H «επιστροφή» του Τόνι Μπλερ στην πολιτική – θεωρεί «παλαβό» τον ηγέτη των Εργατικών και «λίγη» τη Βρετανή πρωθυπουργό - iefimerida.gr

H «επιστροφή» του Τόνι Μπλερ στην πολιτική – θεωρεί «παλαβό» τον ηγέτη των Εργατικών και «λίγη» τη Βρετανή πρωθυπουργό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑP/ Bruce Kluckhohn
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αμφιλεγόμενος πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας μηχανεύεται τρόπους επιστροφής του στα πολιτικά πράγματα της χώρας καθώς νιώθει ότι μπορεί να αναπληρώσει το πολιτικό κενό που αφήνουν η «λίγη» Τερέζα Μέι κι ο «παλαβός» Τζέρεμι Κόρμπιν.


Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Sunday Times επικαλούμενοι πηγή απ' το περιβάλλον του 63χρονου Τόνι Μπλερ, ο οποίος φέρεται να αναζητεί κτιριακές εγκαταστάσεις κοντά στο Γουέστμινστερ, προκειμένου να μετεγκαταστήσει εκεί 130 συνεργάτες του.

Η πηγή φέρεται να είπε στην εφημερίδα: «δεν τον εντυπωσίασε η Τερέζα Μέι. Τη βρίσκει πολύ λίγη για το πόστο αυτό. Θεωρεί παλαβό τον Τζέρεμι Κόρμπιν και πιστεύει ότι οι Τόρηδες τα έχουν κάνει μαντάρα με το Brexit. Πιστεύει ότι υπάρχει τεράστιο κενό στη βρετανική πολιτική σκηνή, που ο ίδιος μπορεί να καλύψει.»

Εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ είπε, πάντως, ότι ο πρώην ηγέτης των Εργατικών -o μόνος που κατάφερε να εκλεγεί τρεις φορές πρωθυπουργός- δεν έχει ακόμη αποφασίσει τη μετεγκατάσταση της εταιρείας συμβούλων του κοντά στο κέντρο των πολιτικών αποφάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αφότου έφυγε απ' τη Ντάουνινγκ Στρητ το 2007 ο Τόνι Μπλερ έχει εργαστεί σε διάφορα διεθνή πολιτικά project, από φιλανθρωπικές δράσεις μέχρι διπλωματικές πρωτοβουλίες, καθώς και ως ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

Ίδρυσε την Tony Blair Associations «για να παρέχει στρατηγικές συμβουλές αναφορικά με τις πολιτικές και οικονομικές τάσεις και τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις.»

Αλλά λόγω του αμφιλεγόμενου ρόλου στην εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ ο γεννημένος στο Εδιμβούργο πολιτικός εστίασε μέχρι τώρα κυρίως στη διεθνή πολιτική αποφεύγοντας την ανάμειξη σε εσωτερικά ζητήματα.

Δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit η ειδική επιτροπή Chilcot εξέδωσε ένα καταδικαστικό πόρισμα για την απόφαση του Μπλερ να εισβάλουν βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ.

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών υπεραμύνθηκε της απόφασής του λέγοντας ότι ενήργησε καλή τη πίστει βάσει πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών που καθιστούσαν αναγκαία μια τέτοια απόφαση.

Τον Οκτώβριο ο Μπλερ ζήτησε να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit όταν καταστεί σαφές τι θα σημάνει στην πράξη για τη Βρετανία η αποχώρησή της απ' την Ε.Ε..

Είχε δηλώσει τότε: «αν θέλετε να διατηρήσετε την πρόσβαση στην ενιαία αγορά θα υπάρξουν κάποιες υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναλάβετε αναφορικά με την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, κάποιες νομικές υποχρεώσεις... Θα πρέπει να δείτε τότε ''είναι οι ελευθερίες που θα απολαμβάνουμε πραγματικά τόσο σημαντικές ώστε να θέλουμε να φύγουμε απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση;''

Μια άλλη επιλογή είναι να επιλέξετε μια ακόμη σκληρότερη μορφή Brexit: να εγκαταλείψετε ολοκληρωτική την Κοινή Αγορά... και τότε θα πρέπει να είστε σε θέση να υπολογίσετε πόσοι πόνους, πόσες δυσκολίες, οικονομική και κοινωνική αναδόμηση θα απαιτηθούν για να πετύχει αυτό...»

Κι ο Τόνι Μπλερ κατέληξε ότι όσοι υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη «είναι αυτή τη στιγμή οι αντάρτες. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε την ικανότητα να κινητοποιούμε και να οργανώνουμε. Πρέπει να αποδομήσουμε τη συμμαχία που μας οδήγησε στο Brexit.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ