Κρήτη: Πατροπαράδοτος εορτασμός με ξυγκόπιτες και λύρες - iefimerida.gr

Κρήτη: Πατροπαράδοτος εορτασμός με ξυγκόπιτες και λύρες

Κρήτη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μεγαλόνησος είναι φημισμένη για την ιδιαίτερη κουζίνα της η οποία τις ημέρες των Εορτών έχει την τιμητική της σε όλη την Κρήτη, η οποία παρά τις νεώτερες εκδοχές εορτασμού «επιμένει» στα πατροπαράδοτα Χριστούγεννα.

  • «ξυγκόπιτα»: Την προπαραμονή των Χριστουγέννων την Ημέρα των Αγίων Δέκα στα χωριά της Ανατολικής Κρήτης έσφαζαν τους χοίρους που είχαν ανατραφεί κυρίως με βελανίδια, χουμά και αποφάγια. Από το σφάξιμο του χοίρου δεν πετούσαν τίποτα. Τη γλίνα (το λίπος) το χρησιμοποιούσαν ως ..βούτυρο ενώ έφτιαχναν και ένα γλύκισμα από τον χοίρο την λεγόμενη ξυγκόπιττα.

Στις κουζίνες των σπιτιών τα σύγκλινα, το χοιρινό, τα εντόσθια στο τηγάνι, το ζυμωτό ψωμί το βραστό το Κρητικό πιλάφι, «κυριαρχούν» έναντι της γαλοπούλας. Τα κάλαντα γίνονται πάντα συνοδεία της κρητικής λύρας που δίνει κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά ένα ιδιαίτερο τόνο.

  • «οι αέρηδες»: Παλιότερα, από την παραμονή των Χριστουγέννων οι γεωργοί οι βοσκοί και οι ναυτικοί έλεγαν "πώς παλεύγουν οι καιροί, και οι αέρηδες ποιος θα γεννηθεί και ποιος θα βαπτισθεί''. Όποιος γεννηθεί, όποιος δηλαδή υπερισχύσει και βγει νικητής την ημέρα των Χριστουγέννων, αυτός θα υπερισχύσει μέχρι και τα Φώτα αλλά και ολόκληρο τον καινούριο χρόνο.
  • Χριστόψωμο: Όπως σε πολλά μέρη της Ελλάδας έτσι και στην Κρήτη, το Χρισόψωμο κυριαρχεί στην εορταστική κουζίνα.Το φτιάχνουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Το ζύμωμα του αποτελεί από μόνο του μια ιδιαίτερη ιεροτελεστία . Χρησιμοποιούνται ακριβά υλικά , ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι , ροδόνερο , μέλι , σουσάμι , κανέλα και γαρίφαλα, ενώ την ώρα του ζυμώματος οι νοικοκυρές ψέλνουν «Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει».
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ