Ο πιλότος από την Κρήτη που αψήφησε τη χούντα και διέφυγε με μία ντακότα στη Σοβιετική Ενωση [εικόνες]

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1970 ο ιπτάμενος υποσμηναγός Μιχάλης Μανιαδάκης, που ήταν χαρακτηρισμένος ως αντιφρονών από το καθεστώς των συνταγματαρχών, διέφυγε στη Σοβιετική Ενωση.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο κ.Μανιαδάκης τόνισε πως όταν οι συνταγματάρχες έβαλαν την Ελλάδα στον γύψο, στο στράτευμα υπήρξαν λίγοι αλλά ηρωικοί αξιωματικοί που αντιστάθηκαν. Οι περισσότεροι υπάκουσαν στις διαταγές. Την πρωτοκαθεδρία είχε ο στρατός και οι άλλοι ακολουθούσαν.

Οι αξιωματικοί δεν έχουν δικές τους πεποιθήσεις, αλλά ο υποσμηναγός Μιχάλης Μανιαδάκης από την αρχή είχε καταγραφεί ως αντιφρονών. Ανήμερα του πραξικοπήματος λογομάχησε έντονα με τον προϊστάμενό του, ο οποίος τον διέταξε να κοιμηθεί στο πάτωμα επειδή τα κρεβάτια δεν έφθαναν για όλους. Ο διοικητής του είπε ότι μπορεί να τον στήσει στα πέντε μέτρα και ο Μανιαδάκης του απάντησε ότι οι αξιωματικοί σκοτώνονται, αλλά δεν εξευτελίζονται.... και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση.

Μετά άρχισαν τα καψώνια. Μέσα σε λίγους μήνες, ο υποσμηναγός μετατέθηκε στην Τανάγρα, από εκεί στην Πάτρα, μετά στη Σούδα, τη Λάρισα και πάλι στη Σούδα...

Το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο της Σούδας στα Χανιά , ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής ετοιμάζεται να απογειωθεί. Ακριβώς από πίσω βρίσκεται η στρατιωτική ντακότα. Ο υποσμηναγός ανεβαίνει στο αεροπλάνο και περιμένει να ξεκινήσει το αεροσκάφος της Ολυμπιακής. Η ντακότα απογειώθηκε στις 21.36 και κράτησε ίδια πορεία με το πολιτικό αεροσκάφος.

Ο Έλληνας πιλότος δεν είχε χάρτη, πυξίδα και δεν λειτουργούσαν τα φώτα στο ταμπλό και έφτασε με πτήση εκ όψεως στη Σεβαστούπολη της Ρωσίας με κίνδυνο να τον καταρρίψουν οι Τούρκοι.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου επέλεξε με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να τιμήσει τον Μιχάλη Μανιαδάκη,την Τετάρτη το βράδυ στο Επιμελητήριο Λασιθίου κατατάσσοντας την πράξη του στις κορυφαίες στιγμές αντίστασης στην δικτατορία.

Πηγή: ekriti.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ