Live: Δείτε την ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για το Πολυτεχνείο - iefimerida.gr

Live: Δείτε την ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για το Πολυτεχνείο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS /ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ομιλία στη Βουλή για το Πολυτεχνείο απηύθυνεο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων σήμερα είναι αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Τσίπρας: Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα
«Το Πολυτεχνείο αντέχει στον χρόνο. Δεν εκφυλίστηκε. Συγκινεί όλες τις γενιές και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που εκείνα τα χρόνια ήταν αγέννητοι. Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας Βουλής αφιερωμένη στην «ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου».

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η θέληση της κοινωνίας για περισσότερη δημοκρατία παραμένει ζωντανή και ανανεώνεται συνεχώς, ανάλογα με τα προβλήματα της κάθε εποχής»,ενώ σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η απαίτηση του ελληνικού λαού για δημοκρατία.

«Κανείς δεν φανταζόταν λίγους μήνες πριν από την εξέγερση ότι ο ελληνικός λαός θα ερχόταν αντιμέτωπος με το χουντικό καθεστώς. Από τότε, η Ελλάδα διανύει την μακρύτερη περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας στη νεότερη ιστορία της. Πάρα ταύτα το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία υπάρχει και θα υπάρχει πάντα» δήλωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «στην εποχή τής παγκοσμιοποίησης το περιεχόμενο της δημοκρατία αφορούσε τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Η δημοκρατία στην Ελλάδα των μνημονίων έχει πληγεί και υποβαθμιστεί».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του έλαβε την εντολή να αποκαταστήσει όσα έχουν πληγεί στην εποχή των μνημονίων. «Η μάχη για τη δημοκρατία δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαπραγμάτευση αλλά και με τις μικρές και μεγάλες διεκδικήσεις στο εσωτερικό της χώρας» σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μέλημα της κυβέρνησής του, στους τομείς υγείας και εκπαίδευσης.

«Πετύχαμε πολλά, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Αλλά πλέον έχουμε ορατή την έξοδο» σημείωσε το πρωθυπουργός αναφερόμενος στη β' αξιολόγηση και την απομείωση του χρέους.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι ιστορικό καθήκον «για το λαό μας να αγωνιστεί και τώρα για να μην επιστρέψει ο κόσμος στον απομονωτισμό και στον αυταρχισμό»

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα δήλωσε ότι «η χώρα έχει κερδίσει τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας στο αγώνα της προσφυγικής κρίσης. Η Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμο της ανθρωπιάς. Η Ελλάδας από παρίας γίνεται πρωταγωνιστής. Από μέρος της κρίσης γίνεται μέρος της λύσης. Και η λύση είναι η ειρήνη και η ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο ως χώρα που γέννησε τη δημοκρατία».

Θεοδωράκης: Να απαντήσουμε στα σύγχρονα αιτήματα των νέων
«Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι στεφάνια...δεν είναι οι μολότοφ και το πλιάτσικο. Τιμή στο Πολυτεχνείο είναι να μπορέσουμε να απαντήσουμε σήμερα στα σύγχρονα αιτήματα της νεολαίας, δουλειές, παιδεία, αξιοκρατία» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε πως τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί για το υπουργείο Παιδείας δείχνει πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το θέμα της παιδείας.

Ο κ Θεοδωράκης έκανε λόγο για κατάντια των πανεπιστημίων η οποία οφείλεται στα κόμματα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας θα αντιμετωπιστούν αλλά το κακό στην παιδεία είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Γαβρόγλου: Το μήνυμα του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία χωρίς Παιδεία
«Η επέτειος του Πολυτεχνείου θυμίζει ότι ούτε δημόσια εκπαίδευση νοείται χωρίς δημοκρατία, αλλά και ούτε δημοκρατία χωρίς ουσιαστική παιδεία μπορεί να υπάρξει».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για να τιμήσει την 17η Νοεμβρίου του 1973.

«Συμφωνώ απολύτως με τον προκάτοχο μου Νίκο Φίλη, ότι προϋπόθεση της υπεράσπισης της δημοκρατίας είναι η παιδεία, και καρδιά της είναι το δημόσιο σχολείο. Έχουμε όλοι χρέος, να στηρίξουμε ένα σχολείο δημοκρατικό. Είναι επιτακτική ανάγκη να προετοιμάσουμε τους πολίτες να είναι ανθεκτικοί και να αντιστέκονται στον ολοκληρωτισμό» επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου.

«Οι νέοι του Πολυτεχνείου αγνόησαν τις νουθεσίες κομμάτων, βρέθηκαν όλοι μαζί, με την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής τους, να σχεδιάσουν τις δράσεις για το μέλλον τους και να σφυρηλατήσουν την δημοκρατία» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου και συνέχισε:

«Δεν έχει σημασία ότι όψιμοι απολογητές του καθεστώτος προσπαθούν να υποβαθμίσουν τι έγινε εκείνη τη μέρα. Θα τους αγνοήσει η ίδια ιστορία και θα τους περιφρονήσουν οι νέες γενιές. Οι νέοι αγωνίστηκαν κατά ενός αυταρχικού παρόντος, ενάντια στον φασισμό, με κέντρο του οράματός τους μια δίκαιη κοινωνία, την ειρήνη, την παιδεία».

Ο κ. Γαβρόγλου, μίλησε ακόμα για ανάγκη επικαιροποίησης του μηνύματος των αγώνων των νέων του Πολυτεχνείου σε μια περίοδο, όπως είπε, όπου η Ευρώπη δοκιμάζει τις αντοχές της απέναντι στην αυξανόμενη φτώχεια, στους πολέμους, τα εκατομμύρια των προσφύγων, και στην επικράτηση της ακροδεξιάς, που την οδηγούν σε κατακερματισμούς χωρίς να μπορεί να δώσει όραμα στους πολίτες της.

«Η Δημοκρατία στην Ευρώπη δοκιμάζεται και δοκιμάζεται σκληρά. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου για υπεράσπιση της δημοκρατίας παραμένει δυστυχώς και σήμερα τραγικά επίκαιρο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε πως ότι κατακτήθηκε τότε είναι και σήμερα δεδομένο. Καλούμαστε λοιπόν να υπερασπιστούμε την πληγωμένη δημοκρατία μας και το ανθρώπινο πρόσωπο των κοινωνιών μας» κατέληξε ο κ. Γαβρόγλου.

Κεραμέως: Έχουμε όλοι ευθύνη που οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική
«Ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι μια διαρκής διεκδίκηση» είπε η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στο μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η δημοκρατία απεδείχθη ανθεκτική αν και δέχτηκε πλήγματα και ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης, υπογράμμισε η κ. Κεραμέως. Επίσης, τόνισε πως πλήγματα στη δημοκρατία μπορούν να αποτελέσουν ο λαϊκισμός και η δημαγωγία και πρόσθεσε ότι σήμερα απολαμβάνουμε τους καρπούς των αγώνων εκείνων των φοιτητών που δεν διεκδίκησαν μόνο την ανατροπή του καθεστώτος αλλά διεκδίκησαν και ένα καλύτερο μέλλον, με ποιότητα δημοκρατίας, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη.

Στην ομιλία της, στη Βουλή, η κ. Κεραμέως παραλλήλισε της γενιά των φοιτητών του '73 με τους σημερινούς φοιτητές που εγκαταλείπουν τη χώρα και αναζητούν το καλύτερο μέλλον όχι στην Ελλάδα αλλά κάπου αλλού. « Η απογοήτευση των νέων που γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική και στους εκπροσώπους της πολιτικής πρέπει να μας προβληματίζει. Όλοι έχουμε ευθύνη για αυτό, έχουμε ευθύνη για τη δημοκρατία που γερνάει, είναι καθήκον μας και ύψιστο χρέος μας να κάνουμε τους νέους μπροστάρη...» υπογράμμισε η κ. Κεραμέως και κατέληξε σημειώνοντας πως το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι αφενός ότι ο αγώνας για την ποιότητα της δημοκρατίας είναι διαρκής και αφετέρου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των νέων στο πολιτικό σύστημα και στους εκπροσώπους του.

Λεβέντης: Δοξάζουμε ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για τη δημοκρατία
«Μεγάλη ημέρα, δοξάζουμε ανθρώπους που απένταροι πρόταξαν τα στήθη τους -χωρίς καμία σιγουριά- απέναντι σε μια οργανωμένη Χούντα, μιλάμε για ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για τη δημοκρατία. Σήμερα πόσοι ρισκάρουν τα πάντα;» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αφιερωμένη στην «ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου».

«Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ έχουν αγωνιστεί κατά των ΗΠΑ και τώρα παρουσιάζεται ως επιτυχία ότι ήρθε ο Ομπάμα και μίλησε κατά της λιτότητας» δήλωσε ο κ. Λεβέντης και συμπλήρωσε: «είναι κάτι η επίσκεψη ενός προέδρου αλλά να μην ξεχνάμε ότι αποδοκιμάστηκε από τον Αμερικανικό λαό». Επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων της καθημερινότητας και τόνισε ότι οι νέοι έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική και θα πρέπει τα κόμματα να κάνουν όσα πρέπει για να επιστρέψουν.

Λαμπρούλης: Ο πρωθυπουργός δεν τίμησε το Πολυτεχνείο
«Υποκριτική και προκλητική» χαρακτήρισε την παρουσία του πρωθυπουργού στην Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι δεν ήρθε σήμερα για να τιμήσει το Πολυτεχνείο και τους αγωνιστές του, αλλά «αναζητώντας άλλοθι για τους τεμενάδες που έκανε δύο ημέρες τώρα στις ΗΠΑ και την πολιτική τους».

«Ήρθε ως παραχαράχτης για να αλλοιώσει και να διαστρεβλώσει το μήνυμα και τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ήρθε για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η εικόνα του
υπουργικού συμβουλίου της πρώτης φορά, υποτίθεται, Αριστεράς, να χειροκροτεί μαζί με τους Γλύξμπρουργκ τις αναφορές Ομπάμα για τη συμβολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τη Δημοκρατία, αυτών των δυνάμεων δηλαδή, που στήριξαν τη χούντα στην Ελλάδα, που στηρίζουν και σήμερα πολέμους και επεμβάσεις σε όλο το κόσμο», είπε ο κ. Λαμπρούλης, ο οποίος μίλησε στην Ολομέλεια για την ημέρα μνήμης, εκ μέρους της ΚΟ του ΚΚΕ.

Όπως τόνισε, αναφερόμενος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, αυτή δεν ήταν ένα τυχαίο ξέσπασμα, αλλά αποτέλεσμα της ασίγαστης ταξικής πάλης, που έδειξε την υπεροχή του οργανωμένου λαϊκού κινήματος και ότι αυτό μπορεί να βάλει τις σφραγίδες του στις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ