Ο Τραμπ βάζει τους υποστηρικτές του από τη Wall Street στο οικονομικό επιτελείο - iefimerida.gr

Ο Τραμπ βάζει τους υποστηρικτές του από τη Wall Street στο οικονομικό επιτελείο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να αξιοποιήσει υποστηρικτές του από τη Wall Street προκειμένου να στελεχώσει τις «θέσεις-κλειδιά» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης του.

Ωστόσο η κατάσταση φαίνεται να είναι περισσότερο δύσκολη στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, μετά την αποχώρηση του αρχικού υποψηφίου για τη διεύθυνση της CIA, ο οποίος προερχόταν από το στενό κύκλο των συνεργατών του.

Τα πρώτα ονόματα

Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ ακούγεται έντονα το όνομα του υπεύθυνου οικονομικών της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και βετεράνου χρηματιστή της Wall Street Στίβεν Μνουσίν, ενώ για το υπουργείο Εμπορίου οι πληροφορίες αναφέρουν ως βασικό υποψήφιο τον υποστηρικτή του Τραμπ και δισεκατομμυριούχο επενδυτή Γουίλμπουρ Ρος, όπως υποστηρίζει ο σύμμαχος του Τραμπ κι επενδυτής Καρλ Άικαν.

Ωστόσο, ο γνωστός μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος Μάικ Ρότζερς, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Μίσιγκαν, που αναμενόταν να αναλάβει τη διεύθυνση της CIA, εγκατέλειψε ξαφνικά την ομάδα μεταβατικής διακυβέρνησης του Τραμπ.

Ο Ρότζερς είχε συνεργαστεί με τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι Κρις Κρίστι, ο οποίος αντικαταστάθηκε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή στην ηγεσία της μεταβατικής προεδρικής διακυβέρνησης του Τραμπ από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Η εξέλιξη αυτή καθυστέρησε για κάποια 24ωρα τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, καθώς ο Πενς έπρεπε να υπογράψει ένα ειδικό μνημόνιο, το οποίο ο Λευκός Οίκος παρέλαβε χθες το βράδυ.

Η μεταβατική περίοδος

Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ, πρέπει να καταθέσει κι άλλα έγγραφα προκειμένου να πραγματοποιηθούν λεπτομερειακές ενημερώσεις, ανά υπουργείο και υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης.
Οι συνεργάτες του Τραμπ πρέπει να καταθέσουν έναν κώδικα επικοινωνίας, αλλά και να πιστοποιήσουν ότι τα στελέχη της ομάδας μεταβατικής διακυβέρνησης δεν έχουν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων επί τη βάσει των προηγούμενων δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με πηγή του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “The Wall Street Journal”, ο Μαικ Πενς φαίνεται να προωθεί την έξοδο από τη μεταβατική ομάδα διακυβέρνησης όλων των μελών που ανήκουν σε διάφορα λόμπι ή δεξαμενές σκέψης και δραστηριοποιούνται στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουάσιγκτον. Η εφημερίδα επικαλείται ένα στέλεχος της ομάδας μεταβατικής διακυβέρνησης, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ωστόσο, δε στάθηκε δυνατή η επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής, τόσο από συμβούλους του Πενς, όσο κι από την μεταβατική ομάδα διακυβέρνησης.

Ο Τραμπ έχει στη διάθεσή του, χρονικό περιθώριο λιγότερο των 70 ημερών πριν από την 20η Ιανουαρίου, ημέρα της ορκωμοσίας του.
Στο χρονικό αυτό διάστημα, πρέπει να έχουν καλυφθεί περίπου 4.000 θέσεις, σε διάφορες υπηρεσίες για την ομαλή άσκηση των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ