Al Bara, ένα σαπούνι κατευθείαν από το Χαλέπι της Συρίας -Μαγικό προϊόν [εικόνες] - iefimerida.gr

Al Bara, ένα σαπούνι κατευθείαν από το Χαλέπι της Συρίας -Μαγικό προϊόν [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόκειται για ένα εμβληματικό σαπούνι, με παράδοση χιλιετιών, το οποίο παράγεται σήμερα στην εμπόλεμη περιοχή του Χαλεπιού, στη Συρία.


Μάλιστα, χάρη σε μια πρόσφυγα από το Χαλέπι, το διάσημο σαπούνι Al Bara πωλείται σήμερα στη Γαλλία. Η Zeina Egho έφυγε από την εμπόλεμη περιοχή της Συρίας, πριν από τέσσερα χρόνια, με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους. Με τον πόλεμο ο Zeina και η οικογένειά της έχασαν τα πάντα. Πολύ δεμένη με την παράδοση του σαπουνιού από το Χαλέπι, αφού ο παππούς της ήταν σαπωνοποιός, η Zeina ήθελε να ξαναβρεί τον τρόπο να συνδεθεί με την χώρα καταγωγής της και να δημιουργήσει μια δική της δουλειά, ώστε να μπορούν να ζουν τα άλλα μέλη της οικογένειάς της που έμειναν στη Συρία.

Al Bara, ένα σαπούνι κατευθείαν από το Χαλέπι της Συρίας -Μαγικό προϊόν [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Η Zeina κατέληξε στη Γαλλία, όπου συνδέθηκε φιλικά με τον Albane Liger-Belair, ανώτερο στέλεχος σε εταιρεία συμβούλων και αποφάσισαν να δημιουργήσουν την εταιρεία Al Bara και να προωθήσουν τα εμβληματικά σαπούνια και άλλα προϊόντα μπάνιου και spa. Η εταιρεία δημιουργήθηκε και εισάγει όλα της τα προϊόντα από το Χαλέπι και την γύρω περιοχή και στη συνέχεια τα προωθεί σε όλη τη Γαλλία.

Al Bara, ένα σαπούνι κατευθείαν από το Χαλέπι της Συρίας -Μαγικό προϊόν [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Al Bara, ένα σαπούνι κατευθείαν από το Χαλέπι της Συρίας -Μαγικό προϊόν [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Η Al Bara προωθεί αποκλειστικά προϊόντα που προέρχονται από το Χαλέπι, σαπούνια, υγρά σαπούνια και ελαφρόπετρα. Τα σαπούνια κατασκευάζονται αποκλειστικά στη Συρία, συσκευάζονται σε ένα μικρό ατελιέ στην περιοχή και αποστέλλονται στη Γαλλία. «Οι ετικέτες κατασκευάζονται σε ένα μικρό οικογενειακό τυπογραφείο. Το ίδιο τα κουτιά, τα αμπαλάζ όπου τυλίγονται τα σαπούνια, όλα γίνονται εκεί. Ολα απολύτως γίνονται στη Συρία», εξηγεί ο Albane Liger-Belair στην Figaro.
Η γαλλική Al Bara κατορθώνει έτσι να διατηρήσει μια πανάρχαιη τεχνογνωσία και παράδοση του Χαλεπιού, που είναι παγκόσμια διάσημη, παρά τον πόλεμο. «Η πλειοψηφία των ατελιέ που παράγουν σαπούνια στο Χαλέπι καταστράφηκαν εξαιτίας του πολέμου, αλλά ανακατασκευάστηκαν πιο μακριά, στην περιφέρεια της πόλης», δηλώνει ο Albane Liger-Belair.

Al Bara, ένα σαπούνι κατευθείαν από το Χαλέπι της Συρίας -Μαγικό προϊόν [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Ο αριθμός των προϊόντων που εισάγονται στη Γαλλία από το Χαλέπι αυξάνεται κάθε χρόνο και η φίρμα Al Bara συνεργάζεται με όλο και περισσότερους τοπικούς κατασκευαστές: περίπου 5 κοντέιντερ, δηλαδή 150.000 προϊόντα, έφτασαν στην Γαλλία το 2016.
Ο πιο αδύναμος κρίκος σε αυτό το ιδιότυπο εμπόριο παραμένει η μεταφορά. «Από τη στιγμή που παραγγέλνουμε τα προϊόντα ώσπου να τα παραλάβουμε περνάνε τρεις μήνες, τουλάχιστον», εκτιμά ο Albane Liger-Belair. Τα φορτηγά που τα μεταφέρουν συχνά ακινητοποιούνται από αντάρτες οι οποίοι δεν διστάζουν να τα αδειάσουν από το περιεχόμενό τους.

Al Bara, ένα σαπούνι κατευθείαν από το Χαλέπι της Συρίας -Μαγικό προϊόν [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Al Bara, ένα σαπούνι κατευθείαν από το Χαλέπι της Συρίας -Μαγικό προϊόν [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Τα προϊόντα φεύγουν από το λιμάνι της Λαττάκειας και φθάνουν στις αποθήκες της εταιρείας Al Bara, μετά από αυστηρούς τελεωνειακούς ελέγχους. Στη συνέχεια τα σαπούνια πωλούνται σε καταστήματα όλης της χώρας και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα. Η τιμή τους είναι μεταξύ 4,50 και 8,50 ευρώ.
Τα σαπούνια Al Bara είναι μια τρελή ιδέα αλλά κυρίως είναι μια ανθρώπινη περιπέτεια, μια σελίδα αλληλεγγύης. Παρά τα ερείπια του πολέμου στη Συρία, η γαλλική εταιρεία προσφέρει εργασία σε περίπου 60 άτομα στη χώρα τους και τους επιτρέπει να συνεχίζουν να ζουν.
Το Χαλέπι υπήρξε ένα σημείο συνάντησης των εμπόρων του Δρόμου του Μεταξιού που έφταναν με καραβάνια για να αγοράσουν μπαχαρικά και άλλα προϊόντα.

Al Bara, ένα σαπούνι κατευθείαν από το Χαλέπι της Συρίας -Μαγικό προϊόν [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Al Bara, ένα σαπούνι κατευθείαν από το Χαλέπι της Συρίας -Μαγικό προϊόν [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Al Bara, ένα σαπούνι κατευθείαν από το Χαλέπι της Συρίας -Μαγικό προϊόν [εικόνες] | iefimerida.gr 8


Η χρήση σαπουνιού στην περιοχή είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Αλλά στον 70 και 8ο αιώνα μ.Χ. οι σαπωνοποιίες αναπτύχθηκαν ραγδαία στο Χαλέπι. Τα βασικά υλικά βρίσκονται εν αφθονία στην περιοχή, όπως το ελαιόλαδο, το δαφνέλαιο κλπ. Το σαπούνι Χαλεπιού γίνεται αποκλειστικά από φυτικά έλαια, δεν περιέχει χρωστικές ουσίες ή συνθετικά αρώματα.
Ανά τους αιώνες, η παραγωγή του σαπουνιού έμεινε χειρωνακτική και περνούσε από πατέρα σε γιό. Το σαπούνι ξεραίνεται και κόβεται στο χέρι, μακριά από τον ήλιο, επί 9 μήνες. Η επιφάνειά του δεν είναι ευθεία, το χρώμα του δεν είναι πάντα καθαρό, αλλά σέβεται το περιβάλλον και το σώμα. Ανάλογα με τα υλικά βάσης μπορεί να είναι απαλό κίτρινο ή σκούρο πράσινο. Είναι πολύ μαλακό και στο Χαλέπι το χρησιμοποιούν για τα μαλλιά, το πρόσωπο και το σώμα. Περιέχει 20% δαφνέλαιο και θεωρείται θεραπευτικό.

Al Bara, είναι μια αρχαία πόλη της Συρίας, γνωστή από τις Σταυροφορίες.

Al Bara, ένα σαπούνι κατευθείαν από το Χαλέπι της Συρίας -Μαγικό προϊόν [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Al bara σαπούνι Χαλέπι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ