Χαμός στην ομάδα συνεργατών του Τραμπ -Παραιτήσεις ή «σταλινικές εκκαθαρίσεις»; - iefimerida.gr

Χαμός στην ομάδα συνεργατών του Τραμπ -Παραιτήσεις ή «σταλινικές εκκαθαρίσεις»;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς μέχρις ότου μπορέσει ο Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν βρεθεί τα κατάλληλα πρόσωπα για θέσεις κλειδιά, θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Αλλά στην ομάδα του Τραμπ, που έχει αναλάβει την παραλαβή της εξουσίας από το team του Ομπάμα, φαίνεται ότι επικρατεί χάος -πολλά ονόματα που περιελάμβανε αρχικά η σχετική λίστα έχουν ήδη εξαφανιστεί...

Η παραίτηση του επιφανούς στελέχους των Ρεπουμπλικανών Μάικ Ρότζερς, πρώην προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκάλεσε πάταγο.

Χαμός στην ομάδα συνεργατών του Τραμπ -Παραιτήσεις ή «σταλινικές εκκαθαρίσεις»; | iefimerida.gr 0

Προ διημέρου ανακοίνωσε ότι αποχωρεί απ' την ομάδα του Τραμπ «για να κάνει ουσιαστική πολιτική» και παραδίδει «μετά χαράς» τη σκυτάλη στη νέα ομάδα, υπό τη διέυθυνση του εκλεγμένου αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

Αμερικανικά ΜΜΕ, όπως το NBC κι η Ουάσιγκτον Ποστ υποστηρίζουν ότι η έξοδος του Ρότζερς κάθε άλλο παρά εθελούσια ήταν.

Ρεπουμπλικανικοί κύκλοι κάνουν λόγο για «σταλινικές εκκαθαρίσεις». Η αποπομπή του υποψήφιου να αναλάβει τη διεύθυνση της CIA, Ρότζερς ενδέχεται να σχετίζεται με μια προσωπική επιλογή του Τραμπ, ο οποίος λίγα 24ωρα μετά την εκλογική του νίκη, ανέθεσε στον αντιπρόεδρο Πενς τη διοίκηση της ομάδας που προετοιμάζει την παραλαβή της προεδρίας.

Αυτό ήταν ένα σκληρό πλήγμα για τον έμπιστο του Τραμπ, Κρις Κρίστι, ο οποίος είχε φροντίσει όλους τους προηγούμενους μήνες σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο για τις προσωπικές προετοιμασίες του Τραμπ.

Ασαφής είναι και ο ρόλος που έπαιξαν τα παιδιά του Τραμπ καθώς και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, στις προσωπικές του αποφάσεις.

Αλλά κι ένας άλλος σημαντικός σύμβουλος του Τραμπ ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Χαμός στην ομάδα συνεργατών του Τραμπ -Παραιτήσεις ή «σταλινικές εκκαθαρίσεις»; | iefimerida.gr 1

Ο λόγος για τον Μπεν Κάρσον, τον μοναδικό αφροαμερικανό που διεκδικούσε μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο του νεοεκλεγέντος προέδρου.

Ο διάσημος πρώην νευροχειρουργός προαλειφόταν για τη θέση του υπουργού Υγείας. Αλλά, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Άρμστρονγκ Γουίλιαμς, ο Κάρσον είναι πεπεισμένος ότι δεν είναι αυτός ο κατάλληλος τρόπος για να υπηρετήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ, γιατί του λείπει η κυβερνητική εμπειρία.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Κάρσον ήταν στενός σύμβουλος του Τραμπ. Κι αυτό θέλει να μείνει, είπε ο εκπρόσωπός του: «σύμβουλος και φίλος».

Στη θέση του Κάρσον προωθείται τώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο 62χρονος Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τομ Πράις από την Τζόρτζια -ένας απ' τους σφοδρότερους επικριτές της μεταρρύθμισης που έκανε ο Ομπάμα στην Υγεία.

Την αποχώρηση του Μάικ Ρότζερς σχολιάσε με τον πιο καυστικό τρόπο ένας απ' τους μεγαλύτερους εσωκομματικούς αντιπάλους του Τραμπ, ο Έλιοτ Κοέν.

Ο πρώην σύμβουλος στο Στέητ Ντιπάρτμεντ είχε μιλήσει με συμφιλιωτικούς τόνους λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές και συμβούλεψε όσους Ρεπουμπλικάνους τον ρώτησαν αν πρέπει να στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, να το κάνουν αλλά υπό δύο όρους: να έχουν έτοιμη μια επιστολή παραίτησης και να μην πάρουν πίσω τίποτε απ' όσα είχαν πει νωρίτερα.

«Είναι καθήκον να υπηρετήσετε τη χώρα. Ίσως ο Τραμπ να μην είναι και τόσο κακός», φέρεται να τους είπε.

Τώρα, όμως, άλλαξε γνώμη. Κι όπως επεσήμανε με ανάρτησή του στο twitter: «μετά την ανταλλαγή απόψεων με την ομάδα του Τραμπ, αλλάζω τη συμβουλή μου: μείνετε μακριά τους. Είναι αλαζόνες, οργισμένοι και φωνάζουν 'έχασες'.

After exchange w Trump transition team, changed my recommendation: stay away. They're angry, arrogant, screaming "you LOST!" Will be ugly.

Πάντως, ο ίδιος ο Τραμπ υπεραμύνθηκε των χειρισμών του στην υπόθεση. Σε ανάρτησή του στο twitter υποστήριξε ότι η διαδικασία επιλογής των μελών του νέου υπουργικού του συμβουλίου καθώς και των προσώπων που θα στελεχώσουν θέσεις κλειδιά στη νέα κυβέρνηση είναι «πολύ οργανωμένη».

Very organized process taking place as I decide on Cabinet and many other positions. I am the only one who knows who the finalists are!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ