ΗΠΑ: Το 2011 επιβλήθηκαν οι λιγότερες θανατικές καταδίκες της τελευταίας 35ετίας - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Το 2011 επιβλήθηκαν οι λιγότερες θανατικές καταδίκες της τελευταίας 35ετίας

Θανατική ποινή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ρεκός 35ετίας φέτος για τα αμερικανικά δικαστήρια τα οποία επέβαλαν τις λιγότερες θανατικές ποινές των τελευταίων ετών.

Όπως προκύπτει από έκθεση του Κέντρου Ενημέρωσης για τη Θανατική Ποινή, το χαμηλό ποσοστό των θανατικών ποινών αποδίδεται στην αυξημένη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Το 2011, καταδικάστηκαν σε θάνατο μόλις 74 άτομα σε όλες τις Πολιτείες, ενώ το αντίστοιχο νούμερο το 2010 ήταν 112 και το 2000 ήταν 224. «Είτε οφείλεται σε ανησυχία για ένα άδικο και κοστοβόρο μέτρο, είτε σε αμφιβολίες για την πραγματική ενοχή του κατηγορουμένου, ή ακόμη και στην γενική αίσθηση ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα λανθασμένα, ένα είναι το γεγονός, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τη θανατική ποινή», σχολίασε ο διευθυντής του Κέντρου, Ρίτσαρντ Ντήτερ.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση φαίνεται πως μόνο το 64% των Αμερικανών υποστηρίζει την θανατική ποινή. Το ποσοστό μπορεί να ακούγεται υψηλό, όμως σε σχέση με παλαιότερες δημοσκοπήσεις πρηγούμενων ετών, είναι πολύ χαμηλότερο.

Σημαντικό ρόλο παίζει πως μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια αρκετές πολιτείες, έθεσαν εκτός νόμου την θανατική ποινή, μεταξύ των οποίων το Ιλινόις, η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϋ και το Νέο Μεξικό. Η θανατική ποινή στις ΗΠΑ κρίθηκε καθ' όλα συνταγματική το 1976, όταν στην απόφαση Γκρεκ Τζώρτζια. το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι επιτρέπεται, εφόσον πληρούνται κάποιες τυπικές προϋποθέσεις και δεν επιβάλλεται αυθαίρετα.

Έκτοτε έχουν εκτελεστεί 1277 θανατικές καταδίκες, το 37 τοις εκατό (37%) εκ των οποίων στο Τέξας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ