Στίβεν Μπάνον, ο ακροδεξιός δημοσιογράφος που έγινε υπεύθυνος στρατηγικής του Τραμπ [εικόνες] - iefimerida.gr

Στίβεν Μπάνον, ο ακροδεξιός δημοσιογράφος που έγινε υπεύθυνος στρατηγικής του Τραμπ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο επίκεντρο σκληρής κριτικής βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, από τους Δημοκρατικούς, από οργανώσεις υποστήριξης πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά και από μερίδα Ρεπουμπλικανών, για την επιλογή του αμφιλεγόμενου Στίβεν Μπάνον για τη θέση του υπεύθυνου στρατηγικής, στη διακυβέρνησή του.

Οι επικριτές της επιλογής αυτής υποστηρίζουν ότι ο Μπάνον θα ενισχύσει το εθνικιστικό κίνημα των λευκών, στο ανώτατο επίπεδο εξουσίας του Λευκού Οίκου. Η επιλογή του Μπάνον που θα ασκεί και καθήκοντα συμβούλου, συνοδεύτηκε από το διορισμό του Ρινς Πρίμπους στη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Η επιλογή Πρίμπους ερμηνεύτηκε ως μία θετική κίνηση από τη μεριά του Τραμπ, σηματοδοτώντας την πολιτική διάθεσή του να συνεργαστεί με το Κογκρέσο, στα δύο νομοθετικά σώματα του οποίου (Γερουσία, Βουλή των Αντιπροσώπων) οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία.

Στίβεν Μπάνον, ο ακροδεξιός δημοσιογράφος που έγινε υπεύθυνος στρατηγικής του Τραμπ [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Για την επιλογή των δύο προσώπων στις αντίστοιχες θέσεις ευθύνης, έχει διαμορφωθεί η γενικότερη εντύπωση, ότι πρόκειται για απόφαση πολιτικής εξισορρόπησης μεταξύ των ακραίων συντηρητικών κύκλων και της ηγετικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με δεδομένη την πολιτική διαδρομή τόσο του Μπάνον, όσο και του Πρίμπους.
Ωστόσο, η επιλογή του Μπάνον φαίνεται να προκαλεί περισσότερο κυρίως εξαιτίας της ακροδεξιάς ιστοσελίδας του «Breitbart News», που συγκεντρώνει οπαδούς των νεοναζί, των λευκών υπερεθνικιστών, αλλά και όσων τάσσονται κατά των Εβραίων.
«Δε μπορούμε να χρυσώσουμε το χάπι στην περίπτωση αυτή: ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε έναν λευκό εθνικιστή στο υψηλότερο επίπεδο της διακυβέρνησης», δηλώνει ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζεφ Μέρκλεϊ, που ζήτησε από τον Τραμπ την ανάκληση της επιλογής του. Η Νάνσι Πελόζι, ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι η επιλογή του Μπάνον, στέλνει «ένα ανησυχητικό μήνυμα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει προσηλωμένος στο όραμα μίσους και διαίρεσης των Αμερικανών, που χαρακτήρισε την προεκλογική του εκστρατεία». Κριτική στην επιλογή του Μπάνον, ασκείται κι από συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους όπως, ο Έβαν Μακμάλιν, που ήταν ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος, αναρωτήθηκε στο Twitter, εάν κάποιος από τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων θα καταδικάσει την επιλογή του Μπάνον από τον Τραμπ.

Στίβεν Μπάνον, ο ακροδεξιός δημοσιογράφος που έγινε υπεύθυνος στρατηγικής του Τραμπ [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο Στήβεν Μπάνον ήταν ένα από τα «κρυμμένα χαρτιά» του δισεκατομμυριούχου κατά την προεκλογική του εκστρατεία: πρώην αφεντικό του Breitbart News, ένα σάιτ λαϊκίστικο, με πολιτικές ειδήσεις, το οποίο οι αντίπαλοί του είχαν βαπτίσει « Trumpbart News » επειδή στήριζε με κάθε βρώμικο τρόπο τον Τραμπ.

Ο Mπάνον θεωρείται «η Leni Riefenstahl του Tea Party », με αναφορά στον Χίτλερ, γιατί τα κείμενά του ήταν μαχητικά και επιθετικά. Ο Glenn Beck, στέλεχος του καναλιού Fox News αποκαλούσε τον Μπάνον « Goebbels ». Το πρακτορείο Bloomberg τον χαρακτήρισε «τον πιο επικίνδυνο πολιτικό παράγοντα των ΗΠΑ, ο οποίος έβαλε στόχο να τελειώσει την Χίλαρι Κλίντον και τον Τζεμπ Μπους». «Είναι ο άνθρωπος που πιστεύει ότι το κανάλι Fox News είναι πολύ ευγενικό και καθωσπρέπει!», γράφει το Bloomberg.

Στίβεν Μπάνον, ο ακροδεξιός δημοσιογράφος που έγινε υπεύθυνος στρατηγικής του Τραμπ [εικόνες] | iefimerida.gr 2

O Μπάνον πέρασε διαδοχικά από το Χάρβαρντ, το πολεμικό ναυτικό και την Goldman Sachs. Το 1991 έκανε καριέρα ως κινηματογραφικός παραγωγός και γύρισε με τον Σον Πεν την ταινία Indian Runner. Οταν το αφεντικό του σάιτ Breitbart πέθανε, ο Στήβεν Μπάνον, το 2012, βρέθηκε στην κορυφή. Το κτίριο του σάιτ ονομάζεται « Breitbart Embassy », ένα νεο-αποικιακό κτίριο, κοντά στο Κογκρέσο, στην Ουάσινγκτον, το οποίο μεταμορφώθηκε σε «κέντρο πολέμου» στην προεκλογική εκστρατεία Τραμπ.
Τραμπ και Μπάνον είχαν την ίδια αρχή: όλα τα χτυπήματα επιτρέπονται. Ετσι, είχαν «πετσοκόψει» τον ερωτύλο Anthony Weiner, πρώην σύζυγο της στενότερης συνεργάτιδας της Χίλαρι, Huma Abedin, όταν αποκαλύφθηκε ότι του άρεσε το σέξτινγκ. Ωθησαν στην παραίτηση έναν υπεύθυνο του υπουργίου Γεωργίας, αποκαλύπτοντας σημεία ομιλίας του. Σημάδια της ίδιας στάσης έδειξε σε όλη την προεκλογική εκστρατεία και ο Ντόναλντ Τραμπ.

(O Mπάνον επικεφαλής τρολ του διαδικτύου)

Στίβεν Μπάνον, ο ακροδεξιός δημοσιογράφος που έγινε υπεύθυνος στρατηγικής του Τραμπ [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Πίσω από το σάιτ Breitbart News, βρίσκεται ένας άλλος εκατομμυριούχος, μαθηματικός και επενδυτής, ο Robert Mercer, με την κόρη του Rebekah. Λάτρης της πολιτικής μάχης, όσο και ο ζάπλουτος David Koch, συνοδοιπόρος κι αυτός, επικεφαλής της εταιρείας Cambridge Analytica, που εξειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων και έδωσε πολλά όπλα στον Τραμπ.
Και δεν είναι τυχαίο ότι δίπλα τους βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και η Kellyanne Conway, μια ειδική των δημοσκοπήσεων, η οποία κατόρθωσε να δώσει την αίσθηση, από νωρίς, ότι ο «Τραμπισμός» θα θριαμβεύσει.

Στίβεν Μπάνον, ο ακροδεξιός δημοσιογράφος που έγινε υπεύθυνος στρατηγικής του Τραμπ [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ