Στα δύο η Αμερική -Σβάστικες και απειλές από τη μία, αντίσταση και διαδηλώσεις από την άλλη [εικόνες] - iefimerida.gr

Στα δύο η Αμερική -Σβάστικες και απειλές από τη μία, αντίσταση και διαδηλώσεις από την άλλη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέντε ημέρες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, σε τι χρησιμεύουν οι διαδηλώσεις; Κι όμως οι κινητοποιήσεις, η συλλογή υπογραφών και οι εκδηλώσεις στήριξης στις μειονότητες πολλαπλασιάζονται.


Οι αντίπαλοι του Τραμπ οργανώνονται. «Πρέπει να δείξουμε ότι δεν είμαστε μόνοι», δηλώνει ένας μηχανικός, ινδιάνος στην καταγωγή, ο οποίος ήρθε από την Silicon Valley με τις δύο του κόρες, για να συμμετέχουν την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, σε διαδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο.
Η «αντίσταση», σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές, δεν έχει μειωθεί. Ολο το σαββατοκύριακο οι κινητοποιήσεις εναντίον του Τραμπ συνεχίστηκαν στις ΗΠΑ. Στις μεγάλες πόλεις, όπως στη Νέα Υόρκη, έγινε διαδήλωση με 25.000 άτομα, και αυτό επαναλήφθηκε στο Λος Αντζελες, όπου 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Στα δύο η Αμερική -Σβάστικες και απειλές από τη μία, αντίσταση και διαδηλώσεις από την άλλη [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε μικρότερες πόλεις, όπως στην πόλη Erie (Πενσυλβάνια), ή Ντέιτον στο Οχάιο. Στο Οκλαντ της Καλιφόρνια περίπου 6.000 άτομα έκαναν τείχος γύρω από τη λίμνη Μέριτ, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου σε ένδειξη αδελφοσύνης. Κάποιοι διαδήλωσαν ακόμη και στην παραλία Ocean Beach, στο Σαν Φρανσίσκο, με σκυλιά και παιδιά, φωνάζοντας «Δεν είσαι ο πρόεδρός μας»!
Οι διαδηλωτές δεν ζητούν τίποτα, παρά μόνο απαιτούν από τον Ντόναλντ Τραμπ να πάρει πίσω τις ρατσιστικές δηλώσεις που έκανε στην προεκλογική εκστρατεία. Βγαίνουν στο δρόμο για να δηλώσουν παρόντες, για να διαβεβαιώσουν ότι οι αξίες τους δεν έχουν αλλάξει. Η Αμερική βρίσκεται σε φάση «εθνικού στρες» και το ακούγεται η φωνή σου είναι ένα είδος θεραπείας, ένα φάρμακο εναντίον του άγχους που κατέλαβε τη χώρα από τις 8 Νοεμβρίου.

Στα δύο η Αμερική -Σβάστικες και απειλές από τη μία, αντίσταση και διαδηλώσεις από την άλλη [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Πολλοί διαδηλωτές φοράνε μια παραμάνα στο στήθος, σύμβολο ότι θα σταθούν κοντά σε όσους αδύναμοι. «Αν είστε γυναίκα, ομοφυλόφιλος, με διαφορετικό χρώμα δέρματος, λατίνος, τρανσέξουαλ, μετανάστης ή ανάπηρος: Είμαι μαζί σου», γράφει ένα τεράστιο πανό που κρατάει ένας άντρας στη διαδήλωση.
Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη. Μετά την εκλογή Τραμπ, πολλαπλασιάστηκαν τα επεισόδια εναντίον των ξένων. Μεταξύ 8 και 11 Νοεμβρίου, το Southern Poverty Law Center (SPLC), ο Οργανισμός που επαγρυπνά για ρατσιστικά και εξτρεμιστικά φαινόμενα, έλαβε πάνω από 200 κλήσεις για ραστιστικές και αντισημιτικές συμπεριφορές. Μια εκκλησία στο Μέριλαντ, η οποία κάνει λειτουργία στα ισπανικά, έκλεισε με ένα τεράστιο πανό που έγραφε « Trump Nation, Whites Only » («Το Εθνος του Τραμπ είναι μόνο για λευκούς»).

Στα δύο η Αμερική -Σβάστικες και απειλές από τη μία, αντίσταση και διαδηλώσεις από την άλλη [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Σβάστικες που συνοδεύονταν από το όνομα Τραμπ ζωγραφίστηκαν στους τοίχους πολλών πανεπιστημίων. Μαύροι φοιτητές έλαβαν απειλές με την υπογραφή « Daddy Trump ».
«Οι ακραίοι Λευκοί πιστεύουν ότι ο άνθρωπός τους κέρδισε τον Λευκό Οίκο», γράφει το SPLC. Για να γιορτάσει τη νίκη του Τραμπ, η Κου Κλουξ Κλαν της Νότιας Καρολίνας ανακοίνωσε ότι θα κάνει παρέλαση στις 3 Δεκεμβρίου, σε τοποθεσία που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.
«Για τα παιδιά των μεταναστών, η εκλογή του Τραμπ είναι ένα είδος 11ης Σεπτεμβρίου», εξηγεί η εφημερίδα Westword του Ντένβερ. Στο Σαν Φρανσίσκο, μια νεαρή Αμερικανίδα συριακής καταγωγής ανέβασε στο Facebook ένα βίντεο όπου μια επιβάτης του μετρό ακούγοντάς την να μιλάει μια άγνωστη γλώσσα της είπε ότι ο Τραμπ θα την εκδιώξει. Στο Λος Αντζελες, οι δύο βεντέτες της τηλεοπτικής σειράς της HBO Silicon Valley, Thomas Middleditch και Kumail Nanjiani, βρέθηκαν αντιμέτωποι με υποστηρικτές του Τραμπ σε ένα μπαρ. «Δεν θέλω να φανταστώ τι θα είχε συμβεί σε κάποιον που έχει τα δικά μου χαρακτηριστικά, σε κάποιο άλλο μέρος», δήλωσε ο διάσημος ηθοποιός, πακιστανικής καταγωγής.

Στα δύο η Αμερική -Σβάστικες και απειλές από τη μία, αντίσταση και διαδηλώσεις από την άλλη [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Στο στρατόπεδο των αντιπάλων του Τραμπ ορισμένοι ελπίζουν ακόμη ότι μπορεί να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Κάντε την Χίλαρι Κλίντον πρόεδρο στις 19 Δεκεμβρίου» είναι ένα κείμενο που συλλέγει υπογραφές στο change.org και κυκλοφορεί σε όλα τα πανεπιστήμια. Το κείμενο καλεί τους εκλέκτορες να μη δώσουν την τελική ψήφο στον Τραμπ, όταν θα ορίσουν και τυπικά τον νικητή των εκλογών στις 19 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Η διακδίκηση αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι η Χίλαρι πήρε περίπου 1 εκατομμύριο ψήφους περισσότερους από τον Τραμπ. Το σενάριο είναι βέβαια εντελώς απίθανο, αλλά ήδη έχει συγκεντρώσει πάνω από 4,2 εκατομμύρια υπογραφές.


Αλλοι επικεντρώνονται στα θέματα πρόληψης. Σε ολοσέλιδη καταχώρηση στους New York Times, η Αμερικανική Ενωση για την προστασία των πολιτών (ACLU), ζητάει από τον Ντόναλντ Τραμπ να αποκηρύξει την υπόσχεσή του ότι θα εκδιώξει 11 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά, να αποκηρύξει ότι θα επαναφέρει την waterboarding (εικονικό πνιγμό) ως τεχνική ανάκρισης καθώς και μια λίστα υποσχέσεων που παραβιάζουν το 1ο, το 40, το 5ο, το 8ο και το 14ο άρθρο του συντάγματος. «Αν προσπαθήσετε να υλοποιήσετε αυτές τις υποσχέσεις, θα βρεθείτε αντιμέτωπος με τη δύναμη πυρός της ACLU », απειλεί η Ενωση, θυμίζοντας ότι αριθμεί εκατομμύρια οπαδούς και δικαστές σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής.
Οι οργανώσεις στήριξης των μεταναστών άρχισαν να διοργανώνουν εκδηλώσεις για να καθησυχάσουν τους « dreamers », τους παράνομους μετανάστες που καταφθάνουν με τους γονείς τους και οι οποίοι ονειρεύονται να γίνουν νόμιμοι χάρη σε μια οδηγία του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία εύκολα μπορεί να ανατραπεί. «Το να οργανωθούμε και να διαδηλώσουμε εναντίον της διοίκησης Τραμπ θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Αλλά θα δείξουμε τα τέσσερα προσεχή χρόνια ότι είμαστε ίσως χωρίς χαρτιά, αλλά ότι δεν φοβόμαστε», γράφει ο Cesar Vargas, δικηγόρος της Νέας Υόρκης και συνεργάτης του Μπέρνι Σάντερς, στο εβδομαδιαίο περιοδικό The Nation.
Διαδηλώσεις προετοιμάζονται ήδη για την τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον. Μια διαδήλωση «ενός εκατομμυρίου γυναικών» έχει προβλεφθεί για τις 21 Ιανουαρίου. Μια άλλη έχει διοργανωθεί από την ένωση εναντίον του πολέμου Answer. Οι Αφροαμερικανοί προβλέπουν να διαδηλώσουν στις 16 Ιανουαρίου, με αφορμή την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η οποία γίνεται την ημέρα γενεθλίων του μαύρου πάστορα-συμβόλου των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τραμπ σβάστικες διαδηλώσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ