Νικητής ο σοσιαλιστής Ριούμεν Ράντεφ στις προεδρικές εκλογές στην Βουλγαρία -Παραιτείται ο Μπορίσοφ - iefimerida.gr

Νικητής ο σοσιαλιστής Ριούμεν Ράντεφ στις προεδρικές εκλογές στην Βουλγαρία -Παραιτείται ο Μπορίσοφ

Φωτογραφία: AP Photo/Darko Vojinovic
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ρούμεν Ράντεφ, υποψήφιος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, ένα πρόσωπο που θεωρείται φίλα προσκείμενο στη Μόσχα, νίκησε στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο Ράντεφ κερδίζει το 59,4% των ψήφων έναντι του 36,2% της Τσέτσκα Τσάτσεβα, που ήταν υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος, με το καταμετρημένο ποσοστό ψήφων να φτάνει στο 99,3% των εκλογικών τμημάτων.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ανταποκρίνεται στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και σημαίνει ότι ο Ράντεφ θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου με πενταετή θητεία, στις 22 Ιανουαρίου του 2017.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, ο Ράντεφ είχε κάνει την έκπληξη επικρατώντας της υποψηφίας του Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, που δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα αλλά υποστηρίζεται από τους Σοσιαλιστές, τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος της Ρωσίας και έχει δηλώσει ότι η «Κριμαία (η χερσόνησος της Ουκρανίας που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014) είναι στην πραγματικότητα ρωσική».

Η θητεία του διαρκεί 5 χρόνια και διαδέχεται τον Ρόσεν Πλέβνελιεφ, που υποστήριζε το κυβερνών κόμμα, ο οποίος ξεχώρισε από την κριτική που άσκησε προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η νίκη Ράντεφ φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Βουλγαρίας, με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να ανακοινώνει την παραίτησή του.

«Την Δευτέρα ή την Τρίτη, την πρώτη εργάσιμη ημέρα του κοινοβουλίου, θα υποβάλω την παραίτησή μου», δήλωσε ο Μπορίσοφ σε δημοσιογράφους.

Η παραίτησή του ενδέχεται να οδηγήσει σε μήνες πολιτικής αστάθειας και πιθανόν να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2017.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ρούμεν Ράντεφ προεδρικές εκλογές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ