Απαγόρευσαν την είσοδο στη Ρωσία στον πρώην Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα - iefimerida.gr

Απαγόρευσαν την είσοδο στη Ρωσία στον πρώην Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα

Φωτογραφία: AP/ David Goldman
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ρωσία απαγόρευσε στον Μάικλ ΜακΦάουλ, πρώην Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα, την είσοδο στη χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο και πηγές από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία έχει απαγορεύσει την είσοδο σε κάποιους Αμερικανούς αξιωματούχους, ως «απάντηση» για το αντίστοιχο μέτρο της Ουάσιγκτον για Ρώσους αξιωματούχους. Ο ΜακΦάουλ, πρέσβης στη Μόσχα από το 2012 έως το 2014, δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την εις βάρος του απαγόρευση όταν έκανε αίτηση για βίζα στη Ρωσία, με στόχο να βοηθήσει την Χίλαρι Κλίντον να προετοιμαστεί για την καλύτερη μετάβασή της στον Λευκό Οίκο, αν κέρδιζε τις εκλογές.

«Εχω εκατοντάδες φίλους στη Ρωσία. Λυπάμαι πραγματικά γιατί αυτές οι κυρώσεις θα κάνουν δυσκολότερη την επικοινωνία με τους ανθρώπους», έγραψε στα social media ο ΜακΦάουλ, σύμφωνα με το Reuters. Σε άλλη ανάρτησή του νωρίτερα είχε γράψει: «Μου είπαν ότι είμαι στη λίστα των κυρώσεων του Κρεμλίνου εξαιτίας της στενής σχέσης μου με τον Μπαράκ Ομπάμα. Θα το λάβω αυτό ως κομπλιμέντο! Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις για τους Ρώσους που είναι κοντά στον Πούτιν. Από όσο γνωρίζω, ο Τζορτζ Κίναν ήταν ο τελευταίος Αμερικανός πρέσβης στην ΕΣΣΔ ή τη Ρωσία που του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε δημόσιο την απαγόρευση, αλλά πηγές ανέφεραν στα ρωσικά ΜΜΕ ότι ο ΜακΦάουλ εντάχθηκε στη λίστα των κυρώσεων το 2014. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι αυτό δεν έγινε επειδή υποστηρίζει τον Ομπάμα, αλλά εξαιτίας της «ενεργής συμμετοχής του στην καταστροφή των διμερών σχέσεων και την αμείλικτη υποστήριξη υπέρ της άσκησης πίεσης στη Ρωσία».

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, αναφέρει το Reuters, οι σχέσεις του ΜακΦάουλ με το Κρεμλίνο ήταν τεταμένες, κατηγορώντας τον για επαφές με την αντιπολίτευση. Σήμερα, ο πρώην πρέσβης είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Stanford.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ