Επιβατικά αεροπλάνα στο δρομολόγιο του Άη Βασίλη! - iefimerida.gr

Επιβατικά αεροπλάνα στο δρομολόγιο του Άη Βασίλη!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέοι προορισμοί και ταχύτερες πτήσεις υπόσχονται οι αεροπορικές εταιρείες, μετά την απελευθέρωση της διέλευσης των επιβατικών αεροσκαφών πάνω από το Βόρειο Πόλο, μια διαδρομή που είναι γνωστή ως «συντόμευση του Αη Βασίλη» (Santa's shortcut).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Independent, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως στις αεροπορικές εταιρείες να πετούν πάνω από τον Βόρειο Πόλο με μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη. Αυτό ήταν πάγιο αίτημα των εταιρειών που θεωρούν ότι θα κάνουν σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων, ενώ τα αεροσκάφη θα μπορούν να φτάνουν σε πιο απομακρυσμένους προορισμούς, αφού ουσιαστικά θα «κόβουν δρόμο».

Μέχρι τώρα, ο κανονισμός αεροπλοΐας των ΗΠΑ προέβλεπε ότι σε μια πτήση θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να υπάρχει διάδρομος προσγείωσης το πολύ 3 ώρες μακρυά. Ετσι, τα επιβατικά αεροσκάφη δεν μπορούσαν να πετάξουν πάνω από τον Βόρειο Πόλο, όπου τα κοντινότερα αεροδρόμια βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 ωρών. Τώρα όμως η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανέβασε το όριο στις πεντέμιση ώρες, επιτρέποντας ουσιαστικά στα μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη νέας τεχνολογίας να πετούν και πάνω από το Βόρειο Πόλο, αρκεί να πληρούν ορισμένα κριτήρια όπως κατάλληλο εξοπλισμό και ειδική εκπαίδευση.

Ως εκ τούτου τα επιβατικά αεροσκάφη θα μπορούν να κάνουν υπερατλαντικές πτήσεις με μικρότερης διάρκειας. Το «Santa's shortcut» όπως λέγεται το δρομολόγιο πάνω από το Βόρειο Πόλο επιτρέπει π.χ. στο εξής επιβατικά από την Βρετανία να φτάνουν μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό σε συντομότερο χρονικό διάστημα, εξοικονομώντας καύσιμα.

Το μόνο σημείο που παραμένει απροσπέλαστο για την επιβατική αεροπλοΐα είναι μια μικρή περιοχή πάνω από το νότιο πόλο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ