Business Insider: Τραμπ, ο πιο ισχυρός άνδρας του πλανήτη -Τα 2 σενάρια για το τι πρόκειται να κάνει ως Πρόεδρος - iefimerida.gr

Business Insider: Τραμπ, ο πιο ισχυρός άνδρας του πλανήτη -Τα 2 σενάρια για το τι πρόκειται να κάνει ως Πρόεδρος

AP Photo/ Evan Vucci
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mπορεί για πολλούς να έμοιαζε με απίθανο σενάριο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν ήταν.

Το politico ψάχνοντας τους λόγους της ήττας της Χίλαρι Κλίντον, τονίζει ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να πάρει καιρό, αλλά η πρώτη εκτίμηση είναι ότι δεν φταίει τίποτα άλλο περισσότερο από τον εφησυχασμό της.

Οπως και να έχει, όμως, όπως τονίζει το Business Insider ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα διοικεί τη μεγαλύτερη χώρα του ελεύθερου δυτικού κόσμου. Αρα, με δυο λόγια ο Ντόναλντ Τραμπ λέει το ΒΙ είναι «ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο».

Τι πρόκειται, όμως, να συμβεί από την ανάληψη των καθηκόντων του; Κατά το BI τα σενάρια είναι δύο:

  • Το λιγότερο πιθανό σενάριο 

«Οπως στα μεθεόρτια της εκλογής Ομπάμα ήταν υπερβολικό κάποιοι να τον παρουσιάζουν σαν... Μεσσία που θα έφερνε την παγκόσμια ειρήνη, έτσι και τώρα είναι υπερβολικό να καταδικάσουμε τον Τραμπ.

Σε αυτό το σενάριο όλα θα γίνουν καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Ο Τραμπ θα μάθει να λειτουργεί στο ''κοστούμι του προέδρου''. Θα χρησιμοποιήσει όλες τις επιστημονικές υπηρεσίες του Λευκού Οίκου, τους έμπειρους και τους καλούς συμβούλους αλλά και τα μεγάλα ''κεφάλια'' των υποστηρικτών του.

Ο Κρις Κρίστι είναι ένα από αυτούς που ενέκριναν τον Τραμπ. Εξυπνος, αντιπροσωπεύει τη φιλελεύθερη πλευρά του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ως κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ.

Επιλέγοντας τον Πίτερ Τιλ (μανιακός με την τεχνολογία, ιδιοφυία στο σκάκι), ο Τραμπ θα έχει στο πλευρό του έναν από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές της Silicon Valley.

Ο Τραμπ ξεκινά τη θητεία στην παγωμένη περιοχή της προσδοκίας.

Κάθε τι από τα ανόητα και υπερβολικά που υποσχέθηκε και που δεν θα κάνει θα είναι μια θετική έκπληξη, αφού θα επιτρέψει στις αγορές να αντιδράσουν θετικά.

Κάπως έτσι μπορεί να αποδείξει σε ένα με δυο χρόνια ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα πρόβατο σε ενδυμασία λύκου. Υπό αυτές τις συνθήκες η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να ανθίσει, η εξωτερική της πολιτική να γίνει αποφασιστική αλλά όχι απρόβλεπτη, οι διατλαντικές συμφωνίες να τηρηθούν.

Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο αλλά είναι πιθανό;».

  • Το χειρότερο σενάριο 

«Λόγω της διαταραγμένης ναρκισσιστικής του προσωπικότητας, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπαίνει στο κοστούμι του Προέδρου. Κυβερνά από το Οβάλ Γραφείο, όπως από το κτηματομεσιτικό γραφείο του. Αυτούς που κάνουν παράπονα τους θεωρεί χαζούς και όσους του φέρνουν αντιρρήσεις τους διώχνει.

Μπορεί να κυβερνήσει άνετα με μια στέρεη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία. Σπάνια του κάνουν διορθώσεις. Η βαθιά του περιφρόνηση για τα θεσμικά όργανα και τους μηχανισμούς συμβιβασμού της δημοκρατίας θα αλλάξουν το πολιτικό στιλ και την ουσία της αμερικανικής ελευθερίας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι ο Τραμπ κωφεύει στην ισχύ του νόμου.

Η κοινή λογική μπαίνει στην άκρη και μαζί τα δικαιώματα και οι νόμοι. Κάνει συμμαχίες με άλλους ισχυρούς άνδρες που αντιμετωπίζουν τις ευθύνες της δημοκρατίας επιπόλαια.

Αναπτύσσει ισχυρή φιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ρίχνουν γέφυρες στην εξωτερική πολιτική και κλιμακώνουν τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι συσσώρευση κινδύνων: Η κουλτούρα του πολέμου των Ισλαμιστών και η εκστρατεία κατά του ISIS, η γεωπολιτική της Ρωσίας και της Κίνας, η κρίση χρέους, η αδυναμία και η δυσλειτουργία της ΕΕ.

Κάθε πρόβλημα από αυτά, μόνο του, θα μπορούσε να λυθεί. Η απρόβλεπτη συμπεριφορά του Τραμπ προκαλεί ντόμινο. Η αμερικανική οικονομία καταρρέει, στη Wall Street επικρατεί πανικός και τα κεφάλαια κάνουν φτερά. Η πολιτική του Μάριο Ντράγκι καταρρέει. Η ανεργία και μια ατμόσφαιρα πραξικοπήματος «κτυπούν» την Ευρώπη. Ο κόσμος ταλαντεύεται.

Αδιανόητο; Ναι, αλλά όχι αδύνατο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σενάριο Ντόναλντ Τραμπ ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ