Τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρεσβεία, στην καρδιά της Αθήνας - iefimerida.gr

Τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρεσβεία, στην καρδιά της Αθήνας

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φύλλο και φτερό κάνει η αντιτρομοκρατική όλα τα στοιχεία που έχει στα χέρια της μετά την τρομοκρατική επίθεση στην πρεσβεία της Γαλλίας σήμερα τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας.

Ηδη βρίσκονται στα εργαστήρια τα θραύσματα από τη χειροβομβίδα αμυντικού τύπου με την οποία έκαναν το χτύπημα οι δύο δράστες. Παράλληλα στα χέρια των Αρχών βρίσκεται και το υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας της περιοχής. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θέλουν να δουν τις κινήσεις των δραστών προκειμένου να έχουν μία εικόνα για την πορεία που ακολούθησαν τόσο πριν, όσο και μετά το χτύπημα.

Τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρεσβεία, στην καρδιά της Αθήνας | iefimerida.gr 0


Μάλιστα έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση πως οι δύο άγνωστοι κινήθηκαν με τόση ευκολία και πραγματοποίησαν χτύπημα σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες πριν από την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα.

Τι «βλέπουν» οι Αρχές περιμένοντας την ανάληψη ευθύνης
Οι πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ είναι πως το τρομοκρατικό χτύπημα ήταν μία ενέργεια εντυπωσιασμού. Ουσιαστικά οι δύο δράστες θέλησαν να δείξουν πως μπορούν να χτυπήσουν σε ένα από τα πλέον καλά φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας (απέναντι από το κτίριο του Κοινοβουλίου) μπροστά στα μάτια των αστυνομικών (υπάρχει πάντα διμοιρία των ΜΑΤ στο σημείο).

Τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρεσβεία, στην καρδιά της Αθήνας | iefimerida.gr 3

Οπως αναφέρει και tovima.gr μέχρι στιγμής τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ δεν έχουν αποσαφηνίσει εάν στόχος ήταν το κτίριο, ο αστυνομικός–φρουρός ή και οι δύο, ενώ αναμένουν την ανάληψη ευθύνης για να αποσαφηνιστούν τα κίνητρα των δραστών βάζοντας στο «μικροσκόπιο» και πρόσφατες προκηρύξεις με απειλητικά μηνύματα για αστυνομικούς.

Όπως λένε «η Γαλλική πρεσβεία πάντα αποτελεί έναν από τους πιο «ευαίσθητους» στόχους στην Αθήνα αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν αυτή είχαν βάλει πραγματικά στο στόχαστρο τους με σκοπό να εκφράσουν την αντίδραση τους στη πολιτική που ακολουθεί η Γαλλία σε κάποιο ζήτημα. Παράλληλα δεν αποκλείουμε να ήθελαν να «χτυπήσουν» αστυνομικό στο κέντρο της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση απαντήσεις θα δώσει η ανάληψη ευθύνης και εξετάζουμε πολλά σενάρια ως προς το ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από την επίθεση όπως η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» κ.α.»

Η μοτοσικλέτα που βρέθηκε στα Εξάρχεια δεν έχει σχέση με την επίθεση

Δεν έχει σχέση η μοτοσικλέτα που βρέθηκε στα Εξάρχεια με την επίθεση με χειροβομβίδα στην γαλλική πρεσβεία της Αθήνας όπου τραυματίστηκε ελαφρά ο αστυνομικός φρουρός.

Αυτό έγινε γνωστό από την αστυνομία, μετά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε. Συγκεκριμένα, η μοτοσικλέτα που είχε βρεθεί λίγο μετά τις 7 το πρωί στη γωνία Θεμιστοκλέους και Σόλωνος, ήταν ιδίου τύπου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, με την μοτοσικλέτα των δυο αγνώστων που πέταξαν τη χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, αλλά βρέθηκε ο ιδιοκτήτης της και διαπιστώθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, επικεντρώνονται κυρίως στις κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος, που κατά πάσα πιθανότητα έχουν καταγράψει τους δράστες, ενώ στα εγκληματολογικά εργαστήρια εξετάζονται τα υπολείμματα της χειροβομβίδας αμυντικού τύπου που χρησιμοποιήθηκε, από την οποία έχουν βρεθεί η κεφαλή, ο μοχλός απελευθέρωσης και η περόνη.

Το χρονικό της επίθεσης

  • Οι δύο δράστες επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού και έφτασαν έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στις 04:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Πληροφορίες αναφέρουν πως χρησιμοποίησαν για κάλυψη ένα αστικό λεωφορείο που περνούσε εκείνη τη στιγμή έξω από το κτίριο.
  • Ο συνεπιβάτης της μηχανής εκτοξεύει τη χειροβομβίδα (αμυντικού τύπου) στην είσοδο του κτιρίου. Ο φρουρός ανοίγει την πόρτα από το κουβούκλιο για να δει τι συμβαίνει. Μόλις αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για χειροβομβίδα σπεύδει να προστατευτεί. Η κίνηση αυτή του έσωσε τη ζωή, αφού τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι. 
  • Τα θραύσματα της χειροβομβίδας προκάλεσαν φθορές στο πεζοδρόμιο, την πόρτα της πρεσβείας, αλλά στο κουβούκλιο του αστυνομικού-φρουρού.
  • Ο αστυνομικός νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με τραύματα στο δεξί του του πόδι.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ