Κωνσταντινούπολη: «Καλή Βραδιά» και εορταστική Πολίτικη κουζίνα - iefimerida.gr

Κωνσταντινούπολη: «Καλή Βραδιά» και εορταστική Πολίτικη κουζίνα

έθιμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Πολίτικη κουζίνα δεν θα μπορούσε να μην έχει την τιμητική της κατά τη διάρκεια των Γιορτών. Οι Κωνσταντινουπολίτες είτε εγκατέλειψαν την Πόλη είτε όχι διατηρούν ζωντανές τις συνήθειές τους και τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Αρνί με πατάτες «φουρνιστό», «κούρκα» που θα πει γαλοπούλα, ντολμάδες, ταραμοσαλάτα, λακέρδα και για επιδόρπιο άσπρο γλυκό, δηλαδή υποβρύχιο και μπακλαβά. Τα μελομακάρονα είναι ξένα για τους Ρωμιούς

Την Καλή Βραδιά, δηλαδή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το τραπέζι είναι επίσης πλούσιο. Κατά κανόνα κρασί και στη συνέχεια σαμπάνια για την υποδοχή του νέου έτους. Ξηροί καρποί, σταφίδες, σύκα, φουντούκια. Η πίτα με το χρυσό φλουρί κόβεται παραδοσιακά από τον αρχηγό του σπιτιού. Τα πρώτα κομμάτια είναι για την Παναγία, για το σπίτι και για τον αφέντη. Το τραπέζι είναι και πάλι σε κλειστό οικογενειακό κύκλο καθώς λόγω των εντάσεων οι Ρωμιοί της Πόλης απέφευγαν να ανοίξουν το σπίτι τους σε ξένους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ