Σκοτσέζικο ντους Σαμαρά σε Καραμανλή - iefimerida.gr

Σκοτσέζικο ντους Σαμαρά σε Καραμανλή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την τακτική του σκοτσέζικου ντους ακολουθεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σχετικά με την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον προκάτοχό του, Κώστα Καραμανλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη μια αδειάζει τον προηγούμενο ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου και από την άλλη... αρνείται να ενισχύσει τα όσα κατά καιρούς υποστηρίζει ο πρωθυπουργός για την κατάσταση που... παρέλαβε. Οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ κατάφεραν σήμερα, για μία ακόμη φορά, να μπερδέψουν και την κυβέρνηση, αλλά και το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού. Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα, από τότε που ο Αντώνης Σαμαράς διακινδύνευε ένα "θερμό" επεισόδιο με τον τέως πρωθυπουργό, όταν έλεγε σε κομματικό ακροατήριο ότι "πέθανε η εποχή που άλλα λέγαμε προεκλογικά και άλλα κάναμε μετά".
Όμως, σήμερα, η "νέα Νέα Δημοκρατία" ξαναπήρε πάνω της τις... οικονομικές επιδόσεις της "καραμανλικής" διακυβέρνησης, ισχυρόμενη ότι τα 5,5 χρόνια της ΝΔ πρόσθεσαν στο δημόσιο χρέος μόλις ...εφτά δισ. ευρώ!
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε πίνακες σύμφωνα με τους οποίους από τα 125 δισ. ευρώ που δανείστηκαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή, τα 45 δισ. αφορούσαν στην αναχρηματοδότηση παλαιότερου χρέους. Από τα υπόλοιπα 80 δισ. ευρώ, τα 50 πήγαν στην πληρωμή τόκων προηγούμενων ετών, 10 δισ. στις πληρωμές αμυντικών εξοπλισμών που είχαν παραγγείλει προηγούμενες κυβερνήσεις, 7,2 δισ. ευρώ σε πληρωμές κοινωνικής Ασφάλισης, στα Ταμεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και του ΙΚΑ, 2,6 δισ. ευρώ για την πληρωμή χρεών των νοσοκομείων και 3,2 δισ. ευρώ σε "λοιπές χρεώσεις" που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. "Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, δεν δημιούργησε "πρόσθετο χρέος" 125 δισεκατομμυρίων, ούτε 80, αλλά μόλις... 7 δισεκατομμύρια", τόνισε με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, μετά τα "στοιχεία" Σταϊκούρα για το δημόσιο χρέος.

"Ανοιχτή" η πρόταση μομφής


Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, δηλώνοντας ότι "το Μνημόνιο δεν είναι ταμπού", άφησε για μια ακόμη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει η ΝΔ πρόταση μομφής είτε κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είτε κατά της κυβέρνησης συνολικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της iefimerida.gr, ο Αντώνης Σαμαράς μάλλον κλίνει προς τις εισηγήσεις για χρήση του "όπλου" της πρότασης μομφής, λίγο πριν ή λίγο μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής στη Βουλή. Έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση θα κορυφώσει την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση, για να αναβιώσει "μέρες ψήφισης Μνημονίου" και να συσπειρωθεί η "γαλάζια" κοινοβουλευτική ομάδα. Στόχος να μην υπάρξουν διαρροές βουλευτών της ΝΔ στην επίμαχη ψηφοφορία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ