Η Ευρωζώνη έχει πάρει το «στραβό δρόμο»

Η Ευρωζώνη έχει πάρει «στραβό δρόμο» υποστήριξε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Στάρκ.

Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Welt ο κ. Σταρκ υποστήριξε πως εμφανίσθηκε απολύτως πεπεισμένος ότι με τη συνθήκη του Μάαστριχτ τέθηκαν γερά θεμέλια για τη νομισματική ένωση, ωστόσο κάποιες κυβερνήσεις δεν άσκησαν βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική και παρά τις προειδοποιήσεις βρέθηκαν τελικά σε δύσκολη θέση.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη. Μετά από 60 χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα πρέπει τώρα να γίνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Θεωρώ ότι είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η Ευρώπη φαίνεται να εξαρτάται από τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο Γερμανός τραπεζίτης, προσθέτοντας πως η «Ευρώπη πρέπει να λύσει τα δικά της προβλήματα και να μειώσει την εξάρτηση από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέσω μιας συνεκτικής δημοσιονομικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τον ίδιο η εμπλοκή του ΔΝΤ σημαίνει ότι η Ευρώπη εκτίθεται πλήρως στα διεθνή σώματα και στις απόψεις που εκπροσωπούν, ενώ συμπλήρωσε: «Πρακτικά δεν βλέπω άλλες χώρες εκτός από την ευρωζώνη να θέλουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα. Είναι μία προσπάθεια να παρακάμψουμε την απαγόρευση άμεσης νομισματικής χρηματοδότησης στην Ευρώπη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ