3 + 1 φυτά να προσέξετε στην πασχαλινή σας έξοδο! - iefimerida.gr

3 + 1 φυτά να προσέξετε στην πασχαλινή σας έξοδο!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι να μη μασήσετε στις πασχαλινές σας βόλτες.

1. Castor Bean

Το έχεις δει πολλές φορές, ίσως να έχει φυτρώσει και στο κήπο σου. Το συγκεκριμένο φυτό, όμως μπορεί εύκολα να αποβεί θανάσιμο, αν κανείς πειραματιστεί με τους σπόρους του. Όπως πληροφορεί η Amy Stewart, συγγραφέας του «Σατανικά Φυτά» και ειδήμον στα δηλητηριώδη φυτά, ένας κηπουρός δεν έχει παρά να αφαιρέσει τους σπόρους από το φυτό, για το ουδετεροποιήσει. Η διαδικασία για να εξάγεις το δηλητήριο από τους σπόρους του φυτού είναι περίπλοκη, ωστόσο η χρήση του από την KGB ως δηλητήριο, ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη.

2. Oleander ή Πικροδάφνη / Ροδοδάφνη

«Στης πικροδάφνης τον ανθό, έγειρα να αποκοιμηθώ». Μαύρο ύπνο θα κάνεις, αν δοκιμάσεις να φας το καρπό, τα φύλα ή τους χυμούς του ελληνικότατου και φυτού. Όπως αναφέρει η Stewart, «Αν ήμουν γονιός και κάλυπτα κάθε ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι για να προστατέψω τα παιδιά μου, θα έπρεπε να αναρωτηθώ για ποιο λόγο μεγαλώνω πικροδάφνες στο κήπο μου!». Οι ουσίες που περιέχει το φυτό έχουν ποικίλες εφαρμογές, ωστόσο, η κατάποσή τους, ίσως και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Πριν κάποια χρόνια δύο αγόρια πέθαναν αφού πρώτα δοκίμασαν το εν λόγω φυτό, ενώ μια γυναίκα στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έχει καταδικαστεί σε θάνατο, επειδή προσπάθησε να δηλητηριάσει τον άντρα της με πικροδάφνη –αναφερόμαστε πάντα στο φυτό-.

3. Digitalis ή Δαχτυλιτίδα

Η digitalis ή δακτυλίτιδα είναι ένα από τα πιο σπουδαία φαρμακευτικά φυτά. Ενδημικό φυτό της Ευρώπης και της δυτικής Ασίας αλλά πλέον είναι διαδεδομένο σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο γένος Digitalis L. ανήκουν περί τα 25 είδη με 7 από αυτά να απαντώνται στην Ελλάδα. Είναι δηλητηριώδες φυτό σε όλα τα μέρη του, μέχρι τις ρίζες και τα σπόρια. Μάλιστα η τοξικότητα του δεν μειώνεται καθόλου ακόμη και μετά την αποξήρανση του φυτού. Φτάνει η κατανάλωση ελάχιστων γραμμαρίων φύλλων για να επιφέρουν τον θάνατο. Ταυτόχρονα η Δαχτυλιτίδα μπορεί να καταστεί ύστερα από επεξεργασία, πολύ χρήσιμο καρδιοτονωτικό.

4. Datura Stramonium ή Ντατούρα/ Ζοργές

Πρόκειται για αρκετά τοξικό φυτό το οποίο απαντάται σε όρια χωραφιών, δρόμους και κήπους και θεωρείται ιδιαίτερα σύνηθες στη Κύπρο. Η βρώση του προκαλεί έντονες παραισθήσεις ενώ έχουν αναφερθεί δηλητηριάσεις ανθρώπων και ζώων (κυρίως από το νέκταρ του φυτού).

Καλές γιορτές

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ