Βουνό οι εκκρεμότητες για τη νέα υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου - iefimerida.gr

Βουνό οι εκκρεμότητες για τη νέα υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ατέλειωτος είναι ο κατάλογος των υποθέσεων που πρέπει να «τρέξει» η Κ. Παπανάτσιου, αναλαμβάνοντας από το μεσημέρι το χαρτοφυλάκιο του Τ. Αλεξιάδη, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα ποιο θα είναι το εύρος των αρμοδιοτήτων της, τόσο σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, όσο και απέναντι στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

«Το βάρος και στην καθημερινότητα του πολίτη» δήλωσε η νέα υφυπουργός, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το φλέγον νομοσχέδιο του πλαστικού χρήματος, που ως γνωστόν σχετίζεται με την πρόβλεψη επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού, ο οποίος έχει «κολλήσει» στους δανειστές. Το πρόβλημα είναι διπλό, καθώς εν αναμονή του σχετικού νομοσχεδίου από το περσινό Φθινόπωρο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ούτε αν θα υποχρεωθούν οι φορολογούμενοι να καλύψουν μέρος του φετινού τους εισοδήματος με αποδείξεις ούτε τι θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την κατάθεση του πολύπαθου νομοσχεδίου, υπήρχαν διαρροές και επίσημες δηλώσεις από την Καραγεώργη Σερβίας για διάφορα σενάρια όπως π.χ. ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύψουν μέρος των φετινών δαπανών με πλαστικό χρήμα και το υπόλοιπο με χάρτινες αποδείξεις, προκειμένου να έχουν το προβλεπόμενο αφορολόγητο.

Θέμα ημερών (πρέπει να) είναι και το θέμα των Τελών Κυκλοφορίας του 2017, το οποίο αν και παραδοσιακά χρεώνεται στην Καραγεώργη Σερβίας, οι αποφάσεις φαίνεται ότι θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο από το υπουργείο Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό, πάντως, των πονοκεφάλων που προκαλεί το θέμα στους φορολογούμενους, ότι από τις αρχές του 2016 ως ακόμα και σήμερα, δηλαδή λίγα 24ωρα πριν αναρτηθούν τα νέα ειδοποιητήρια, υπήρξαν διαρροές συχνά αντικρουόμενες για το τι πρόκειται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση όχι μόνο στους ιδιοκτήτες οχημάτων αλλά και στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Στον «αέρα» παραμένει και το θέμα της φορολογίας των ακινήτων, το οποίο επίσης παραδοσιακά «χρεώνεται» στην Καραγεώργη Σερβίας, παρά το ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από τη Νίκης. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι όπως ακριβώς συνέβη με τα Τέλη Κυκλοφορίας, υπήρξαν διαρροές αντιφατικές για το πώς θα διαμορφωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2017, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει πολύ ο πήχης των προσδοκιών. Ο προβληματισμός δεν περιορίζεται στη δομή και λειτουργία του νέου φόρου, αλλά και στο νέο σύστημα αντικειμενικών- εμπορικών τιμών, που πρέπει να τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2017.

Ειδικούς χειρισμούς θα απαιτήσει και η πολυσυζητημένη μετακόμιση στο κτίριο του Κεράνη, που αποτέλεσε σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης του Τ. Αλεξιάδη με τους εφοριακούς, με πρωτοφανή υπονοούμενα για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Ο απελθών αναπληρωτής υπουργός κάλεσε τη νέα υφυπουργό να προχωρήσει το θέμα και της επεσήμανε ότι θα συναντήσει αντιδράσεις. Το ερώτημα είναι αν η Κ. Παπανάτσιου θα επιχειρήσει να κινηθεί συμβιβαστικά ή θα κοντραριστεί με τους εφοριακούς με το «καλημέρα»…

Πάντως ο Τρύφων Αλεξιάδης της παρέδωσε έναν τόμο 130 σελίδων με τον απολογισμό του έργου του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ