Στα λευκά όσες υποστηρίζουν Χίλαρι -Σαν τις Σουφραζέτες του 1900 [εικόνες]

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, οι Σουφραζέτες συχνά φορούσαν λευκά στους αγώνες για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, συμμετοχή στα κοινά και ίση μεταχείριση με τους άντρες.

Σήμερα γυναίκες που υποστηρίζουν την υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σχεδιάζουν να φορέσουν λευκά, όταν θα προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν, σύμφωνα με την Boston Globe.

Η Χίλαρι Κλίντον φορούσε λευκό ταγιέρ με παντελόνι, όταν αποδέχθηκε το χρίσμα των Δημοκρατικών τον Ιούλιο.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Time η χρωματική ενδυματολογική επιλογή της υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ είχε ερμηνευθεί ως φόρος τιμής στις σουφραζέτες και το Εθνικό Κόμμα Γυναικών, τα χρώματα του οποίου ήταν λευκό, μοβ και χρυσό. Ομοίως, η Τζεραλντίν Φεράρο φορούσε λευκά στο συνέδριο των Δημοκρατικών το 1984, όταν αποδέχθηκε να είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.

Η Χίλαρι Κλίντον φόρεσε επίσης λευκά στο τελευταίο ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, Ντόναλντ Τραμπ.

#WearWhiteToVote

Η τάση φαίνεται να εξαπλώνεται αυθόρμητα, χωρίς επίσημο συντονισμό από την εκστρατεία της Κλίντον.
Διεξάγονται συζητήσεις στα social media και δημοσιεύονται φωτογραφίες γυναικών ντυμένων στα λευκά να ψηφίζουν στην πρόωρη ψηφοφορία με το hashtag #WearWhiteToVote στο Facebook και το Twitter.

«Ήθελα να δείξω στα παιδιά μου ότι είναι μάρτυρες της ιστορίας» ανέφερε στην εφημερίδα «he Boston Globe», η Μισέλ Γκάιντα, καθηγήτρια σε κολλέγιο της Τάμπα. «Είναι ένας θαυμάσιος φόρος τιμής σε μια ιστορική εκστρατεία και σε αυτό, που ελπίζουμε, ότι θα είναι μια θαυμάσια προεδρία», ανέφερε όταν ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα έχοντας μαζί τον επτάχρονο γιο και την τρίχρονη κόρη της που επίσης φορούσαν λευκά ρούχα.

«Ήταν μια σκοτεινή εκλογική περίοδος από πολλές απόψεις, αλλά σε όλη τη χώρα, γυναίκες την τερματίζουν φορώντας λευκά. Φορούν λευκά πουκάμισα, βγάζουν τα λευκά ταγιέρ με παντελόνια από τις ντουλάπες ή αγοράζουν καινούρια, ντύνουν και τα μωρά τους στα λευκά και κατευθύνονται στις κάλπες για να ψηφίσουν» αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «The Boston Globe».

Στην Ουάσινγκτον, μια ομάδα των γυναικών που υποστηρίζουν την Κλίντον διοργάνωσαν συνάντησή την περασμένη Παρασκευή, στην οποία ήταν όλες ντυμένες στα λευκά. "Εμείς θα φορέσουμε λευκά και θα ψηφίσουμε νωρίς, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να πάρουμε μέρος στην εκστρατεία ως εθελόντριες» ανέφερε η πρόσκληση που δημοσιεύτηκε στο Facebook.

Στο Χιούστον του Τέξας, η εκτελούσα χρέη δημάρχου Έλεν Κοέν και η 101 ετών μητέρα της θα φορέσουν λευκά όταν θα ψηφίσουν στις 8 Νοεμβρίου. Η Κοέν είπε ότι η ιδέα ήταν μίας εργαζόμενης στο δημαρχείο.

Η μητέρα της Κοέν, Ελέιν Μέι Ρίπνερ γεννήθηκε το 1915 προτού οι γυναίκες στις ΗΠΑ αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Σε συνέντευξή της είπε ότι είναι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή για τη χώρα να έχει μία γυναίκα πρόεδρο. Για την Κλίντον είπε ότι έχει παρά πολλά προσόντα.

Όταν ρωτήθηκε αν αποφάσισε να ντυθεί στα λευκά, απάντησε: «Η Έλεν μου είπε να φορέσω λευκά» τόνισε αναφερόμενη στην κόρη της. «Οπότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ