Παρασκήνιο: Οι διάλογοι Τσίπρα -Φίλη για τον ανασχηματισμό και το αίτημα Καμμένου - iefimerida.gr

Παρασκήνιο: Οι διάλογοι Τσίπρα -Φίλη για τον ανασχηματισμό και το αίτημα Καμμένου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Menelaos Myrillas/ SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκτός του υπουργικού συμβουλίου έμεινε έπειτα από τον ανασχηματισμό ο Νίκος Φίλης με το παρασκήνιο της εξόδου όπως φαίνεται να είναι πλούσιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η συζήτηση για την τοποθέτησή του σε άλλο υπουργείο διήρκεσε αρκετές ώρες, ενώ ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε ο ίδιος χθες με τον Νίκο Φίλη που βρισκόταν στην Κρήτη για να του ζητήσει να αποχωρήσει από το υπουργείο Παιδείας. Ο Πρωθυπουργός φέρεται μάλιστα να του πρότεινε όχι ένα αλλά τρία υπουργεία, το Πολιτισμού, το Εσωτερικών και Εργασίας με τον κ. Φίλη να απαντά αρνητικά σε όλες τις προτάσεις και να τονίζει ότι είτε θα παραμείνει στο υπουργείο του είτε θα αποχωρήσει από την κυβέρνσηση.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, βέτο στον κ. Φίλη είχε θέσει και ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένος ο οποίος επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό από την Ινδονησία όπου βρισκόταν.

Οι διάλογοι

Ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει και τους διαλόγους μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Φίλη.

«Πρέπει να παραμείνεις στην κυβέρνηση αλλά δεν μπορώ να σε κρατήσω στο υπουργείο Παιδείας. Πρέπει να κλείσουμε το μέτωπο με την Εκκλησία σε αυτήν την φάση και δεν υπάρχει άλλος δρόμος», είπε ο Πρωθυπουργός με τον πρώην υπουργό Παιδείας να του απαντά: «Με εμφανίζεις ως αποτυχημένο υπουργό με αυτή σου την κίνηση και δείχνεις ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω στα αιτήματα της Εκκλησίας. Λυπάμαι δεν μπορώ παρά να παραμείνω βουλευτής αν δεν είμαι στο υπουργείο Παιδείας».

Έπειτα από δύο ώρες σχεδόν συνομιλιών στις οποίες ο Νίκος Φίλης ήταν αμετάπειστος, ο Πρωθυπουργός τοποθέτησε στη θέση του υπουργού Παιδείας τον Κ. Γαβρόγλου, καθηγητή Πανεπιστημίου, ο οποίος αν και έχει εκλεγεί στην Α' Πειραιά, στο πρόσφατο συνέδριο δεν κατάφερε να βγει ούτε σύνεδρος.

Ο Καμμένος ζήτησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Τηλεφωνικές συνομιλίες από την Τζακάρτα της Ινδονησίας είχε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ζήτησε για τους ΑΝΕΛ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς έχει δηλώσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να τοποθετήσει στελέχη του σε όλα τα υπουργεία των ενστόλων.

Ο κ. Καμμένος ήταν διατεθειμένος να παραδώσει ακόμα και το υπουργείο Τουρισμού για να να αναλάβει στέλεχος των ΑΝΕΛ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά ο Πρωθυπουργός γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις τόσο από το κόμμα όσο και από τις ενώσεις των αστυνομικών αποφάσισε να διατηρήσει στη θέση του τον Νίκο Τόσκα.

Η οργή της Φωτίου

Η ανακοίνωση της τοποθέτησης της 31χρονης Έφης Αχτσιόγλου στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται να προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Θεανούς Φωτίου. Η αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη σε διαρροή για τη θέση του υπουργού Εργασίας άκουσε και το όνομά της γεγονός που την χαροποίησε ιδιαίτερα, όταν τελικά όμως ανακοινώθηκε το όνομα της πρώην συμβούλου του Γιώργου Κατρούγκαλου έδειξε την απογοήτευσή της.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος μάλιστα κομματικά στελέχη χτες βράδυ «ασκούσαν έντονη κριτική στον ανασχηματισμό Τσίπρα κυρίως για την τοποθέτηση της επικεφαλής στο υπουργείο Εργασίας κάνοντας λόγο για απουσία σεβασμού προς την Θ. Φωτίου και την Ρ. Αντωνοπούλου ενώ παράλληλα καυτηρίασαν το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν άπειροι βουλευτές σε θέσεις κλειδιά όπως η νέα υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου και ο Σωκράτης Φάμελος στην θέση του Αν. Υπουργού Ενέργειας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ