Με αφιέρωμα σε Βάιντα και Αλεξαντερ Πέιν ξεκινά το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - iefimerida.gr

Με αφιέρωμα σε Βάιντα και Αλεξαντερ Πέιν ξεκινά το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Αντρέι Βάιντα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H μεγάλη γιορτή των σινεφίλ ξεκινά. Στις 17 Νοεμβρίου ανοίγει η αυλαία για το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου με πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Αντρέι Βάιντα.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε Τριανόν και Ααβόρα.

Το 29ο Πανόραμα αρχίζει με την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας «Afterimage», το κύκνειο άσμα του σπουδαίου πολωνου δημιουργού Αντρέι Βάιντα που πριν λίγο καιρό έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 90 ετών ενώ θα τιμήσει ένα μεγάλο ταλέντο που συνεχώς εξελίσσεται, τον Αλεξάντερ Πέιν, παρουσιάζοντας πέντε ταινίες του:

Πολίτης Ρουθ (1996) ,

Η Εκλογή (1999) ,

Πλαγίως (2004) ,

Οι Απόγονοι (2011),

Nebraska (2013)

Με αφιέρωμα σε Βάιντα και Αλεξαντερ Πέιν ξεκινά το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου | iefimerida.gr 0

Αλεξάντερ Πέιν

Η ταινία του Βάιντα
Το «Afterimage» του Βάιντα είναι μια παθιασμένη βιογραφία για τον avant-garde καλλιτέχνη και ζωγράφο Βλαντισλάβ Στρεμίνσκι ο οποίος εκπροσωπούσε το κίνημα του κονστρουκτιβισμού και του ουνισμού στη ζωγραφική.

Ωστόσο, καθώς δεν συμμορφώθηκε με τις επιταγές του Κόμματος, διώχθηκε από το σταλινικό καθεστώς στην μεταπολεμική Πολωνία και τελικά αποπέμφθηκε από την Σχολή Καλών Τεχνών του Λοτζ.

Άνεργος και ανάπηρος (καθώς του έλειπε ένα πόδι και ένα χέρι...), είχε άσχημο τέλος, καθώς κατέληξε φτωχός και άρρωστος.

Με αφιέρωμα σε Βάιντα και Αλεξαντερ Πέιν ξεκινά το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου | iefimerida.gr 1

«Afterimage»

Ο ίδιος ο Βάιντα εξηγούσε πως αυτή, η τελευταία του ταινία, ήταν το σχόλιό του ενάντια στην κρατική παρέμβαση την τέχνη...

Ο βραβευμένος με Όσκαρ πολωνός σκηνοθέτης, ένας από τους σημαντικότερους πολωνούς (μαζί με τους πολύ νεότερους Κριστόφ Κισλόφσκι και Αντρέϊ Ζουλάφσκι που έφυγαν πρόωρα) υπήρξε ένας δημιουργός με έντονη πολιτική ματιά. Σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες και το 2000 του απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ για τη συμβολή του στον χώρο της 7ης τέχνης.

Η δημιουργική του περίοδος μετρά πάνω από εξήντα χρόνια αφού ξεκίνησε το 1955 με την ταινία «Μια Γενιά» ενώ πριν λίγο μόλις καιρό ολοκλήρωσε την ταινία «Afterimage” (“Powidoki») με θέμα την ιστορία του πρωτοπόρου ζωγράφου και συμπατριώτη του Βλαντισλάβ Στρεμίνσκι. Το φιλμ θα εκπροσωπήσει μάλιστα την πατρίδα του στην κατηγορία του Όσκαρ Ξένης Ταινίας το 2017. Άλλες τέσσερις ταινίες του Βάιντα είχαν προταθεί στο παρελθόν στην ίδια κατηγορία: «The Promised Land» (1975), «The Maids of Wilko» (1979), «Man of Iron» (1981) και «Katyń» (2007).

Ο Αντρέι Βάιντα τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1981 για τον «Άνθρωπο από Σίδερο», ενώ το 2006 απέσπασε και μια τιμητική Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Το 2013 γύρισε το φιλμ «Βαλέσα - Η Δύναμη της Ελπίδας» για τη ζωή του ηγέτη της «Αλληλεγγύης» Λεχ Βαλέσα.
Τιμώντας την μνήμη του μεγάλου αυτού δημιουργού που έφυγε πολύ πρόσφατα, το Πανοραμα θα πραγματοποιήσει και ένα μικρό αφιερωμα στο έργο του με τρεις ταινίες: «Στάχτες και διαμάντια» (1958), «Κατίν» (2007) και «Γλυκιά έξαψη» (2009).

Το 29ο Πανόραμα με μια ματιά

Από τις 17 έως τις 27 Νοεμβρίου, το "Τριανόν" (17-23/11) και η "Ααβόρα" (17-27/11), θα φιλοξενήσουν αφιερώματα σε σημαντικούς έλληνες και ξένους δημιουργούς, αβαν πρεμιέρ πολυαναμενόμενων ταινιών, εκδηλώσεις-έκπληξη, συζητήσεις, master-classes και προβολές μικρού μήκους ταινιών σπουδαστών κινηματογραφικών σχολών.

Η φετινή διοργάνωση υπόσχεται, μεταξύ άλλων, και ένα ειδικό αφιέρωμα για τα 40 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, και βέβαια, όπως κάθε χρόνο, το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ στο οποίο θα συμμετάσχουν 11 ευρωπαϊκές ταινίες που δεν έχουν αγοραστεί από έλληνες διανομείς.

Τα βραβεία του Φεστιβάλ θα απονείμουν τρεις επιτροπές: της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ), καθώς και των αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (17-27/11)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ