Φθινόπωρο: Η πιο κατάλληλη εποχή για μια γυναικολογική επίσκεψη -Γιατί είναι απαραίτητος ο γυναικολόγος μετά τις διακοπές; - iefimerida.gr

Φθινόπωρο: Η πιο κατάλληλη εποχή για μια γυναικολογική επίσκεψη -Γιατί είναι απαραίτητος ο γυναικολόγος μετά τις διακοπές;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η φθινοπωρινή περίοδος θεωρείται ιδανική για έναν ενδελεχή γυναικολογικό έλεγχο καθώς η ζέστη και η υγρασία του καλοκαιριού που προηγήθηκε ή ακόμη και οι χωρίς προφυλάξεις θερινές ερωτικές επαφές μπορεί να σας δημιουργήσουν γυναικολογικά προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αν διαγνωστούν εγκαίρως.

Οι κολπίτιδες, οι κυστίτιδες και οι μυκητιάσεις είναι πλήρως ιάσιμες, όμως αν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς θεραπεία τότε μπορεί να βλάψουν ανεπανόρθωτα τη γονιμότητά σας. Επομένως, μια απλή γυναικολογική εξέταση η οποία θα συνοδεύεται από ένα τεστ κολπικού επιχρίσματος θα σας δώσει μια αναλυτική εικόνα για το αν έχετε προσβληθεί από κάποιο μικρόβιο ή ιό.

Κολπίτιδα, κυστίτιδα, μυκητίαση
Οι κολπίτιδες γεννητικών οργάνων οφείλονται κυρίως στην ύπαρξη μικροοργανισμών (μικρόβια, μύκητες ή ιοί). Κάποιες φορές, μια κολπίτιδα προκαλείται και από μικρόβια που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό. Μιλάμε κυρίως για τριχομονάδες ή τα χλαμύδια αλλά και ουρεόπλασμα ή μυκόπλασμα.
Πέρα από αυτά η «ευαίσθητη» περιοχή μπορεί να παρουσιάσει κολπίτιδα από την κατανάλωση αντιβιοτικών που καταστρέφουν τα φιλικά βακτήρια του κόλπου αλλάζοντας το ph του.
Άλλος παράγοντας είναι και μια ορμονική διαταραχή που κι αυτή με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο ph του κόλπου ενώ τέλος στους συνήθεις ενόχους για τους ερεθισμούς των γεννητικών οργάνων, είναι τα συνθετικά εσώρουχα, η κακή υγιεινή, το ταμπόν αλλά και τα αποσμητικά και αφρόλουτρα που μεταβάλλουν το ph του κόλπου.
Αυτά τα προβλήματα εκδηλώνονται συνήθως με κνησμό στην περιοχή, αίσθημα καψίματος, επώδυνη ούρηση, κίτρινες πηχτές εκκρίσεις και δυσάρεστη οσμή. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια με αποτέλεσμα οι γυναίκες να μην απευθύνονται εγκαίρως στο γυναικολόγο τους και η κατάσταση να περιπλέκεται.
Για το σύνολο αυτών των προβλημάτων υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες αρκεί βέβαια να έχουν δοθεί από τον γυναικολόγο σας για να είναι οριστικά αποτελεσματικές.

Αρκετά συχνές είναι και οι μυκητιάσεις του κόλπου οι οποίες εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού εξαιτίας της υγρασίας που υπάρχει στην περιοχή από τα μαγιό ή τον ιδρώτα. Οι μυκητιάσεις οφείλονται κυρίως στο μύκητα Candida albicans και μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, τη χρήση αντιβιοτικών, την προτίμηση σε στενά ρούχα και εσώρουχα, από την άμμο το καλοκαίρι και τα βρεγμένα μαγιό.
Τα συμπτώματα είναι φαγούρα, κάψιμο, λευκές εκκρίσεις και πόνος κατά την ούρηση και τη σεξουαλική επαφή ενώ και ο σύντροφός σας μπορεί να δει την επιδερμίδα του πέους να ξεφλουδίζει και να έχει δυσκολία κατά την ούρηση.
Συνήθως απαιτείται αγωγή με κολπική αλοιφή ή υπόθετα αλλά και αγωγή από το στόμα και για τους δύο συντρόφους ενώ αν εμφανίζετε μυκητιάσεις συχνά τότε θα πρέπει ο γυναικολόγος σας να σας συστήσει μια σειρά από αιματολογικές εξετάσεις.
Επιπλέον, αν δεν καταναλώνετε πολλά υγρά ή δεν τηρείται πιστά τους κανόνες υγιεινής τότε ίσως να σας έχει ταλαιπωρήσει κάποια καλοκαιρινή κυστίτιδα.

Όταν μιλάμε για κυστίτιδα, εννοούμε τη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, η οποία αποτελεί το 90% των γυναικείων ουρολοιμώξεων και οφείλεται κατά κανόνα στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που εισέρχεται στην κύστη από την ουρήθρα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μια καλλιέργεια ούρων ώστε να εντοπιστεί το μικρόβιο και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. Τα συμπτώματα είναι κυρίως συχνουρία, τσούξιμο και ούρα που μπορεί να είναι θολά ή να έχουν σκούρο χρώμα.

Ιοί ανθρωπίνων κονδυλωμάτων
Ένα ακόμη πολύ διαδεδομένο γυναικολογικό πρόβλημα, το οποίο εντοπίζεται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι η εμφάνιση του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων.
Πρόκειται για δεκάδες ιούς οι οποίοι μεταδίδονται κυρίως μέσω ερωτικών επαφών που δεν έγινε χρήση προφυλακτικού. Κάποιοι από αυτούς του ιούς ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και πλέον είναι γνωστό ότι μόνο με την τακτική εξέταση του ΤΕΣΤ ΠΑΠ μπορούμε να εντοπίσουμε εγκαίρως και να θεραπεύσουμε τις βλάβες που δημιουργούν αυτοί οι ιοί.
Επομένως μην αμελείτε αυτή τη τόσο σημαντική για την υγεία σας εξέταση. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μαζί με τον καρκίνο του μαστού είναι οι δυο πιο συχνές κακοήθειες στις γυναίκες για τις οποίες όμως υπάρχουν πολλές διαγνωστικές εξετάσεις.

Φθινόπωρο: Η πιο κατάλληλη εποχή για μια γυναικολογική επίσκεψη -Γιατί είναι απαραίτητος ο γυναικολόγος μετά τις διακοπές; | iefimerida.gr 0


Dr. Θάνος Παράσχος
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική

W: www.ivf-embryo.gr

E: paraschos@ivf-embryo.gr

F: facebook/Thanos-Paraschos

L: linkedin/thanos-paraschos

T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ