Σοκ από Σλαβόι Ζίζεκ: Αν ήμουν στις ΗΠΑ θα ψήφιζα Ντόναλντ Τραμπ - iefimerida.gr

Σοκ από Σλαβόι Ζίζεκ: Αν ήμουν στις ΗΠΑ θα ψήφιζα Ντόναλντ Τραμπ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιφανείς αριστεριστές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν αποφασίσει να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία, όπως ο Αντολφ Ριντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ιδρυτικό μέλος του Εργατικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Σ' ένα κείμενό του με το χαρακτηριστικό τίτλο «Ψηφίστε την ψεύτρα νεοφιλελεύθερη πολεμοκάπηλη: είναι σημαντικό», ο Ριντ εξηγεί γιατί η αμερικανική Αριστερά πρέπει να ψηφίσει «το μη χείρον», προτού επιστρέψει στα περί πάλης των τάξεων, που μπορεί να φέρει θετική αλλαγή στην Αμερική.

Αλλά και η γνωστή Βρετανίδα φεμινίστρια και τακτική αρθρογράφος του Guardian Λάουρι Πένι, σε ένα κείμενό της στο New Statesman, αιτιολογεί την απόφασή της να στηρίξει «Χίλαρι» ως μια «σοφή επιλογή του εχθρού».

Όχι όμως κι ο Σλοβένος μαρξιστής φιλόσοφος Σλάβοι Ζίζεκ -γνωστός στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, και ως ένθερμος υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ- ο οποίος απαντώντας στη ερώτηση του βρετανικού δικτύου Channel 4 News ποιον θα ψήφιζε αν ήταν Αμερικανός, απάντησε: «τον Ντόναλντ Τραμπ».

Slovenian philosopher Slavoj Žižek​ says he would opt for Donald Trump as the apparently less dangerous choice in the US election. pic.twitter.com/3kuC1Ytf2j

Πώς έτσι; Ο Ζίζεκ δηλώνει, φυσικά, τρομοκρατημένος κι απ' τους δύο υποψήφιους. Αλλά πιστεύει ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι η Χίλαρι, λόγω των διασυνδέσεών της με τη Wall Street και τον μανδύα του προοδευτισμού που φορά. Ενώ αν εκλεγεί ο Τραμπ, λέει ο Ζίζεκ, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει και τα δύο κόμματα, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, θα πρέπει να καθίσουν να σκεφτούν και να επανεφεύρουν εαυτούς, να επαναπροσδιοριστούν κι ίσως προκύψει κάτι θετικό απ' όλο αυτό. Εκείνο, όμως, που φαίνεται να αγνοεί είναι ότι, όπως έχει δείξει η σύγχρονη πολιτική ιστορία στις ΗΠΑ, το Δημοκρατικό Κόμμα συνήθως μετακινείται δεξιότερα μετά από κάθε εκλογική ήττα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σλάβοι Ζίζεκ CHANNEL 4 NEWS Τραμπ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ