Το Ιδρυμα Νιάρχος ανοίγει και πάλι τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων» - iefimerida.gr

Το Ιδρυμα Νιάρχος ανοίγει και πάλι τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων»

φωτογραφία αρχείου: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από έναν απολογισμό που έγινε από το Ίδρυμα Νιάρχος για τα 20 χρόνια προσφοράς του, ανακοινώθηκε πως μέσα στις μελλοντικές δράσεις του, είναι η επαναλειτουργία των δύο ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας, «Αττικόν» και «Απόλλων».

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναλαμβάνει με δωρεά του την αποκατάσταση και επαναλειτουργία των δυο κινηματογράφων της οδού Σταδίου που κάηκαν το 2012 και στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο αναπληρωτής Διευθυντής Προγραμμάτων και Στρατηγικής του ΙΣΝ Πάνος Παπούλιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα 20 χρόνια δράσης του Ιδρύματος.

Το αγαπημένο σημείο των σινεφίλ της πόλης, σίγησε, τέσσερα χρόνια πριν, όταν κουκουλοφόροι πυρπόλησαν μία σειρά από κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, καταστρέφοντας πολλά από αυτά.

Ωστόσο το εσωτερικό των δύο αιθουσών δεν έχει υποστεί ζημιές από τη φωτιά, μόνο που μέχρι σήμερα γραφειοκρατικοί λόγοι είχαν θέσει εμπόδια στην αποκατάσταση των κινηματογράφων, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστοί και οι εργασίες αποκατάστασης να μην έχουν ξεκινήσει.

Το Ιδρυμα Νιάρχος ανοίγει και πάλι τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων»  | iefimerida.gr 0

Ιστορικά σημεία της πόλης

Σύμφωνα με το Αρχείο Νεοτέρων Μνημείων, το κτίριο που βρίσκεται το Αττικόν οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1870-1881, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, για λογαριασμό του Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτιου Δεκόζη Βούρου.

Κατά το 1900 στεγάζονταν εκεί το φαρμακείο του Σ. Βαλτή (αναφέρεται ήδη από το 1891), το κουρείο του Λ. Μουσίου και το εμπορικό κατάστημα «ειδών Κίνας» του Π. Γεωργιάδη, ενώ το 1914 φιλοξενήθηκε για ένα διάστημα το νεοπαγές Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Το Ιδρυμα Νιάρχος ανοίγει και πάλι τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων»  | iefimerida.gr 1

Προβολή της πρώτης ταινίας με ήχο

Ως κινηματογράφος άρχισε να λειτουργεί από το 1916.

Αργότερα στην δεκαετία του '30 δημιουργήθηκε και η δεύτερη αίθουσα Απόλλωνας στο υπόγειο του κτηρίου.

Το «Αττικόν» ήταν η πρώτη αίθουσα στην Ελλάδα, στις 22 Οκτωβρίου του 1929, που προέβαλε την πρώτη ταινία με ήχο, «Fox Movietone Follies» του Ντέηβιντ Μπάτλερ.

Το Ιδρυμα Νιάρχος ανοίγει και πάλι τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων»  | iefimerida.gr 2

Σήμα κατατεθέν της πόλης, φιλοξένησε σπουδαία πολιτιστικά δρώμενα, και πολλοί αστέρες ανέβηκαν τη μαρμάρινη σκάλα του, κάτω από τον εντυπωσιακό πολυέλαιο.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει να περατώσει τις εργασίες ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

Σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια δράσεις του Ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος ο πρόεδρος του Ανδρέας Δρακόπουλος τόνισε πως «Είναι καλύτερο να δίνουμε κάτι παραπάνω και να μας πούνε χαζούς, παρά να αδικήσουμε κάποιους και να φανούμε αλαζόνες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αττικόν Απόλλων Ιδρυμα Νιάρχου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ