Καθολικοί και Προτεστάντες -Ηρθαν πιο κοντά, αλλά παραμένουν εχθροί [εικόνες] - iefimerida.gr

Καθολικοί και Προτεστάντες -Ηρθαν πιο κοντά, αλλά παραμένουν εχθροί [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθολικοί και Λουθηρανοί ήρθαν πιο κοντά, αφού από το Λουντ της Σουηδίας ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε τις θετικές πτυχές της θρησκευτικής μεταρρύθμισης του Μαρτίνου Λούθηρου.

Η επίσκεψη του Ποντίφικα αποτελεί χειρονομία συμφιλίωσης με τους Λουθηρανούς, που εδώ και 500 χρόνια δεν έχουν σχέσεις με τη Ρώμη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ο πρώτος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που επισκέπτεται τη Σουηδία εδώ και 30 χρόνια.

Στον καθεδρικό ναό του Λουντ ο Ποντίφικας προσευχήθηκε με τον θρησκευτικό ηγέτη των Λουθηρανών. Ο Πάπας Φραγκίσκος υποστήριξε πως οι δύο εκκλησίες πρέπει να διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος και να ζητήσουν αμοιβαία συγχώρεση.

Καθολικοί και Προτεστάντες -Ηρθαν πιο κοντά, αλλά παραμένουν εχθροί [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Καθολικοί και Προτεστάντες -Ηρθαν πιο κοντά, αλλά παραμένουν εχθροί [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Τι είναι ο Λούθηρος και ο προτεσταντισμός

O Προτεσταντισμός αποτελεί έναν από τους μεγάλους κλάδους του Χριστιανισμού. Ως κίνημα Μεταρρύθμισης εμφανίστηκε το 16ο αιώνα στη Γερμανία, με πρωτεργάτη του το Μαρτίνο Λούθηρο. Το όνομα προέρχεται από την λατινική "Protestantismus" που σημαίνει διαμαρτυρία, απ΄όπου & οι έτερες ονομασίες Διαμαρτυρόμενη Εκκλησία, Διαμαρτυρόμενοι.

Η θρησκευτική Μεταρρύθμιση ξεκίνησε στη Γερμανία το 1517, όταν στις 31 Οκτωβρίου ο Μαρτίνος Λούθηρος συνέταξε τις 95 του θέσεις και τις θυροκόλλησε στην είσοδο της μητρόπολης της Βιτεμβέργης.

Καθολικοί και Προτεστάντες -Ηρθαν πιο κοντά, αλλά παραμένουν εχθροί [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Το 1517 ο Μαρτίνος Λούθηρος άρχισε τη διαμαρτυρία του κατά της Ρωμαϊκής Εκκλησίας. Ύστερα από μελέτη της προς Ρωμαίους επιστολής του αποστόλου Παύλου, πείστηκε πως η σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου ήταν αποτέλεσμα μόνο της Θείας Χάρης και της πίστης, κι όχι των αγαθών ή μη έργων. Για το λόγο αυτό ήρθε σε σύγκρουση με το θεσμό του συγχωροχαρτιού, που έδινε τότε η Καθολική Εκκλησία για την άφεση των αμαρτιών, και πιο συγκεκριμένα με τον Γιόχαν Τέτζελ ο οποίος πωλούσε συγχωροχάρτια την εποχή εκείνη στη Γερμανία ως απεσταλμένος του Πάπα.

Καθολικοί και Προτεστάντες -Ηρθαν πιο κοντά, αλλά παραμένουν εχθροί [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ο Λούθηρος κλήθηκε σε απολογία ενώπιον της Δίαιτας (Βουλής) της πόλης Βορμς, στη Γερμανία, τον Απρίλιο του 1521. Η απολογία του τελείωσε με τα εξής λόγια:

«Εάν δε με πείσουν, με επιχειρήματα από την Αγία Γραφή ή με αδιάσειστη λογική, δεν μπορώ να αναιρέσω τις θέσεις μου, γιατί δεν πιστεύω στο αλάθητο του πάπα, ούτε στο αλάθητο των συνόδων, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι πολλές φορές και οι πάπες και οι σύνοδοι έχουν σφάλει και έχουν πέσει σε αντιφάσεις. Εγώ έχω πειστεί από τα βιβλικά επιχειρήματα που έχω ήδη αναφέρει, και είμαι απόλυτα ενωμένος με το λόγο του Θεού. Δεν μπορώ και δε θέλω να ανακαλέσω τίποτα, γιατί δεν είναι ορθό, και αντίθετα είναι επικίνδυνο να πράττει κανείς αντίθετα με τη φωνή της συνείδησής του. Ο Θεός ας με βοηθήσει».

Με τα επόμενα έργα του ο Λούθηρος μεγάλωσε το χάσμα που τον χώριζε με την Καθολική Εκκλησία, ενώ βρήκε ιδιαίτερη απήχηση στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες της βόρειας, κυρίως, Ευρώπης.

Καθολικοί και Προτεστάντες -Ηρθαν πιο κοντά, αλλά παραμένουν εχθροί [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ο Πάπας αφόρισε το Λούθηρο, ενώ αυτός έκαψε δημόσια τις παπικές «βούλες» που του είχαν αποσταλεί. Έτσι άρχισε μια διαμάχη, που έμελλε να τελειώσει μόνο με την απόσπαση των Προτεσταντών από την Καθολική Εκκλησία. Ένα από αυτά που κατάγγειλε ο Λούθηρος, ήταν και η ανάμειξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην κοσμική εξουσία.

Αν και αρχικά δεν σχεδίαζε μια ευρεία μεταρρύθμιση, το πεισματικά ανυποχώρητο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά και η έντονη προσωπικότητα του ίδιου του Λούθηρου εξελίχθηκαν σε μια αντιπαράθεση που οδήγησε στη δημιουργία ενός από τους τρεις μεγάλους κλάδους, του Χριστιανισμού, μαζί με τον Ρωμαιοκαθολικισμό και την Ορθοδοξία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ καθολικοί προτεστάντες εχθροί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ