Σαββίδης: «Θέλω να αγοράσω τη Σουρωτή - Με χρειάζεται η εταιρεία» - iefimerida.gr

Σαββίδης: «Θέλω να αγοράσω τη Σουρωτή - Με χρειάζεται η εταιρεία»

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Πολιτιστικό κέντρο Σουρωτής μίλησε ο Ιβάν Σαββίδης για την επένδυση που σχεδιάζει στην γνωστή εταιρία της περιοχής.

Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ αποδέχτηκε την πρόσκληση από τον σύλλογο μικρομετόχων και τον σύλλογο εργαζομένων της εταιρίας.

Ύστερα από σχετική ερώτηση που του έγινε απάντησε: «Με αναγκάζεται να ασχοληθώ με την πολιτική. Το πρώτο πρόβλημα είναι η ελληνική γραφειοκρατία. Δεύτερον υπάρχει πολλή δημοκρατία στην Ελλάδα. Σε συνθήκες κρίσης πρέπει να υπάρχει λίγο λιγότερη δημοκρατία και καθόλου γραφειοκρατία. Το είπα και στη Βουλή. Εγώ φέρνω τα βάζω όλα σε ένα μέρος και μου λένε μετά από 3 μήνες ενώ όλα έχουν υπογραφεί πάρτα πίσω. Δε λέω αν ο κ. Παπαδόπουλος φταίει ή έχει δίκιο. Είναι μέρος ενός γραφειοκρατικού συστήματος. Δεν μπορούν οι πολιτικοί να ανήκουν στον εαυτό τους ο λαός θέλει να φάει σήμερα, τώρα. Η περιοχή είναι ενδιαφέρουσα και όταν μίλησα για το αθλητικό κέντρο έδειξε ενδιαφέρον ο κ. Παπαδόπουλος και θα μπορέσει να με βοηθήσει να ξεπεράσω κάποιες καταστάσεις. Είναι μια καταπληκτική περιοχή.

Έχει θερμά νερά κάτω από το έδαφος που θα βοηθούσε σε στρατηγική ανάπτυξη του αθλητικού κέντρου. Ήρεμη, επίπεδη επιφάνεια η θάλασσα είναι κοντά, το αεροδρόμιο είναι κοντά. Αν δημιουργήσουμε ένα αθλητικό κέντρο με ξενοδοχείο 5 αστέρων τότε θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε συλλόγους από άλλες χώρες να έρχονται εδώ για προετοιμασία. Να μπορούν επίσης να έρχονται οικογένειες εδώ. Και με τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού να φτιάξουμε ένα θεραπευτικό κέντρο. Αυτό μου τράβηξε την προσοχή ως προς την περιοχή. Μπορώ να πω ότι προκλήθηκε παύση για απίθανα πράγματα».

Μου φάνηκε ότι σαν να κάθεται ένας Μουσουλμάνος και εμείς προσπαθούμε να του εξηγήσουμε τα θετικά του χοιρινού κρέατος και πρέπει να καταλάβουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό. Κατάλαβα ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται ακόμη αυτό που προτείνω εγώ, γιατί ενώ ήμουν έτοιμος να βάλω την υπογραφή μου, ακόμη και να πληρώσω αποζημίωση και να κάνω πίσω. Ήμουν έτοιμος να επενδύσω 150 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη και να δημιουργήσω θέσεις εργασίας σε 3 με 5 χρόνια. Τα δύο χρόνια έχουν περάσει και δεν πήγαμε μπροστά, αλλά πίσω γιατί δεν έχω πια την επιθυμία να κάνω κάτι που δε θέλουν».

Για το θέμα πήρε θέση και ο δήμαρχος, Θόδωρος Παπαδόπουλος που ήταν παρών: «Ο Ιβάν ήταν σαφής. Μείωσε το ενδιαφέρον του για το αθλητικό κέντρο στη Θέρμη εξαιτίας της γραφειοκρατίας του ελληνικού κράτους. 29 άτομα ψήφισαν αμέσως υπέρ και δέχτηκαν και συμφωνήσαμε. Όμως τα κολλήματα της αποκεντρωμένης περιφέρειας ήταν τέτοια που 1,5 χρόνο μετά φέραμε τροπολογία για να πάμε σε μίσθωση χώρου για να γίνει η επένδυση. Αυτό τον απογοήτευσε και του είχα πει ότι το κράτος δυστυχώς λειτουργεί έτσι. Τον ξαναπροσκαλώ να κάνει το αθλητικό κέντρο. Ο δήμος θα κρατήσει τις μετοχές στη Σουρωτή. Θα διαθέσει χρήματα στην ΑΜΚ για να έχει συμμετοχή η κοινωνία. Πιστεύουμε στη Σουρωτή. Δε θα βάλουμε κανένα εμπόδιο στον επιχειρηματία που ήταν καθαρός, που δήλωσε ότι θα εκσυγχρονίσει την εταιρεία, θα κάνει ΑΜΚ, θα αυξήσει τις πωλήσεις, θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας. Θα βοηθήσουμε αυτό τον επιχειρηματία και το όραμα του για το μεγάλωμα της Σουρωτής και την αύξηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή. Καλή επιτυχία Ιβάν».

Σε ό,τι αφορά την επένδυση στη Σουρωτή ανέφερε: «Σας ευχαριστώ πολύ που ανταποκριθήκατε και ήρθατε απόψε εδώ. Για ποιο λόγο μου κέντρισε το ενδιαφέρον η Σουρωτή; Γιατί έχει ιστορία, προοπτικές, παράδοση. Αυτά τα στοιχεία κυριαρχούν και στις επιχειρήσεις μου που δουλεύουν σχεδόν 20.000 άτομα. Θέλουμε να πορευτούμε με τις παραδόσεις, να βασιστούμε σε αυτές και να τις διατηρήσουμε. Η πρώτη αναφορά για Σουρωτή έγινε πριν 4 χρόνια όταν κατάλαβα ότι το μέλλον μου είναι στον ΠΑΟΚ και ήθελα να εξετάσω και τις άλλες επιχειρηματικές μου δραστηριότητες στη γύρω περιοχή. Γιατί δεν ασχολήθηκα τότε; Οι άνθρωποι δεν ήθελαν να πουλήσουν. Όταν οι εργαζόμενοι και οι μέτοχοι της Σουρωτής μου είπαν πως θέλουν να γίνω μέτοχος τότε τους είπα θέλω και εγώ. Ήρθα να σας πω σήμερα, αυτό που λέμε στη Ρωσία. Να σας δω και να δείτε τον εαυτό μου. Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω θέλω να αγοράσω πολύ την Σουρωτή. Να συνδέσω την τύχη μου με την ιστορία 100 ετών της Σουρωτής».

Για τα σχέδιά που κάνει για τη Σουρωτή: «Μια πολύτιμη πέτρα να γίνει διαμάντι. Αν μπω στην επιχείρηση και με βάση τις παραδόσεις της επιχείρησης μπορεί να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες στην Ευρώπη. Μελετήσαμε τις δυνατότητες του ανθρακούχου νερού και με σωστή προσέγγιση, τεχνολογική ανάπτυξη και μάρκετινγκ θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε από την Perrier ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς και γιατί όχι να την ξεπεράσουμε. Είναι πρόκληση για εμένα.

Δεν με ενδιαφέρει ο ετήσιος κύκλος να είναι 15 εκατ. Αυτό είναι το 1/4 του μπάτζετ του ΠΑΟΚ. Θεωρώ όμως ότι αν προστεθούν στην εταιρεία μια ομάδα επαγγελματιών θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες. Μη με φοβάστε. Η Σουρωτή με χρειάζεται. Δεν χρειάζομαι εγώ τη Σουρωτή. Έχουμε ήδη το 28% και αυτό είναι γεγονός. Να ξέρετε ότι σας αγαπώ και αν με αγαπήσετε και εσείς θα γίνουμε ένα καλό δίδυμο. Όπου και να πάω δίνω το 100%».

Αναφέρθηκε και στη ΣΕΚΑΠ: «Πήρα την ΣΕΚΑΠ. Έπρεπε να την πάρω. Δε θα πω δημόσια τίποτα για αυτό. Την ήξερα την επιχείρηση τα τελευταία 20 χρόνια. Ήταν μια υπερβολικά μικρή επιχείρηση, ωστόσο κάποια πράγματα βρέθηκαν πάνω από το επιχειρηματικό μου εγώ. Δεν μετανιώνω. Ούτε τα παιδιά μου θα μου κάνουν παράπονα. Τα εθνικά συμφέροντα μπαίνουν πάνω από τα δικά μου. Η επιχείρηση ήταν ζημιογόνα και κόστιζε μηδέν ή μείον. Πλήρωσα χρήματα που θα πάρω πίσω σε 30-40 χρόνια.
Φέτος έχει κερδοφορία. Λειτουργεί, αλλά υπάρχουν προβλήματα με τα σωματεία. Είμαι από τη Σοβιετική Ένωση και δε ξέρω πώς γίνεται να υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν».

Ακόμη αναφέρθηκε στο θέμα του εργοστασίου: «Η Σουρωτή είναι μια μικρή αλλά καλή επιχείρηση με τεράστιες δυνατότητες. Πρέπει να δέσω με αυτούς τους ανθρώπους για να αναπτυχθούν περισσότερο αυτές οι δυνατότητες. Όταν έρθω θα πω μια φράση. Δείξτε μου ότι είστε πιο επαγγελματίες πιο πολύ από μένα και τι χρειάζεται η επιχείρηση για να αναπτυχθεί. Η αξία της Σουρωτής είναι μικρότερη από αυτή που πληρώνουμε. Τουλάχιστον 3 φορές παρακάτω. Ενδεχομένως να κάνω λάθος. Άλλα όσο μπορώ να δώσω βαθμολογία στις ως τώρα πράξεις μου αν επενδυθούν 15 εκατ. ευρώ η επιχείρηση θα γίνει τοπ.

Τι είδα όταν μπήκα στο εργοστάσιο; Ότι είναι καλά οργανωμένο. Ότι οι άνθρωποι ξέρουν τι κάνουν. Μια επιχείρηση που φτιάχτηκε τούβλο τούβλο. Από καλύβα έγινε εργοστάσιο. Χρειάζεται όμως αλλαγές σε τεχνολογικό επίπεδο. Να μπούμε σε ένα επίπεδο, να αποκτήσει αρχή και τέλος το εργοστάσιο, ακόμη και να αυτοματοποιηθούν κάποιες διαδικασίες με ρομπότ».

Ο Ιβάν Σαββίδης μίλησε γενικότερα και για την περιοχή: «Έχω ιδιαίτερη αγάπη στην περιοχή. Σε κάθε δυνατή ευκαιρία έρχομαι στο μοναστήρι του Αγίου Παϊσίου. Για τα Λουτρά Θέρμης επίσης έχω εκδηλώσει το ενδιαφέρον. Και μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μας παραχωρήσει το χώρο. Θέλω να τα ανακαινίσω για να βγει και πάλι η παραδοσιακή ομορφιά τους. Να δημιουργηθεί μια σοβιετική αρχή θεραπευτικής. Να έρθει και το αθλητικό κέντρο εδώ πέρα. Το είχα συζητήσει με τον δήμαρχο τον κ. Παπαδόπουλο, αλλά δεν βρήκαμε λύση. Είμαστε παρόντες σε αυτά τα μέρη. Το ενδιαφέρον είναι συνολικό. Όχι μόνο να πηγαίνει στα ράφια η Σουρωτή, αλλά και να φέρει τουρίστες για αποκατάσταση και θεραπεία.

Στο Παλιούρι δεν έχουμε δημιουργήσει μόνο ένα ξενοδοχείο στη θάλασσα, αλλά έναν χώρο με θεραπευτικό προσανατολισμό. Θα δώσω άμεσα 1000 θέσεις εργασίας. Για αυτό το λόγο ήρθα και είμαι εδώ μπροστά σας και λέω ναι θέλω πολύ να αγοράσω τη Σουρωτή για να αναπτυχθεί όπως τη σκέφτομαι. Γιατί με χρειάζεται η Σουρωτή; Όταν μιλάω για τη Σουρωτή εννοώ όχι μόνο το εργοστάσιο, αλλά όλη την περιοχή, προκειμένου και το χωριό να νιώθει άνετα».

Σε ξεκάθαρη ερώτηση για τις επενδύσεις του και για τις θέσεις εργασίας που θα γεννήσει αυτή η επένδυση: «Μπορούν να επενδυθούν 15 εκατομμύρια. Σε 2-3 χρόνια δε θα υπάρχουν μερίσματα. Θα δοκιμάσω να κάνω μια ερώτηση στον εαυτό μου; Γιατί να πουλήσουμε κ. Σαββίδη; Πρώτον είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα οι τιμές των μετοχών είναι υψηλότερες από τη τιμή της αγοράς.

Δεύτερον κάποιοι άνθρωποι και οικογένειες θα δουλέψουν σε μεγαλύτερη επιχείρηση και μέσα από τη δουλειά θα προστατεύουν τα οικογενειακά τους συμφέροντα.
Για ένα θεραπευτικό κλάστερ μιλώντας αν μπορέσουμε να φέρουμε εδώ ανθρώπους αυτοί θα ενεργοποιήσουν τη ζωή στην Σουρωτή και τις γύρω περιοχές. Άρα όλο και περισσότεροι θα εμπλέκονται. Δε θα μπορέσουμε να προσλάβουμε 1000 άτομα στην Σουρωτή και να μη ξεγελιέστε με μια σωστή ανάπτυξη θα προστεθούν 50-70 άτομα προσωπικό και αυτό σε ένα χρόνο. Η Σουρωτή όμως θα δώσει το έναυσμα για την ανάπτυξη των λουτρών, του θεραπευτηρίου, του αθλητικού κέντρου. Για αυτό μπορώ να εγγυηθώ τις 1000 θέσεις εργασίας».

Για την Coca Cola: «Εγώ θα κάνω πρόταση προς την Coca-Cola. Εάν δε συμφωνήσουν θα συνυπάρξουμε. Δεν θέλω να λέω καλά ή άσχημα πράγματα για αυτούς. Αλλά δε θα έχουν άλλη διέξοδο. Εμένα οι επιχειρήσεις μου έχουν κοινωνικό προσανατολισμό και γνώμονα την παράδοση, αυτοί έχουν μόνο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Ο στόχος με κάθε τίμημα για μένα δεν είναι το κέρδος, αλλά να διατηρήσω την παράδοση και το προσωπικό.

Για το επιχειρηματικό σχέδιο τόνισε: «Δεν μπορώ να έχω επιχειρηματικό σχέδιο σε 2-3 βδομάδες. Έχω όμως όραμα για επιχειρηματικό σχέδιο. Πρέπει να ακούσω τους ανθρώπους της εταιρείας. Αν με πείσουν θα τους πω εδώ είναι τα χρήματα δοκιμάστε το. Αν δε με πείσουν θα ετοιμάσουν αυτοί που πρέπει ένα επιχειρηματικό πλάνο. Θα σας πω και πάλι ευχαριστώ και είμαι πεπεισμένος κοιτάζοντας σας στα μάτια πώς αυτοί που έχουν πουλήσει και αυτοί που θα πουλήσουν δεν κάνουν λάθος στο εξής. Εγώ δε θα ξεγελάσω κανέναν. Δεν είμαστε θεοί. Είμαστε άνθρωποι. Νομίζω ότι θα μπορέσω να αναπτύξω την επιχείρηση όπως το σκέφτομαι. Δεν ήρθα με βρώμικες ιδέες για να σας ξεγελάσω. Μιλάω τίμια και ειλικρινά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σαββίδης Σουρωτή επένδυση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ