«Συνωστισμός» funds για τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank- Στο επίκεντρο τα επιχειρηματικά

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών που έκαναν τα funds για τη διαχειρίση των κόκκινων δανείων, κυρίως επιχειρηματικών, της Attica Bank.

Επτά υποψήφια funds εκδήλωσαν ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη διαχείριση κόκκινων δανείων ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ, κυρίως επιχειρηματικών, της Attica Bank με ταυτόχρονη τοποθέτηση κεφαλαίων περίπου 70 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, όπως αυτές προέκυψαν από τα περσινά stress tests.

Με την κίνηση αυτή η τράπεζα θα καλύψει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με βάση το δυσμενές σενάριο του stress test, που ανέβαζε τα απαιτούμενα κεφάλαια στα 748 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας διαμορφώθηκε στα 664,4 εκατ. ευρώ έναντι 672,2 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2015 και παρά το γεγονός ότι η κεφαλαιακή επάρκεια είναι υψηλή, η κίνηση κρίνεται αναγκαία μετά και την αναπροσαρμογή ποσού 55,7 εκατ. ευρώ που θεωρήθηκε, με βάση το πόρισμα της ΤτΕ και του SSM, έμμεση χρηματοδότηση.

Το χαρτοφυλάκιο των δανείων που θα δοθεί προς διαχείριση εκτιμάται περίπου στο 1 δισ. ευρώ, ενώ το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας ανήλθε, με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, στα 2,3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας ανήλθε στα τέλη του πρώτου εξαμήνου στα 4 δισ. ευρώ και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε το ίδιο διάστημα στο 58,5%.

Η διαχείριση από ξένα funds θα αφορά κυρίως επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία ούτως ή άλλως αντιπροσωπεύουν το 72% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου και το 52% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η σύνθεση, όπως και η ποιότητα του χαρτοφυλακίου που θα δοθεί προς διαχείριση, θα κρίνει και την τελική τιμή βάσει της οποίας θα προσδιοριστεί και το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που θα καλύψει ο προτιμητέος επενδυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Attica Bank funds δάνεια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ