Ξεκινά ο διάλογος Μπαλτά με εποπτευόμενους φορείς του Σύγχρονου Πολιτισμού - iefimerida.gr

Ξεκινά ο διάλογος Μπαλτά με εποπτευόμενους φορείς του Σύγχρονου Πολιτισμού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνάντηση θα έχει απόψε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού με τους εποπτευόμενους φορείς του Σύγχρονου Πολιτισμού.

Ο συντονισμός δράσεων, η ανάληψη καινοτόμων πρωτοβουλιών και οι συνέργειες, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά με τους Προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων, τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές και Διευθυντές όλων των εποπτευόμενων φορέων του τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Στη συνάντηση, που εγκαινιάζει για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα τον ουσιαστικό διάλογο του ΥΠΠΟΑ με τους εποπτευόμενους φορείς του Σύγχρονου Πολιτισμού και πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016, στις 17:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού πρόκειται να προτάξει την ανάγκη συγκρότησης ενός θεσμικού πλαισίου, ειδικά για τον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού.

Βασικοί άξονες αυτού του πλαισίου θα είναι:
1. Η δημιουργία Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
2. Η επεξεργασία των προϋποθέσεων για:
α) την διαβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας
β)την περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξη
γ) την θεσμοθέτηση και συγκρότηση ανεξάρτητου Συμβουλίου Τεχνών

Ο κ. Μπαλτάς, μεταξύ άλλων, θα αναφερθεί στη σημασία του Σύγχρονου Πολιτισμού, τόσο στην ίδια τη δομή του Υπουργείου-όπου καταλαμβάνει σχετικά μικρό χώρο- όσο και στο ρόλο του ως μοχλό ώθησης του πολιτισμού αλλά και της ανάπτυξης της χώρας.
Η έλλειψη σαφούς θεσμικής συγκρότησης έχει ως αποτέλεσμα η ευθύνη να εναπόκειται στον εκάστοτε Υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος παίρνει ad hoc αποφάσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται προσπάθεια να βρεθούν εύλογοι τρόποι θεσμικής ανασυγκρότησης του Σύγχρονου Πολιτισμού, ακολουθώντας την διεθνή πρακτική, αλλά σταθμίζοντας τη με τις ανάγκες του δικού μας γίγνεσθαι.

Επιπλέον, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού θα ζητήσει από τους εκπροσώπους των εποπτευόμενων φορέων τις προτάσεις τους σχετικά με συνέργειες που θα συνδέονται με το 2021, έτος εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και έτος κατά το οποίο θα ανακηρυχθεί μια ελληνική πόλη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα από κοινού με μια πόλη της Ρουμανίας.

«Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση συνδυάζεται χρονικά με τον ορισμό μιας ελληνικής πόλης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης», θα σημειώσει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Πολιτισμού. «Οι δύο επέτειοι μαζί οφείλουν να ενεργοποιήσουν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και όλα τα Υπουργεία, προκειμένου να αποτιμηθεί κριτικά, πλουραλιστικά -όπως οφείλει- και σε όλα τα επίπεδα η πορεία αυτών των 200 χρόνων. Ταυτόχρονα, με την ανάδειξη της πολιτιστικής πρωτεύουσας, να φανεί πού βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα και πώς μπορεί να αρχίσει να έχει μία εικόνα του μέλλοντός της υπό συνθήκες ειρήνης.

Φορέας υλοποίησης της ιδέας μπορεί να είναι κυρίως το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Η Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δημιουργίας του ΥΠΠΟΑ, είναι ήδη ενεργοποιημένη ενώ θα συσταθεί μία οργανωτική επιτροπή κύρους που θα εργαστεί για αυτόν τον σκοπό. Ταυτόχρονα απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για συνέργειες και πρωτοβουλίες που ενισχύουν την εξωστρέφεια. Δηλαδή, πολιτιστικές δράσεις της Ελλάδας που θα παρουσιαστούν στο εξωτερικό και αντιστρόφως».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ