«Λιλιπούτειοι» ιεροκήρυκες ετών...4![βίντεο]

«Ἄφετε τὰ παιδία ἔρχεσθαι πρὸς με καὶ μὴ κωλύετε αὐτὰ, τῶν γὰρ τοιούτων ἐστὶν ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ» είπε ο Ιησούς στην επί του Όρους ομιλία σύμφωνα με τα Ευαγγέλια. Στις ΗΠΑ όμως φαίνεται ότι το εν λόγω χωρίο το ερμηνεύουν κυριολεκτικά αφού τετράχρονα παιδιά κάνουν καριέρα... ιεροκήρυκα!

Με ένα μοναδικό ρεπορτάζ το National Geographic αποκάλυψε τη νέα μανία που επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν είναι άλλη από τετράχρονα και πεντάχρονα παιδιά που από άμβωνος κάνουν τους πιστούς να παραληρούν. Η νέα μανία αγγίζει τα όρια της παράνοιας και είναι ενδεικτική του θρησκευτικού παραληρήματος που επικρατεί ιδίως στο Νότο και τις Μεσοπολιτείες της χώρας. Είναι όμως η εικόνα της πραγματική Αμερικής που πίσω από την «βιτρίνα» της υπερδύναμης κρύβει βαθιά κοινωνικά προβλήματα και θρησκευτικές ιδεοληψίες που θυμίζουν το δυτικό Μεσαίωνα.

Ενας από τους δημοφιλείς ιεροκήρυκες είναι ένας ξανθός μπόμπιρας, ο 4χρονος Κάνον Τίπτον, που «ιερουργεί» στην Εκκλησία Πεντηκοστιανών της Γρενάδας, ενός χωριού 14.000 κατοίκων, στην Πολιτεία του Μισισιπή. «Το Αγιο Πνεύμα είναι εδώ. Το αισθάνεστε;» λέει με τη λεπτή του φωνή στους πιστούς.

Το χριστεπώνυμο «πλήρωμα» παραλυρεί και πέφτει στα γόνατα χτυπόντας το στήθος και ικετεύοντας για σωτηρία.Τώρα, ο λιλιπούτειος ιεροκήρυκας ουρλιάζει: «Μετανοείτε! Προσευχηθείτε!».

Ο Κάνον Τίπτον έδειξε από 18 μηνών την κλίση του στο επάγγελμα. Γιος ενός ζεύγους ιεροκηρύκων κι εγγονός ιεροκήρυκα, άρχισε να μιμείται από εκείνη την ηλικία γονείς και παππού. Ο πατέρας είχε μόλις
τελειώσει το κήρυγμα όταν το βρέφος άρπαξε το μικρόφωνο αρχίζοντας να φωνάζει «προσευχηθείτε, προσευχηθείτε». Οι πιστοί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και η «παράσταση» απαθανατίζεται από την κάμερα ενός κινητού και στη συνέχεια ανεβαίνει στο YouTube. Την πρώτη εβδομάδα το βιντεάκι δέχθηκε περίπου τέσσερα εκατομμύρια χτυπήματα. Το αποτέλεσμα; Σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών ο μικρός μπόμπιρας έγινε... πάστορας!

Ο Κάνον Τίπτον δεν είναι φυσικά ο μόνος. Εχει συναδέλφους στην ηλικία του γύρω από τους οποίους έχει
στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία με DVD, βιβλία, φωτογραφίες και ό,τι άλλο μπορεί να γεμίσει το παγκάρι της εκκλησίας, που στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ιδρύσει οποιοσδήποτε. «Σύμμαχος» των εκκολαπτόμενων ιεροκηρύκων είναι φυσικά τα social media και το ΥouTube. Κι επειδή τίποτε δεν μπορεί
να εξασφαλίσει καλύτερα το κύρος μιας εκκλησίας από μερικά «θαύματα», σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ ξεφυτρώνουν ως... «εκ θαύματος» πολλά τέτοια «ταλέντα» όπως ο Τόνυ Ρόμπερτς, δείγμα των κατορθωμάτων του οποίου μπορείτε να δείτε στο δεύτερο βίντεο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ