Καινοτομία: Η Λυρική μαγνητοσκοπεί παραστάσεις και τις προβάλλει ανά την Ελλάδα [πρόγραμμα] - iefimerida.gr

Καινοτομία: Η Λυρική μαγνητοσκοπεί παραστάσεις και τις προβάλλει ανά την Ελλάδα [πρόγραμμα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την δημοφιλέστατη «Τραβιάτα» του Τζουζέππε Βέρντι ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με κινηματογραφικές προβολές παραστάσεων της, ανα την Ελλάδα.

Τίτλος του προγράμματος «Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη» και ξεκινά στις 26 Νοεμβρίου σε 13 πόλεις της περιφέρειας.

Πρόκειται για ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που στόχο έχει να ταξιδέψει την λυρική τέχνη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέσω των κινηματογραφικών προβολών παραστάσεων όπερας, οπερέτας και μπαλέτου.

Για την πραγματοποίηση του εν λόγω προγράμματος, η ΕΛΣ δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής καταγραφής των παραστάσεων της, με χρηματοδότηση από το ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» ΕΣΠΑ 2007-2013, με τίτλο: «Virtual Πρεμιέρες Όπερας στην Ελληνική Περιφέρεια και στο διαδίκτυο & Ενημέρωση για το έργο και τις δραστηριότητες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέσω σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης, σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Με μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια εγκαινιάζουμε ένα νέο άνοιγμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ελληνικό κοινό, μέσα από το πρόγραμμα προβολής παραστάσεων «Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη».

Στόχος της ΕΛΣ είναι να γίνεται ολοένα και πιο εξωστρεφής και προσιτή σε όλους, ξεπερνώντας οποιαδήποτε κοινωνικά, ηλικιακά, και τώρα γεωγραφικά εμπόδια.

Συνεπώς, το νέο αυτό πρόγραμμα παραστάσεων, μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, συμβάλλει όχι μόνο στην προβολή του έργου της ΕΛΣ και των καλλιτεχνών της, αλλά κυρίως στην πλήρωση του θεμελιώδους ρόλου της τέχνης: να ταξιδέψει, να μεταδώσει, και να μεταδοθεί».

Καινοτομία: Η Λυρική μαγνητοσκοπεί παραστάσεις και τις προβάλλει ανά την Ελλάδα [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 0

Η ιστορία

Η Τραβιάτα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού.

Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας.

Πασίγνωστες άριες και ντουέτα ντύνουν μία από τις πιο αγαπητές ιστορίες μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις.

Στην Τραβιάτα ο Τζουζέππε Βέρντι επιτυγχάνει ένα λεπτομερές ψυχογράφημα της ηρωίδας του. Κάθε σημείο της μουσικής της Τραβιάτας συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη της δράσης και την τραγική κατάληψη.

Καινοτομία: Η Λυρική μαγνητοσκοπεί παραστάσεις και τις προβάλλει ανά την Ελλάδα [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 1


Η πετυχημένη παράσταση της άνοιξης του 2015

Η παράσταση της Τραβιάτας μαγνητοσκοπήθηκε τον Μάιο του 2015 στο Θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πρόκειται για μια παράσταση υψηλού επιπέδου, στην οποία συνέβαλαν, εκτός από την δύναμη της μουσικής του σπουδαίου έργου του Βέρντι, η κλασική σκηνοθεσία με τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου, η εξαιρετική απόδοση της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ υπό τον Ηλία Βουδούρη, καθώς και οι έξοχοι πρωταγωνιστές.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βιολέτας η διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία έχει ερμηνεύσει τον ρόλο στα πέρατα του κόσμου με ιδιαίτερη επιτυχία.
Μάλιστα, για την ερμηνεία της σε αυτόν τιμήθηκε το 2012 με το βραβείο «Μαρία Κάλλας» για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη στην Όπερα του Ντάλλας.

Η Παπαθανασίου σημείωσε μια σπουδαία ερμηνεία φωνητικά, αλλά και υποκριτικά.

Μαζί της οι εξαιρετικοί πρωταγωνιστές της ΕΛΣ Αντώνης Κορωναίος και Δημήτρης Πλατανιάς, οι οποίοι χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό για τις επιτυχημένες ερμηνείες τους.
Το καστ συμπλήρωσαν νεότεροι και διακεκριμένοι Έλληνες Μονωδοί. Τη Χορωδία της ΕΛΣ, διεύθυνε ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, ενώ την χορογραφία υπέγραψε ο Πέτρος Γάλλιας.

Πού θα δούμε την Τραβιάτα

Κινηματογράφοι / Πολιτιστικά Κέντρα σε πόλεις της Ελλάδας, Ώρα έναρξης: 20.00
Είσοδος ελεύθερη

 • Αίγιο - Δημοτικός Κινηματογράφος «Απόλλων»
 • Βέροια - Κινηματοθέατρο «Σταρ»
 • Ηράκλειο - Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο («Μικρό Θέατρο»)
 • Ιωάννινα - Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής»
 • Κως - Κινηματοθέατρο «Ορφέας»
 • Μεσολόγγι - Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
 • Πρέβεζα - Πολιτιστικό Κέντρο
 • Σέρρες - Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια»
 • Σύρος - Θέατρο «Απόλλων»
 • Τρίκαλα - Πολυχώρος Τέχνης & Πολιτισμού «Μύλος Ματσόπουλου» 
 • Τρίπολη - Μαλλιαροπούλειο Θέατρο
 • Φλώρινα - Πολιτιστικό Κέντρο (αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος»)
 • Χίος - «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο

Καρμενσίτας για παιδιά

Παράλληλα με την προβολή της Τραβιάτας για το κοινό, στις 13 πόλεις θα γίνουν ειδικές προβολές της παιδικής παράστασης της ΕΛΣ, Καρμενσίτας, για μαθητές σχολείων.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παραγωγή, σε ιδέα της Α' Χορεύτριας του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρίας Κουσουνή, η οποία συνδυάζει την όπερα και το μπαλέτο και βασίζεται στην μουσική της Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ.

Οι Καρμενσίτας είναι μια παράσταση για τη χαρά τη ζωής, το σύντομο του βίου και την ανάγκη να επενδύουμε στις αξίες που μας φέρνουν κοντά: τη φιλία, την αγάπη, την αλληλεγγύη. Διαδραματίζεται ένα κυριακάτικο πρωινό σε ένα πάρκο, όπου μια παρέα παιδιών, ένα τάγμα προσκόπων και ηλικιωμένοι επισκέπτες συναντώνται και μοιράζονται τη χαρά της ζωής.

Μουσική διεύθυνση: Ραφαήλ Πυλαρινός / Χορογραφία: Μαρία Κουσουνή / Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλέξανδρος Ευκλείδης

Με την Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, την Παιδική Χορωδία, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους, το Corps de ballet και Μονωδούς τηςΕΛΣ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ