fbpx Δεύτερο βήμα στο κενό κάνει η κυβέρνηση -Φέρνει νέο νόμο για τα κανάλια | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: ΠΡΩΤΑ ΑΚΥΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΑΠΠΑ

Δεύτερο βήμα στο κενό κάνει η κυβέρνηση -Φέρνει νέο νόμο για τα κανάλια

Φωτογραφία: intimenews
27|10|2016 | 19:17
Φωτογραφία: intimenews

Δεύτερο βήμα στο κενό ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση καθώς μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά θέλει να ορίσει ΕΣΡ και να καταθέσει νομοσχέδιο για προσωρινές άδειες πριν καν μεταβιβάσει τις σχετικές αρμοδιότητες.

Η αντίδραση της κυβέρνησης μπορεί να πυροδοτήσει νέες εμπλοκές με άδηλο αποτέλεσμα καθώς η αντιπολίτευση έχει διαμηνύσει ευθέως ότι δεν προτίθεται να συναινέσει σε διαδικασίες που θα παρακάμπτουν με οποιοδήποτε τρόπο την απόφαση του ΣτΕ και το ΕΣΡ. Σε νέα ανακοίνωσή του πάντως, το Πρωθυπουργικό Γραφείο διαμηνύει πως «η απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένη και μας δεσμεύει όλους, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε» και καλεί την ΝΔ να συναινέσει στην εκλογή του ΕΣΡ.

Εκτάκτως στο Μαξίμου το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε εκτάκτως στο μέγαρο Μαξίμου το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να χαραχθεί η γραμμή και να ελεγχθούν οι αντιδράσεις στο κόμμα. Η συνεδρίαση διήρκεσε τρεις περίπου ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00, χωρίς ωστόσο να διαρρεύσει προσώρας τι συμφωνήθηκε. Κυβερνητικές πηγές αρκούνταν να πουν ότι στο επίκεντρο της συνεδρίασης, βρέθηκαν «όλες οι τρέχουσες εξελίξεις, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κανάλια».

Η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί και όπως έλεγαν ανώτατοι δικαστικοί χθες, αυτό θα γίνει τις επόμενες 20-25 ημέρες. Ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να καταθέσει την νέα νομοθετική της πρωτοβουλία την Δευτέρα, αμέσως μετά την Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής όπου θα επιχειρήσει να αποσπάσει συναίνεση 4/5 για την σύνθεση του ΕΣΡ. Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν θέλοντας προηγουμένως αφενός να περάσουν οι αρμοδιότητες ξανά στο ΕΣΡ αφετέρου να δουν καθαρογραμμένη την απόφαση του ΣτΕ. Ως εκ τούτου προμηνύεται νέα εμπλοκή στη διάσκεψη των προέδρων πολλώ δε μάλλον αν τα κόμματα τις αντιπολίτευσης δεν προσέλθουν καν στην συνεδρίαση όπως διαμηνύουν.

Αν η κυβέρνηση φέρει εκ νέου τον νόμο με άλλο «πρόσωπο» είναι προφανές ότι θα προσβληθεί νομικά από την αντιπολίτευση με την κυβέρνηση να κινδυνεύει να οδηγηθεί και πάλι στο ΣτΕ για δεύτερη φορά.

Επιμένει το Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε από το βράδυ της Τετάρτης μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου, ότι θα φέρει νέο νόμο για προσωρινές άδειες που θα στηρίζεται ωστόσο στον υφιστάμενο νόμο του Ν. Παππά. Σε νεότερη – πιο ψύχραιμη – διαρροή, το Μαξίμου παραδέχεται μεν ότι «αλλάζει τα δεδομένα του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» καθώς «το άρθρο 2α του νόμου 4339 που μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη χορήγηση άδειας από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματικό, με συνέπεια ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο να θεωρείται άκυρος».

Ωστόσο, επέμεινε ότι ο Νίκος Παππάς θα καταθέσει «άμεσα στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση–γέφυρα για την κατοχύρωση προσωρινής άδειας από τους ιδιοκτήτες καναλιών, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν ένα χρηματικό ποσό ετησίως για να λάβουν την προσωρινή άδεια εκπομπής» και πως «το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν από εδώ και πέρα το υπουργείο Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δεν αλλάζει»

Ως εκ τούτου – σύμφωνα με το Μαξίμου - «οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη νόμιμη άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού είναι αυτοί που έχουν τεθεί ήδη από τον νόμο 4339 και προσδιορίζουν τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα 400 άτομα πλήρους απασχόλησης ανά κανάλι, τις προδιαγραφές για τις κτιριακές υποδομές, τον έλεγχο των οικονομικών πόρων των μετόχων, κλπ».

Καταλήγοντας το Μαξίμου παραδέχεται πως «τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών θα την κρίνει ως μόνο αρμόδιο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Κατά συνέπεια πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συγκρότησή του από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής».

Η Διάσκεψη των Προέδρων κινδυνεύει με νέο φιάσκο

Ο Νίκος Βούτσης, πράγματι, συγκαλεί την Δευτέρα στις 17:00 την Διάσκεψη των Προέδρων. Μια συνεδρίαση ωστόσο, η οποία σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες και τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να έχει αίσια έκβαση. Τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι έχουν διαμηνύσει πως πρέπει προηγουμένως να έχουν διαβάσει την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να προχωρήσουν στις περαιτέρω αποφάσεις τους και να μεταβιβαστούν εκ νέου οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

Δεδομένου ότι το ΣτΕ -κατά πληροφορίες- έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά καθώς μεταβίβασε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας και εν συνεχεία στη Βουλή, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ αν δεν δει προηγουμένως το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών. Ως εκ τούτου η αντιπολίτευση είναι πολύ πιθανό να μην προσέλθει καν στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Σύμφωνα με τα ειωθότα μια απόφαση του ΣτΕ μπορεί να κάνει και 1,5 μήνα να καθαρογραφεί. Χθες, ανώτατοι δικαστικοί κύκλοι χθες ανέφεραν ότι η απόφαση και το σκεπτικό θα έχουν καθαρογραφεί τις επόμενες 20-25 ημέρες.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση – όπως προϊδέασε από την Τετάρτη το βράδυ η κυβερνητική εκπρόσωπος και το πρωί της Πέμπτηςα ο Νίκος Παππάς – εφόσον προκύψει εκ νέου αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ, προτίθεται να καταθέσει την νέα νομοθετική της πρωτοβουλία για προσωρινή αδειοδότηση την οποία έχει έτοιμη.

ΝΔ: Πρώτα οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, μετά η Διάσκεψη των Προέδρων

Πρώτα να διασφαλιστεί ότι μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο ΕΣΡ και μετά να γίνει η Διάσκεψη των Προέδρων απαντά η ΝΔ.

«Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με πλήρεις τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, τονίζοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, «αντικαθιστώντας τον "νόμο Παππά" που κρίθηκε αντισυνταγματικός» και προσθέτει: «Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ενός ΕΣΡ με το κύρος που αρμόζει στην αποστολή του, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα».

ΠΑΣΟΚ: «Καμιά διαδικασία που παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν θα γίνει αποδεκτή»

«Καμιά διαδικασία που παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν θα γίνει αποδεκτή»

διαμηνύει το ΠΑΣΟΚ. «Οποιοι θεωρούν ότι μπορούν να παρακάμψουν το χθεσινό μήνυμα της Δικαιοσύνης που είναι ένα μήνυμα που καθιστά και τη Δημοκρατία μας πιο ισχυρή και τη Δικαιοσύνη αυτόνομη, τότε οδηγούν τα πράγματα σε ακραίες καταστάσεις» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του για τις «απαράδεκτες και διχαστικές» δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου ζητώντας από τα μέλη του ΣΥΡΖΑ να διαχωρίσουν την θέση τους. «Εάν δεν το κάνουν, πρέπει να αντιληφθούν ότι τα βάζουν με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, και οδηγούν τη Δημοκρατία μας σε περίεργους δρόμους» είπε με έμφαση.

Τόνισε επίσης πως «αύριο το πρωί πρέπει να υπάρχει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης το οποίο θα καθορίσει πώς θα οδηγηθούμε στις εξελίξεις γύρω από το Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Μαξίμου: Η απόφαση του ΣτΕ μας δεσμεύει όλους, συμφωνούμε ή διαφωνούμε

«Τη Δευτέρα θα γίνει σαφές αν η ΝΔ ενδιαφέρεται για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ή για την διαιώνιση της αυθαιρεσίας» αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού. 

«Αν, πράγματι, η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5μμ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του.

Οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει. Η απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένη και μας δεσμεύει όλους, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία.

Εκτός αν η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για την με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μην ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Κυριακή κοντή γιορτή. Τη Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης» καταλήγει η ανακοίνωση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ