Καρτ Ποστάλ από τη Βικτόρια Χίσλοπ - iefimerida.gr

Καρτ Ποστάλ από τη Βικτόρια Χίσλοπ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πολυαναμενόμενο νέο μυθιστόρημα της Βικτόρια Χίσλοπ με τίτλο «Οι Καρτ Ποστάλ» είναι ένα ταξίδι στην Ελλάδα του σήμερα και σε εκείνη του χτες, μέσα από την αφήγηση ενός σύγχρονου ταξιδιώτη.

«Όπου κι αν σταματούσα, οι άνθρωποι μου μιλούσαν. Οι περισσότεροι μου φέρονταν με θέρμη και καλοσύνη. Πολλοί μου είπαν ιστορίες. Τις άκουγα και τις κατέγραφα, μαθαίνοντας κάθε μέρα εκπληκτικά πράγματα γι' αυτή τη χώρα, αλλά και ανακαλύπτοντας καινούρια πράγματα για τον εαυτό μου. Κάποιες από τις τοποθεσίες των ιστοριών θα τις αναγνωρίσεις από τις καρτ ποστάλ. Ποιος ξέρει αν αυτά που μου διηγήθηκε ο κόσμος είναι αλήθεια ή ψέματα; Υποψιάζομαι ότι κάποια θα είναι παντελώς μυθεύματα, άλλα απλώς υπερβολές –ίσως όμως κάποια να είναι αλήθεια. Ας το κρίνεις εσύ» σημειώνει μπλε δερματόδετο τετράδιό του ο Α. Και το ταξίδι ξεκινάει...

Το σημειωματάριο με τις ιστορίες του από το μοναχικό ταξίδι στην Ελλάδα φτάνει με το ταχυδρομείο στα χέρια της Έλι, μιας νεαρής αγγλίδας που ζει στο Λονδίνο και εργάζεται στο διαφημιστικό τμήμα ενός συντεχνιακού περιοδικού. Έχουν προηγηθεί οι αμέτρητες καρτ ποστάλ που στέλνει ο Α σε κάποια Σ. Ίμποτον, την κοπέλα που μάλλον έμενε στο διαμέρισμα πριν από εκείνη. Για έξι ολόκληρους μήνες η Έλι λαμβάνει κάρτες από τα πιο όμορφα της Ελλάδας: Μεθώνη, Μυστράς, Μονεμβασιά, Ναύπλιο, Μετέωρα... Τις διαβάζει με μανία, τις κοιτάζει με τις ώρες και δεν σταματάει να σκέφτεται τα όμορφα τοπία, τα φωτεινά χρώματα, το φως του ήλιου που βλέπει στις κάρτες. «Άραγε υπήρχαν στ' αλήθεια αυτά τα μέρη;» αναρωτιέται η νεαρή Έλλη από το μουντό Λονδίνο, όπου ζει μια συνηθισμένη, σχεδόν βαρετή ζωή, πριν πάρει την μεγάλη απόφαση να ταξιδέψει για να γνωρίσει την χώρα που την κάνει να ονειρεύεται. Οδηγός της στο ταξίδι θα είναι οι σημειώσεις και οι ιστορίες του άγνωστου Α.

Μέσα από δεκαπέντε ιστορίες του βιβλίου, ιστορίες των απλών καθημερινών ανθρώπων που συνάντησε ο Α. στην περιπλάνησή του, άλλες παράξενες, άλλες αστείες, κάποιες λυπητερές, ξεδιπλώνεται μια ολόκληρη χώρα· η ιστορία, η μυθολογία, τα ήθη και τα έθιμα, η οικονομία, η σημερινή κρίση, η δύσκολη καθημερινότητα, η αγάπη, η φιλοξενία, η ζεστασιά. Κάθε ιστορία κι ένα καινούργιο κεφάλαιο στο μεγάλο βιβλίο που λέγεται Ελλάδα. Η συγγραφέας ξέρει πώς να διατηρεί το μυστήριο· κρατάει τις σιωπές που πρέπει και αφήνει τον αναγνώστη ελεύθερο να κάνει τους δικούς του συνειρμούς. Πολλές από τις ιστορίες του βιβλίου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αυτόνομα, να φτιάξουν ένα διαφορετικό βιβλίο από μόνες τους. Η «Άρια στη χορδή του Σολ» είναι μια τέτοια ιστορία –ο πλανόδιος βιολιστής Αντώνης είναι ένας πραγματικός μυθιστορηματικός ήρωας που πολύ θα θέλαμε να μάθουμε τι απέγινε μετά από εκείνη τη συνάντηση στην Καλαμάτα.

Κάθε συνάντηση στο βιβλίο είναι ξεχωριστή και κάθε τόπος έχει τις δικές του καρτ ποστάλ. Οι φωτογραφίες από την Ακροναυπλία και το Μυστρά, από τις παραλίες και τα μικρά λιμάνια της Πελοποννήσου, από τα ξωκλήσια και τα μικρά χωριά, από τα Μετέωρα και τους Δελφούς, συμπληρώνουν την αφήγηση δίνοντάς της ζωντάνια και αληθοφάνεια.

Οι Καρτ Ποστάλ της Βικτόριας Χίσλοπ είναι ένα παζλ: οι διαφορετικές ιστορίες, οι αφηγητές, οι συναντήσεις του Α, το ταξίδι της Έλι, οι κάρτες και οι φωτογραφίες, συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Μια εικόνα που ακτινοβολεί ομορφιά, αξιοπρέπεια, αγάπη για τη ζωή. Μπορεί σε κάποια σημεία πράγματα να φαίνονται ωραιοποιημένα, αλλά υπάρχουν και μεγάλες αλήθειες στο βιβλίο. Οι αλήθειες των απλών ανθρώπων που ζουν στις μικρές πόλεις, που ακόμη και σήμερα ανοίγουν την πόρτα τους για να υποδεχθούν ένα ξένο. Είναι όμορφη χώρα η Ελλάδα, είναι ωραίος λαός οι Έλληνες, μοιάζει να λέει η Χισλοπ σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας.

Οι Καρτ Ποστάλ είναι ένα βιβλίο που φανερώνει τις ομορφιές, αλλά και τις αδυναμίες της Ελλάδας. Ένα βιβλίο που θα μας κάνει να χαμογελάσουμε, να κοιτάξουμε ψηλά τον γαλανό ουρανό και τον φωτεινό ήλιο και να θυμηθούμε ότι ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο, με φυσικές ομορφιές και ακόμη πιο όμορφους ανθρώπους.

INFO
ΟΙ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ
Συγγραφέας: Victoria Hislop
Μετάφραση: Φωτεινή Πίπη
Εκδόσεις Διόπτρα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ καρτ ποσταλ βιβλίο Βικτόρια Χίσλοπ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ