Γέμισε το ίντερνετ υγιεινά τρόφιμα -Τι είναι η ορθορεξία [εικόνες] - iefimerida.gr

Γέμισε το ίντερνετ υγιεινά τρόφιμα -Τι είναι η ορθορεξία [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ειδικά στο pinterest, αλλά και στο Instagram οι μοναδικές εικόνες φαγητού που κυκλοφορούν είναι από φρούτα και λαχανικά. Η μανία της υγιεινής διατροφής προέρχεται, μάλιστα, από τις ΗΠΑ, τη χώρα που φημίζεται για την λιπαρή και ανθυγιεινή κουζίνα της, την οποία έχει επιβάλλει σε όλον τον πλανήτη.


Καρύδια και σμέουρα για πρωινό, kiwi και ελάχιστο γάλα καρύδας για κυρίως γεύμα, ποτέ ψωμί και υδατάνθρακες. Αν ακολουθήσει κάποιος τις προτάσεις που ανεβάζουν οι μπλόγκερς στα social media τότε κινδυνεύει πραγματικά να χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Γέμισε το ίντερνετ υγιεινά τρόφιμα -Τι είναι η ορθορεξία [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Το γάλα είναι ταμπού, η ζάχαρη ούτως ή άλλως, ακόμη και φρούτα - λαχανικά από συμβατικούς παραγωγούς δεν πρέπει να φτάνουν πλέον στο τραπέζι.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν όλες οι σκέψεις περιστρέφονται γύρω από την υγιεινή διατροφή, τότε ο «ασθενής» πάσχει από ορθορεξία, που έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη νευρική ανορεξία.

Γέμισε το ίντερνετ υγιεινά τρόφιμα -Τι είναι η ορθορεξία [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Οσοι πλήττονται από τη μανία της υγιεινής διατροφής, αναπτύσσουν στομαχικές ενοχλήσεις και αδυνατίζουν υπερβολικά. Ο όρος προέρχεται από το ελληνικό πρόθεμα «ορθο-» και σημαίνει την εμμονή με τη «σωστή» διατροφή. Ορισμένοι άνθρωποι ασχολούνται τόσο με την υγιεινή διατροφή, ώστε καταντά νοσηρό. Καταναλώνουν μόνο επιλεγμένα τρόφιμα, σε ακραίες περιπτώσεις μόνο όσα καλλιεργούνται στους δικούς τους κήπους.

Γέμισε το ίντερνετ υγιεινά τρόφιμα -Τι είναι η ορθορεξία [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ολο και περισσότεροι άνθρωποι καταλαμβάνονται από τη μανία με την υγιεινή διατροφή. Πολλοί εξ αυτών καταντούν να λιμοκτονούν, επειδή δεν βρίσκουν πλέον κατάλληλα τρόφιμα. Αποκτούν στομαχικές διαταραχές και απομονώνονται. Απορρίπτουν προσκλήσεις σε δείπνα, επειδή δεν θέλουν να αποκλίνουν από το εγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Προσπαθούν να στρατολογήσουν κι άλλους, οι οποίοι διαισθάνονται την αποστολή τους κι απομακρύνονται. «Σε αυτήν την περίπτωση η υγιεινή διατροφή λαμβάνει αρρωστημένες διαστάσεις. Ο κίνδυνος κατάθλιψης λόγω διάρρηξης του δικτύου κοινωνικών επαφών αυξάνεται δραματικά» λένει οι ειδικοί.

Γέμισε το ίντερνετ υγιεινά τρόφιμα -Τι είναι η ορθορεξία [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Πιο πολλές οι γυναίκες

Οι άνθρωποι με ορθορεξία δεν έχουν απλώς μανία με τη σωστή διατροφή. Σε αυτήν προστίθενται οι τάσεις ψυχαναγκασμού, αφού όταν ο «ασθενής» φάει κάτι που δεν είναι υγιεινό, νιώθει ενοχές και ανησυχεί ότι έχει χάσει τον έλεγχο και πως κάνει κακό στον εαυτό του. Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων πάσχουν από ορθορεξία είναι γυναίκες και το σύνδρομο συνδέεται με το βάρος και την εικόνα που έχουν για το σώμα τους. Βασικός τους στόχος είναι να είναι λιποβαρείς, σε συνδυασμό με την αγωνία ότι η κακή διατροφή θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία για την εκδήλωση ασθενειών. Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί ψυχίατροι θεωρούν ότι η ορθορεξία συνιστά παραλλαγή της νευρικής ανορεξίας.

Γέμισε το ίντερνετ υγιεινά τρόφιμα -Τι είναι η ορθορεξία [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Συνολικά το σύνδρομο πλήττει 1-2% του πληθυσμού, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα. Στα κριτήρια συγκαταλέγονται η ακραία ενασχόληση με τη διατροφή, ο φόβος μπροστά σε ανθυγιεινά τρόφιμα και ασυνήθιστα οξείες φαντασιώσεις για τις συνέπειες ανθυγιεινών τροφών στο σώμα. Για παράδειγμα, ένας από τους ερωτηθέντες εξέφρασε την ανησυχία ότι η γλουτένη μπορεί να κολλήσει τα εσωτερικά όργανα ενός ανθρώπου, σύμφωνα με το Spiegel που έκανε σχετική έρευνα.

Γέμισε το ίντερνετ υγιεινά τρόφιμα -Τι είναι η ορθορεξία [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Υγιεινά τρόφιμα ορθορεξία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ