Μια πόλη της FYROM στις 10 καλύτερες του κόσμου: Η Οχρίδα [εικόνες]

To Lonely Planet μόλις αποκάλυψε την τελευταία λίστα του με τις καλύτερες πόλεις του κόσμου για το 2017 και μία από αυτές αποτελεί έκπληξη αφού βρίσκεται στη Fyrom.

Στην κορυφή της λίστας για το 2017 βρίσκεται το Μπορντό της Γαλλίας, στη δεύτερη το Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική, ενώ στην 5η θέση βρίσκεται η Οχρίδα της Fyrom.

Η Οχρίδα λέγεται ότι άλλοτε είχε 365 εκκλησίες, μια για κάθε μέρα του χρόνου, και έχει αναφερθεί ως «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων». Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις όχθες της ομώνυμης λίμνης και θυμίζει στην τοπογραφία της νησί.


Η Οχρίδα σήμερα είναι ένας από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς στην ΠΓΔΜ. Ο πληθυσμός της είναι 56.520 κάτοικοι, ενώ τα 30 πολιτιστικά μνημεία ελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών: ανάμεσα τους οι πολλές Βυζαντινές εκκλησίες, το μεσαιωνικό κάστρο του τσάρου Σαμουήλ, τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης και το αρχαίο ελληνικό θέατρο.


Το 1979 και το 1980 η Οχρίδα και η ομώνυμη λίμνη έγιναν δεκτές από την UNESCO ως Πολιτιστικό και Φυσικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Στην αρχαιότητα η πόλη ήταν γνωστή με το Αρχαιοελληνικό Λύχνιδος (και το Λατινικό Lychnidus), που πιθανόν σημαίνει "πόλη του φωτός", από το Ελληνικό λυχνίς, "πολύτιμη πέτρα που εκπέμπει φως", από το λύχνος, "λάμπα, φορητό φως". Το 879 μ.Χ. η πόλη δεν ονομαζόταν πια Λύχνιδος αναφερόταν από τους Σλάβους ως Οχριντ, πιθανόν από τις Σλαβικές λέξεις βο χριντ, που σημαίνουν "στο λόφο", καθώς η αρχαία πόλη Λύχνιδος ήταν στην κορυφή του λόφου.


Οι αρχαιότεροι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Οχρίδας ήταν οι Δεσσαρήτες, αρχαία Ελληνική φυλή και οι Εγχελείς, φυλή Ιλλυρική. Σύμφωνα με πρόσφατες ανασκαφές ήταν πόλη ήδη απο την εποχή του βασιλιά Φίλιππου Β΄ της Μακεδονίας.
Η Λίμνη της Οχρίδας, η αρχαιοελληνική Λυχνίτις, της οποίας τα γαλάζια και εξαιρετικά διάφανα νερά στην αρχαιότητα της έδωσαν το ελληνικό της όνομα, ονομαζόταν έτσι ενίοτε ακόμη και το Μεσαίωνα. Βρισκόταν πάνω στην Εγνατία Οδό, που συνέδεε το Δυρράχιο, λιμάνι στην Αδριατική, με το Βυζάντιο. Αρχαιολογικές ανασκαφές (π.χ. η Πολύκογχη Βασιλική από τον 5ο αιώνα) αποδεικνύουν πρώιμη υιοθέτηση του Χριστιανισμού στην περιοχή. Επίσκοποι από τη Λύχνιδο συμμετείχαν σε πολλές Οικουμενικές Συνόδους. Πηγή Wikipedia

Η Οχρίδα το 1950:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Οχρίδα σκόπια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ