Αιχμές Παναγιωτάκη κατά Σκουρλέτη- Δεν αλλάζει τίποτα για τη ΔΕΗ αν το Δημόσιο πουλήσει το 17% - iefimerida.gr

Αιχμές Παναγιωτάκη κατά Σκουρλέτη- Δεν αλλάζει τίποτα για τη ΔΕΗ αν το Δημόσιο πουλήσει το 17%

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αιχμές κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους χειρισμούς του στο θέμα της ΔΕΗ αλλά και για τις δημοπρασίες ενέργειας άφησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, την ώρα που το θέμα της διαχείρισης του 17% της επιχείρησης, εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα.

«Δεν αλλάζει τίποτα για τη ΔΕΗ αν το Δημόσιο πουλήσει το 17%» σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είτε με το 51% είτε με το 34% θα ασκεί τον ίδιο έλεγχο. Από το βήμα του συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2016», που πραγματοποιήθηκε χθες άφησε να εννοηθεί ότι και για τη ΔΕΗ ισχύουν οι κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «πέραν της σημειολογίας των αριθμών, όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αποδεχθεί, τουλάχιστον σε διακηρυκτικό επίπεδο, ότι η ΔΕH θα είναι Ανώνυμη Εταιρεία».

Είναι γνωστό η θέση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για το 17% της ΔΕΗ είναι να φύγει από το ΤΑΪΠΕΔ και να περάσει στο υπερταμείο. Η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Σκουρλέτη έριξε τους πολιτικούς τόνους και άμβλυνε το κλίμα ρήξης που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικοποίησεις μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ.

Με τη χθεσινή του ομιλία ο κ. Παναγιωτάκης, στην πραγματικότητα υποστήριξε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας απελευθέρωσης της αγοράς και κυρίως η συμφωνία με τους δανειστές για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, προκαλούν πολύ μεγαλύτερο πλήγμα στην επιχείρηση, από μια ενδεχόμενη πώληση του 17% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το 17% του ΤΑΪΠΕΔ, έκανε τις εξής επισημάνσεις:

«Εναπόκειται στην Κυβέρνηση να εκτιμήσει, ενόψει των υφιστάμενων παλαιότερων δεσμεύσεων έναντι των δανειστών, το κατά πόσο είναι εφικτό ή όχι να μεταφερθεί από το
ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αυτό, ενώ εκ πρώτης όψεως δεν αφορά τη ΔΕΗ αλλά το κράτος, ως βασικό μέτοχό της, εντούτοις απρόσεκτοι χειρισμοί μπορούν να της προξενήσουν μεγάλη ζημιά. Αντίθετα υπεύθυνες και προσεκτικές μεθοδεύσεις, ανεξάρτητα από την τελική επιλογή μπορούν να αποβούν ωφέλιμες για την επιχείρηση. Άλλωστε το κράτος – Υπερταμείο και με το 51% και με το 34% τον ίδιο έλεγχο θα ασκεί στην εταιρεία.

Και βέβαια πέραν της σημειολογίας των αριθμών όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αποδεχθεί, τουλάχιστον σε διακηρυκτικό επίπεδο, ότι η ΔΕΗ θα είναι Ανώνυμη Εταιρεία.»

Για τις δημοπρασίες ενέργειας

Αναφορικά με τις δημοπρασίες ενέργειας που πραγματοποιήθηκαν χθες εκφράζεται η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία κάνει λόγο για φανερή ζημιά και επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «με τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής καθίσταται φανερή η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ, δεδομένου ότι η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης».

Η ΔΕΗ σημειώνει ότι «προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού, το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh η υψηλότερη ήταν 37,50 ευρώ/MWh».

«Η επιχείρηση επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση», καταλήγει η ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΗ ΝΟΜΕ Παναγιωτάκης Σκουρλέτης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ