Ετοιμη και για 4η θητεία η Ανγκελα Μέρκελ; «Θέλει να την παρακαλέσουν», εκτιμούν αναλυτές - iefimerida.gr

Ετοιμη και για 4η θητεία η Ανγκελα Μέρκελ; «Θέλει να την παρακαλέσουν», εκτιμούν αναλυτές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέντε εβδομάδες πριν το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών ολόκληρη η Γερμανία κρέμεται απ' τα χείλη της, κυρίως όμως οι κομματικοί της εταίροι: Θα διεκδικήσει ξανά η Μέρκελ την προεδρία της CDU; Θέλει να παραμείνει καγκελάριος; Και ποιον προκρίνει για διάδοχο του Γιόαχιμ Γκάουκ στην προεδρία της χώρας;

Ετοιμη και για 4η θητεία η Ανγκελα Μέρκελ; «Θέλει να την παρακαλέσουν», εκτιμούν αναλυτές | iefimerida.gr 0


«Όταν έρθει η ώρα θα μιλήσω», απαντά ορθά-κοφτά η Μέρκελ εδώ και μήνες, την ώρα που εντείνονται οι ζυμώσεις και διαγκωνίζονται οι πιθανοί υποψήφιοι στα στρατόπεδα Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.


Ειδικά στους κυβερνητικούς εταίρους της SPD δύο απ' τις ηγετικές φυσιογνωμίες του κόμματος προβάλλουν ως φαβορί στην κούρσα διεκδίκησης του χρίσματος για την καγκελαρία: ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μάλιστα προηγείται του εσωκομματικού του αντιπάλου σε τελευταία δημοσκόπηση.

Ετοιμη και για 4η θητεία η Ανγκελα Μέρκελ; «Θέλει να την παρακαλέσουν», εκτιμούν αναλυτές | iefimerida.gr 1


Όμως τον πρώτο λόγο θα έχει ο Γκάμπριελ, σύμφωνα με τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό του κρατιδίου «Ρηνανία-Παλατινάτο», Μαλού Ντρέγιερ, ο οποίος επεσήμανε ότι ο υποψήφιος του κόμματος θα επιλεγεί στις αρχές του 2017.


Αλλά η Μέρκελ τηρεί σιγήν ιχθύος. Γιατί; Πολιτικοί αναλυτές στο Βερολίνο εκτιμούν ότι η «σιδηρά καγκελάριος» θέλει να την παρακαλέσουν. Ήδη πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι φωνές στους Χριστιανοδημοκράτες, που καλούν ανοικτά την Άνγκελα Μέρκελ να συνεχίσει την πορεία της τόσο στην προεδρία της CDU όσο και στην καγκελαρία.

Ενώ το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερα στελέχη του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας τάσσονται υπέρ μιας νέας υποψηφιότητας της Μέρκελ, παραμερίζοντας τις ενστάσεις και τις γκρίνιες τους για την πολιτική της στο προσφυγικό.


Η Μέρκελ θέλει να αποκατασταθεί πρώτα το κλίμα στις σχέσεις με τους Χριστιανοκοινωνιστές


Ο ηγέτης της CSU Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος από πέρυσι αντιτίθεται στη φιλομεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ, υπογραμμίζει ότι «πρώτα θα ληφθούν αποφάσεις για την ατζέντα των βασικών θεμάτων και μετά για τα πρόσωπα», πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές θέλουν να έχουν συμφωνήσει σε καυτά ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό.

Ετοιμη και για 4η θητεία η Ανγκελα Μέρκελ; «Θέλει να την παρακαλέσουν», εκτιμούν αναλυτές | iefimerida.gr 2


Κι αφού ρυθμιστούν όλα αυτά, θα μπορέσει τότε ο Ζεεχόφερ να καλέσει επισήμως τη Μέρκελ να διεκδικήσει μια νέα θητεία. Σημειωτέον ότι ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών δήλωσε προ ημερών στο περιοδικό Der Spiegel ότι «οι δυο τους έχουν έρθει κοντά σε πολλά θέματα τις τελευταίες εβδομάδες», προσθέτοντας ότι «εάν υπάρχουν περαιτέρω διαφορές, νομίζω ότι μπορούμε να το αντέξουμε».


Ενδεικτική της βελτίωσης του κλίματος και η δήλωση του πρώην προέδρου της CSU, Έρβιν Χούμπερ για τη Μέρκελ: «έχει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, είναι η καλύτερη ηγέτιδα του κεντρώου χώρου στη Γερμανία και συνεπώς η μοναδική που μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία στις ομοσπονδιακές εκλογές».

Πηγή: SPIEGEL, BILD, DW

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέρκελ Γκάμπριελ Σουλτς ΓΚΑΟΥΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ