Η Κομισιόν προτείνει κοινή φορολογική βάση για τις πολυεθνικές στην ΕΕ - iefimerida.gr

Η Κομισιόν προτείνει κοινή φορολογική βάση για τις πολυεθνικές στην ΕΕ

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα φορολογούνται με ένα ενιαίο σύνολο κανονισμών, σε όλη την ΕΕ, σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν.

Στόχος τους, να σταματήσουν οι εταιρείες να εκμεταλλεύονται τους φορολογικούς κανόνες σε συγκεκριμένες χώρες, μετατοπίζοντας τα κέρδη τους προκειμένου να αποφύγουν τους φόρους.

Για να κλείσουν αυτά τα «παραθυράκια», η Κομισιόν πρότεινε μία υποχρεωτική κοινή φορολογική βάση για τις πολυεθνικές με συνολικά έσοδα που ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με το Reuters.

«Προτείνουμε ένα σύστημα το οποίο θα μπορεί ταυτόχρονα να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις, να προσελκύσει επενδυτές, να προωθήσει την ανάπτυξη και να τερματίσει τη φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας», δήλωσε για το θέμα ο Πιερ Μοσκοβισί.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι αυτή η πρόταση θα αυξήσει τις επενδύσεις στην ΕΕ κατά 3,4% και την ανάπτυξη κατά 1,2%, αν οι εταιρείες γλιτώσουν χρήματα κάνοντας μία φορολογική δήλωση για τις δραστηριότητές τους εντός της Ενωσης, ενώ θα περιορίσει και τη φοροαποφυγή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια εφαρμογής μίας κοινής φορολογικής βάσης. Οι Βρυξέλλες είχαν προτείνει κάτι ανάλογο τον Μάρτιο του 2011, αλλά «σκόνταψε» στην αντίδραση χωρών όπως η Βρετανία και η Ιρλανδία, που θεώρησαν αυτό το μέτρο προάγγελο ενός κοινού επιχειρηματικού φορολογικού συντελεστή. Τώρα, οι Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι οι χώρες θα μπορούν να αποφασίσουν μόνες τους αυτόν τον συντελεστή.

Για να προχωρήσει η πρόταση, θα απαιτηθεί η ομοφωνία των χωρών- μελών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ