Ενας μικρός οίκος αξιολόγησης στηρίζει την Ευρωζώνη -Πώς βοηθάει την Πορτογαλία να μην πάρει νέο πακέτο

Κανονικά η Πορτογαλία θα χρειαζόταν ένα νέο πακέτο βοήθειας, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας έχει τελματώσει και το κρατικό χρέος αυξάνεται. Ωστόσο την κρατά ζωντανή ένας μικρός οίκος αξιολόγησης από τον Καναδά, προστατεύοντας έτσι την Ευρωζώνη από το επόμενο σοκ.

Πέραν εκείνων που ενδιαφέρονται π.χ. για την οικονομική κατάσταση του Πανεπιστημίου της Οτάβα ή την πιστοληπτική ικανότητα της καναδικής επαρχίας Σασκάτσουαν, η DBRS είναι ελάχιστα γνωστή. Κι όμως, αυτός ο μικρός οίκος αξιολόγησης που εδρεύει στον Καναδά είναι που κρατά ανοικτή την πόρτα των κεφαλαιαγορών στην Πορτογαλία, βοηθώντας την να αποφύγει ένα νέο πακέτο διάσωσης κι αποτρέποντας μια νέα κρίση για την ευρωζώνη.

Την περασμένη Παρασκευή η DBRS ανακοίνωσε τη νέα αξιολόγησή της για τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα: επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒΒ-» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, διατηρώντας σταθερό το outlook. Σε αντίθεση με τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης η DBRS επιμένει να κρατά ζωντανή τη Λισαβώνα, αφού αν υποβάθμιζε την οικονομία της η Πορτογαλία θα έχανε την επενδυτική βαθμίδα και η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να επιλέξει τα ομόλογά της για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην ανακοίνωσή της η DBRS αναφέρει ότι το "ΒΒΒ-" αντανακλά την τήρηση των δημοσιονομικών κανονισμών της Ε.Ε. από την Πορτογαλία, η οποία βοηθάει στην ενίσχυση αξιόπιστων μακροοικονομικών πολιτικών.
Την αξιολόγηση στηρίζουν και η ευνοϊκή δομή ωρίμανσης του χρέους καθώς και το ισοσκελισμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η αποφυγή της υποβάθμισης είναι ένα βήμα ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της διεθνούς εμπιστοσύνης στο οικονομικό πρόγραμμα της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας. Κατευνάζει όμως και τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας, κάτι που θα πυροδοτούσε μια νέα κρίση στην ευρωζώνη. «Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ψυχολογικό πλήγμα», σύμφωνα με τον Τόμας Μάγερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank kai νυν διευθυντή του ερευνητικού Ινστιτούτου Flossbach von Storch. «Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι η Ελλάδα είναι μια θλιβερή εξαίρεση. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας θα μπορούσε, όμως, να αποδειχθεί ότι η φωτιά μπορεί να αναζωπυρωθεί κάπου αλλού. Τότε οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα έπρεπε να παραδεχθούν ότι η πολιτική τους για τη διάσωση του ευρώ δεν αποδίδει...»

Πηγή: FT, Spiegel

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πορτογαλία Ευρωζώνη ΕΚΤ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ