Η Τουρκία μπήκε στη μάχη της Μοσούλης -Σφυροκοπά θέσεις τζιχαντιστών

Κουρδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις κατά θέσεων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στο Βόρειο Ιράκ με στόχο την ανακατάληψη της πόλης Μπασίκα, κοντά στη Μοσούλη, ενώ «στο χορό» μπήκε και η Τουρκία πλήττοντας με πυρά πυροβολικού τους τζιχαντιστές στην Μπασίκα.

Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα των πεσμεργκά για συνδρομή, όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Πάντως, ο Ιρακινός ομόλογός του είχε απορρίψει την προσφορά για τουρκική εμπλοκή το Σάββατο.

Συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα των τζιχαντιστών γύρω απ' τη Μοσούλη. Αξιωματικοί των πεσμεργκά λένε ότι έχουν προωθηθεί φθάνοντας σε απόσταση 9 χλμ από την πόλη κι ότι κατέλαβαν έναν αυτοκινητόδρομο που θα περιορίσει την ελευθερία κινήσεων των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Οι Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτώσει δεκάδες τζιχαντιστές της ISIS, έχουν περικυκλώσει οκτώ χωριά και μπλοκάρει τη δυνατότητα του Ισλαμικού Κράτους να στείλει ενισχύσεις στη Μοσούλη.

Ο ρόλος της Τουρκίας


Η Τουρκία επιμένει ότι οι δυνάμεις της δεν μπορούν να παρακολουθούν αμέτοχες τη μάχη για την εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους απ' τη Μοσούλη. Χθες, τουρκικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Ιράκ, άνοιξαν πυρ κατά τζιχαντιστών στη Μπασίκα. Η κωμόπολη αυτή βρίσκεται κοντά σε μια στρατιωτική βάση όπου Τούρκοι στρατιώτες εκπαιδεύουν Άραβες και Κούρδους σουνίτες μαχητές.


Την Παρασκευή ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ υπαινίχθηκε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να παίξει κάποιο ρόλο στην επίθεση κατά της Μοσούλης, αλλά ο σιϊτης Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι απέρριψε την ιδέα, λέγοντας στις ΗΠΑ ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για συμμετοχή τουρκικών δυνάμεων.


Αντεπιθέσεις των τζιχαντιστών


Σε μια εμφανή απόπειρα αντιπερισπασμού απ' την επίθεση στη Μοσούλη, τζιχαντιστές επιτέθηκαν χθες στην πόλη Ρούτμπα, στη δυτική επαρχία Άνμπαρ του Ιράκ. Εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού ανέφερε τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα στην πόλη, λέγοντας, πάντως, πως η κατάσταση είναι πλέον «υπό έλεγχο». Η πόλη αυτή ήταν στα χέρια των τζιχαντιστών απ' το 2014, αλλά την ανακατέλαβαν οι κυβερνητικές δυνάμεις πριν από τέσσερις μήνες.


Καθώς σφίγγει ο κλοιός μέσα και γύρω από τη Μοσούλη η τρομοκρατική οργάνωση αντεπιτίθεται με βομβιστές αυτοκτονίας και εξαπολύοντας επιθέσεις σε άλλες περιοχες.


Την Παρασκευή το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στο Κιρκούκ, νοτιοανατολικά της Μοσούλης. Στην επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 46 άνθρωποι και πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν. Στην πόλη έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και μέχρι χθες αναφέρονταν σποραδικές συγκρούσεις.


Η αμερικανική αντίδραση


Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο οποίος συναντήθηκε με Κούρδους αξιωματούχους στην Ιρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, έπλεξε το εγκώμιο των μαχητών Πεσμεργκά. «Μάχονται εξαιρετικά. Αλλά επειδή μάχονται σκληρά, υφίστανται απώλειες», δήλωσε.


Ο Ας Κάρτερ είπε ότι η Ουάσιγκτον θα προσφέρει περαιτέρω ενίσχυση στους Ιρακινούς, εφόσον τη ζητήσουν. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ μιας ταυτόχρονης επιχείρησης που θα απομονώσει το Ισλαμικό Κράτος στο προπύργιό του στη Ράκα της Συρίας, ταυτόχρονα με την επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών στη Μοσούλη, το τελευταίο μεγάλο προπύργιό του στο Ιράκ.
«Θέλουμε μια επιχείρηση απομόνωσης (του ΙΚ) στη Ράκα το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Κάρτερ. «Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας εκεί (σ.σ. στη Συρία) για να θέσουμε σε εφαρμογή μια τέτοια επιχείρηση», εξήγησε.


Οι ΗΠΑ ηγούνται του διεθνούς συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν περίπου 60 χώρες, εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Ο συνασπισμός αυτός εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις και στις δύο χώρες και εκπαιδεύει τις δυνάμεις που εμπλέκονται σε μάχες με το ΙΚ επί του πεδίου.
Αν το ΙΚ χάσει τη Μοσούλη, τότε η μοναδική μεγάλη πόλη που θα ελέγχει θα είναι η Ράκα, στη βόρεια Συρία.


Η Γαλλία, μέσω του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό έχουν υπογραμμίσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ότι είναι αναγκαίο να προετοιμαστεί μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκας, όπου σχεδιάστηκαν ορισμένες από τις τρομοκρατικές ενέργειες που σημειώθηκαν πέρσι στην Ευρώπη.


Ο Κάρτερ είπε ότι «βασική προτεραιότητα» του συνασπισμού παραμένει η καταστροφή των δυνατοτήτων του ΙΚ να εξαπολύει επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Και η Μοσούλη θα μας βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι με την απελευθέρωσή της «θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες που θα μας δώσουν νέες ευκαιρίες να επιτεθούμε σε αυτούς που σχεδιάζουν επιθέσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιράκ ισλαμικό κράτος Μοσούλη Τουρκία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ