Χάσμα κυβέρνησης-δανειστών για τα εργασιακά -Σε τι είπε «όχι» το ΔΝΤ

Με το ΔΝΤ να δείχνει τα δόντια του ξεκίνησε χθες η σκληρή διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, για τα εργασιακά.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε στις ακραίες θέσεις του για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού και υπερίσχυση των ατομικών συμβάσεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης την κατάργηση των μισθολογικών διακρίσεων σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών, καθώς κάθε διάκριση είναι αντίθετη με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, με τους δανειστές να επιφυλάσσονται για να συμβουλευτούν τους νομικούς τους συμβούλους.

«Δεν υπάρχει θέμα υποκατώτατου μισθού, ούτε με ηλικιακά κριτήρια για τους νέους, ούτε βάσει επαγγελματικής εμπειρίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, προσθέτοντας «Η πρώτη συνάντηση ήταν διερευνητική. Η κάθε πλευρά έθεσε τα όριά της. Ο ακραίος παίχτης κράτησε ακραία στάση».

«Η Αθήνα δεν επιθυμεί να ανοίξουν θέματα που ήδη έχουν κλείσει με δικαστικές αποφάσεις» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην αξίωση των δανειστών να καταργηθεί η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, ενώ πρόσθεσε ότι «τα θέματα αρχής και μεθοδολογίας ισχύουν και από τις δυο πλευρές και γι αυτό γίνονται σεβαστά».

Οσον αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις το Ταμείο αντέκρουσε την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να επανέλθει σε ουσιαστική λειτουργία το παλιό σύστημα τονίζοντας ότι αυτό ήταν «στρεβλό» και οδήγησε σε χαμηλή παραγωγικότητα, ενώ αποτέλεσε και μια από τις αιτίες που δημιούργησαν τα σημερινά ελλείμματα.

Οι δανειστές εξέφρασαν επίσης την άποψη πως πρέπει να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος.

Οι συζητήσεις συνεχιστούν στα τεχνικά κλιμάκια την Τρίτη, ενώ η επόμενη συνάντηση με τους θεσμούς έχει οριστεί για την Πέμπτη.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των θεσμών με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας κυρία Θεανώ Φωτίου για την αναδιάρθρωση της Κοινωνικής Πρόνοιας και το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».

Ακόμη, στις 15:30 κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ εργασιακά Γιώργος Κατρούγκαλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ