Εκθεση: Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ευθύνονται για τρίτη επίθεση με τοξικά αέρια

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων κατηγορεί τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας για τρίτη επίθεση με τοξικά αέρια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης του Οργανισμού, η οποία κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος έκαναν επιθέσεις με τοξικά αέρια στην Κμίνας στην επαρχία της Ιντλίμπ στις 16 Μαρτίου του 2015.

Η προηγούμενη έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο τόνιζε ότι ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας της συριακής κυβέρνησης έριξαν βόμβες που περιείχαν τοξικές ουσίες στην Ταλμανίς στις 21 Απριλίου 2014 και στην Σαρμίν στις 16 Μαρτίου 2015, στην επαρχία Ιντλίμπ. Και στις δύο επιθέσεις χρησιμοποιήθηκε χλώριο. Κατά την ίδια έκθεση, το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε αέριο μουστάρδας στη Μάρεα (Χαλέπι) την 21η Αυγούστου 2015.

Τα νέα στοιχεία αναμένεται να προκαλέσουν μία ακόμη σύγκρουση μεταξύ των πέντε κρατών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία διαθέτουν δικαίωμα βέτο. Επειτα από την δημοσίευση της έκθεσης του Αυγούστου, η Ρωσία είχε αντιδράσει, μη αποδεχόμενη τα συμπεράσματα της έρευνας, τονίζοντας ότι η έκθεση δεν αρκεί για να επιβληθούν κυρώσεις.

Η έκθεση που κατατέθηκε χθες ανέφερε πως ελικόπτερα της συριακής κυβέρνησης έριξαν βόμβες βαρέλια που περιείχαν αέριο χλωρίου. Η Δαμασκός αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα και διατείνεται ότι οι καταγγελίες περί χρήσης τέτοιων όπλων από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις γίνονται για «πολιτικούς σκοπούς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ