Στο «σφυρί» το περίστροφο με το οποίο ο Βερλαίν τραυμάτισε τον Ρεμπώ [εικόνες]

Ενας πλειστηριασμός του Οίκου Christie's στο Παρίσι γυρνάει τον χρόνο πίσω και μας πηγαίνει σε ένα απόγευμα του Ιουλίου του 1873.

Τότε που ο Πωλ Βερλαίν τραυμάτισε τον Αρθούρο Ρεμπώ, στις Βρυξέλλες, με ένα περίστροφο.

Το περίστροφο, ενός μοντέλου πολύ συνηθισμένου την εποχή εκείνη, κατασχέθηκε από την αστυνομία, επεστράφη στην οπλοποιία Μοντινί και παραχωρήθηκε το 1981, όταν έκλεισε αυτό το κατάστημα, στον σημερινό ιδιοκτήτη του, ο οποίος αποφάσισε να το πωλήσει. Η τιμή του εκτιμάται από 50.000 έως 60.000 ευρώ.

Αυτό το περίστροφο θα διατεθεί προς πώληση στις 30 Νοεμβρίου σε πλειστηριασμό.

Στις 10 Ιουλίου 1873, στις 2 το μεσημέρι, σ' ένα δωμάτιο ξενοδοχείου της οδού Μπρασέρ στις Βρυξέλλες, ήχησαν δύο πυροβολισμοί. Ο Βερλαίν, 29 ετών τότε, πυροβολεί τον κατά 11 χρόνια νεώτερό του Ρεμπώ. Μια σφαίρα τραυματίζει τον νεαρό πάνω από την άρθρωση του καρπού. Η άλλη εξοστρακίζεται πάνω στο τζάκι και καταλήγει σ' έναν τοίχο. Πρόκειται για τους διασημότερους πυροβολισμούς της γαλλικής λογοτεχνίας.

Σήμαναν το τέλος της ερωτικής σχέσης ανάμεσα στους δύο Γάλλους ποιητές. Ο συγγραφέας των «Poemes saturniens» θα συλληφθεί, θα δικαστεί και θα καταδικαστεί τον Αύγουστο του 1873 σε δύο χρόνια φυλακή.

Το όπλο του εγκλήματος είναι ένα περίστροφο έξι σφαιρών και διαμετρήματος 7 χιλιοστών. Ο Βερλαίν το είχε αγοράσει το ίδιο πρωί από έναν οπλοποιό των Βρυξελλών μαζί με ένα κουτί με 50 σφαίρες.

Ο καβγάς ανάμεσα στους δύο άνδρες άρχισε τον Μάιο του 1873 στο Λονδίνο. Ο έρωτας του Βερλαίν με τον Ρεμπώ είχε γίνει θυελλώδης. Ο Βερλαίν θέλει να αποκαταστήσει τη σχέση του με την γυναίκα του, την Ματίλντ, την οποία είχε παντρευτεί το 1870, έναν χρόνο πριν από τη συνάντησή του με τον συγγραφέα του «Μεθυσμένου καραβιού». Επειτα από έναν πολλοστό διαπληκτισμό, εγκαταλείπει τον νεαρό εραστή του και φεύγει για τις Βρυξέλλες. Ο Ρεμπώ τον ακολουθεί και ξεσπούν νέοι καβγάδες.

Ο Βερλαίν έχει τάσεις αυτοκτονίας, ο Ρεμπώ λέει πως θα καταταγεί στον στρατό. Μεθούν, κλαίνε, γνωρίζουν την απελπισία των ερώτων που τελειώνουν.

Πριν τον πυροβολήσει, ο Ρεμπώ αφηγείται ότι ο Βερλαίν του είπε: «Έι! Θα σε μάθω εγώ να θέλεις να φύγεις!».

Αφού τον περιποιήθηκαν στο νοσοκομείο, ο Ρεμπώ σκέφτεται να εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες. Ο Βερλαίν τον απειλεί και πάλι με το όπλο του μέσα στον δρόμο. Ο Ρεμπώ φωνάζει έναν αστυνομικό που τους συλλαμβάνει όλους.

Η συνέχεια είναι γνωστή, στη φυλακή (όπου θα περάσει 555 ημέρες) ο Βερλαίν θα γράψει τα 32 ποιήματα του «Cellulairement» τα οποία θα κατανείμει στις συλλογές «Sagesse», «Jadis et naguere», «Parallelement», «Invectives». Ο Ρεμπώ επιστρέφει στο σπίτι της μητέρας του, και αρχίζει να γράφει το «Μια εποχή στην κόλαση».

Οι Βερλαίν και Ρεμπώ θα ξαναειδωθούν μια τελευταία φορά μετά την αποφυλάκιση του πρώτου, τον Φεβρουάριο 1875 στη Στουτγάρδη, όπου ο Ρεμπώ θα παραδώσει στον φίλο του το χειρόγραφο των «Εκλάμψεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αρθούρο Ρεμπώ Πωλ Βερλαίν περίστροφο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ