Στάχτη έγιναν χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα στην Αίγυπτο εξαιτίας των συγκρούσεων - iefimerida.gr

Στάχτη έγιναν χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα στην Αίγυπτο εξαιτίας των συγκρούσεων

Αίγυπτος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σπάνια χειρόγραφα, ηλικίας 200 ετών, έγιναν στάχτη από τη φωτιά που ξέσπασε Ινστιτούτο της Αιγύπτου στο Κάιρο, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ στρατού και διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ και τους γύρω δρόμους, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Δεκάδες εθελοντές, από ακαδημαϊκούς μέχρι απλούς πολίτες, επί δύο ημέρες προσπάθησαν να σώσουν ότι απέμεινε από τα συνολικά 192.000 χειρόγραφα βιβλία, ημερολόγια και γραπτά, τα οποία φυλάσσονταν στο Ινστιτούτο από τον 18ο αιώνα που το ίδρυσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, κατά τη γαλλική εισβολή στη χώρα (1798-1801).

«Η καταστροφή του Ινστιτούτου, το οποίο πλέον κινδυνεύει να καταρρεύσει, σημαίνει ουσιαστικά ότι ένα μεγάλο μέρος της αιγυπτιακής ιστορίας χάθηκε για πάντα. Είναι κάτι ανάλογο με το κάψιμο των βιβλίων του Γαλιλαίου», δήλωσε στο Associated Press ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Μοχάμεντ αλ Σαρμπούνι.

Σύμφωνα με τον αλ Σαρμπούνι, η φωτιά ξέσπασε όταν τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στρατιώτες ανέβηκαν στη στέγη του Ινστιτούτου και των γύρω κτιρίων, για να πετάξουν πέτρες στους διαδηλωτές που βρίσκονταν στο δρόμο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η φωτιά έκαιγε επί 12 ώρες, ενώ το νερό που έριξαν οι πυροσβέστες για να τη σβήσουν κατέστρεψε ότι κατάφερε να γλιτώσει από τις φλόγες. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προστάτεψε το ιστορικό κτήριο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει κάτι το κάνει. Προσπαθήστε να μπείτε στο υπουργείο Εσωτερικών ή Άμυνας και θα δείτε ότι δε γίνεται με τίποτα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ