Ζοσέ Μοράις: Ο «κολλητός» του Μουρίνιο, η εγκεφαλική αιμορραγία και το όνειρο της Πρέμιερ - iefimerida.gr

Ζοσέ Μοράις: Ο «κολλητός» του Μουρίνιο, η εγκεφαλική αιμορραγία και το όνειρο της Πρέμιερ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν κάποιος ξέρει τον επαγγελματία Ζοσέ Μουρίνιο, τότε αυτός είναι ο Ζοσέ Μοράις. Ο «Special One» σημάδεψε την καριέρα του νέου προπονητή της ΑΕΚ, έχοντάς τον δίπλα του για περισσότερο από 16 χρόνια.

Η πρόσφατη συνέντευξή του στην Daily Mail, έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα για τις σχέσεις των δύο αντρών. Ο Ζοσέ Μανουέλ Φερέιρα ντε Μοράις όπως είναι το πλήρες όνομά του δεν δίστασε να παραδεχθεί πως «ο Μουρίνιο είναι ένας άνθρωπος που σημαδεύει τη ζωή σου».

Συναντήθηκαν πρώτη φορά το 2000. Ο Μοράις είχε υπό την ευθύνη τις ακαδημίες της Μπενφίκα και ο Μουρίνιο αναλάμβανε την πρώτη ομάδα. Δεν είχαν την απόλυτη συνεργασία αλλά στη Λισαβόνα έγινε η πρώτη τους επαφή. Τρία χρόνια μετά, όταν ο Μουρίνιο ανέλαβε την Πόρτο, ο πρώτος άνθρωπος που κάλεσε στο τηλέφωνο για να του ζητήσει να γίνει βοηθός του, ήταν ο Μοράις.

Ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ είχε βρεθεί στη Γερμανία εκείνη την περίοδο και δούλευε ως πρώτος προπονητής σε ομάδες χαμηλών κατηγοριών. Δέχθηκε την πρόταση του Μουρίνιο και τελικά δικαιώθηκε αφού μαζί έφτασε στο φινάλε εκείνης της σεζόν στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με την Πόρτο απέναντι στην Μονακό.

Οι δύο τους δεν συνέχισαν μαζί αφού ο Μοράις επέλεξε ξανά να αναζητήσει μόνος του την τύχη του. Πέρασμα από την Σάντα Κλάρα στη 2η κατηγορία της Πορτογαλίας, την Ασιρίσκα στη Σουηδία, την Αλ Χαζμ στη Σαουδική Αραβία, μια ομάδα της Τυνησίας και την εθνική ομάδα της Υεμένης.

Το νέο τηλεφώνημα του Μουρίνιο

Τέλος στις περιπέτειές του έβαλε ξανά ο Ζοσέ Μουρίνιο. Για την ακρίβεια ο Αντρέ Βίλας-Μπόας, ο οποίος το 2009 αποφάσισε να ακολουθήσει τη δική του καριέρα και να μη συνεχίσει ως βοηθός του Πορτογάλου στην Ιντερ.

Ακολουθούν επτά συναπτά έτη, δίπλα στον καλύτερό του φίλο. Ιντερ, Ρεάλ και Τσέλσι. Δίπλα στον Μουρίνιο, ο Μοράις θα μάθει τι σημαίνει να χειρίζεσαι δύσκολα αποδυτήρια. Θα κατακτήσει τίτλους, θα αποκτήσει παραστάσεις (ενδιάμεσα με ειδική άδεια δούλεψε ως πρώτος προπονητής στην Εσπεράνς) και στο φινάλε της συνεργασίας με τους Λονδρέζους θα βρει ποδοσφαιρική στέγη την Τουρκία και την Αντάλιασπορ.

Η εγκεφαλική αιμορραγία

Στην Τουρκία τα πράγματα ξεκινούν ιδανικά όμως ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους ποδοσφαιριστές, δημιουργεί όπως ο ίδιος παραδέχθηκε αργότερα «τεχνητή ένταση» στα αποδυτήρια χτυπώντας το χέρι στον τοίχο και υψώνοντας τον τόνο της φωνής του.

Αρχίζει να νιώθει πονοκέφαλο και ζητά να μεταφερθεί στο νοσοκομείο παρά το γεγονός πως ακολουθεί το μεγάλο παιχνίδι με την Φενέρμπαχτσε. Οι γιατροί μιλούν για εγκεφαλική αιμορραγία, την οποία απορροφά ο δυνατός οργανισμός του και ο ίδιος επιστρέφει σε 2 εβδομάδες στη δράση. Εν τω μεταξύ οι παίκτες του, είχαν νικήσει τη Φενέρ με σκορ 4-2, οι οπαδοί των αποθέωναν και όλα έδειχναν για πρώτη φορά να κυλούν ιδανικά στην σόλο καριέρα του.

Ωστόσο η ρήξη στις σχέσεις του με τον Σάμουελ Ετό επηρέασε όλη την ομάδα, με την οποία φέτος δεν ξεκίνησε καθόλου καλά. Μετά τις πρώτες έξι αγωνιστικές, η διοίκηση αποφάσισε να τον απομακρύνει από την τεχνική ηγεσία και ο 51χρονος βρήκε θέση στην Ελλάδα και την ΑΕΚ. Μέχρι να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του, το οποίο δεν είναι άλλο από μια θέση σε σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ όπου θα καταφέρει να κατακτήσει πρωτάθλημα. Μέχρι τότε, θα δείξει τα διαπιστευτήριά του στη χώρα μας...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ