Ρύθμιση χρεών για χιλιάδες οφειλέτες σε 60 δόσεις - iefimerida.gr

Ρύθμιση χρεών για χιλιάδες οφειλέτες σε 60 δόσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα έως τις 30 Δεκεμβρίου, θα επιχειρήσουν οι εφορίες, έτσι ώστε να περιοριστεί η διαφαινόμενη "τρύπα" στα έσοδα, η οποία με βάση τη ροή εσόδων το τελευταίο δίμηνο ενδέχεται να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 3 δισ ευρώ!

Το μόνο σίγουρο είναι το υπουργείο Οικονομικών θα καταφύγει για μια ακόμα φορά σε μια ακόμα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαπιστώνοντας ότι η μέθοδος του... εκφοβισμού δεν έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους επικεφαλής των εφοριών της Αττικής, δόθηκε εντολή να συνεχιστεί η πίεση προς τους οφειλέτες με στόχο να εισπραχθούν έως το τέλος του μήνα τουλάχιστον άλλα 300 εκ. ευρώ (περίπου 850 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί από την αρχή του έτους), με τη πρόθεση του υπουργείου να είναι μια νέα ρύθμιση στις αρχές του 2012, η οποία μεταξύ άλλων θα προβλέπει καταβολή των οφειλομένων σε 60 δόσεις και ελάχιστη δόση τα 400 ευρώ.

Στην ίδια σύσκεψη και με δεδομένο το διαφαινόμενο... Βατερλώ στα έσοδα, δόθηκε επίσης σαφής εντολή στους εφόρους να "παγώσουν" μέχρι νεωτέρας τις επιστροφές φόρου! Με ποια δικαιολογία; Το ενδεχόμενο... διαφθοράς και αδιαφανών διαδικασιών, όπως προκύπτει από σχετική επιστολή του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Παντελή Οικονόμου!

Το... κερασάκι στη τούρτα ήταν η εντολή στους εφόρους να μην προχωρούν διαδικασίες συμψηφισμού οφειλών, παρά μόνο στις περιπτώσεις που το Δημόσιο είναι ωφελημένο!

Οι σπασμωδικές κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών λίγο πριν το "κλείσιμο" του έτους κι ενώ έχει χαθεί προ πολλού το παιχνίδι των εσόδων -παρά τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις στόχων- οφείλεται εν πολλοίς στο ότι το έλλειμμα πηγαίνει ολοταχώς για διψήφιο ποσοστό, φέρνοντας πιο κοντά την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2012.

Όσο, δε, για τη καλή εικόνα από την είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός) αφενός επισημαίνεται ότι το 2012 θα πρέπει να γίνουν μεγάλες επιστροφές σε εκείνους που επιβαρύνθηκαν λόγω λαθών αλλά και σε όσους θα υπαχθούν στις νέες κατηγορίες ευπαθών ομάδων, αφετέρου δεν αρκεί για να καλύψει τη "τρύπα" που προκάλασε η υστέρηση από τη παρακράτηση κι από τη δραματική μείωση των φόρων κατανάλωσης.

Με το "κλείσιμο" του 11μήνου τα καθαρά έσοδα ήταν 43,8 δισ. ευρώ, ωστόσο σε αυτά έχουν συνυπολογιστεί 785 εκατ. ευρώ από τις ανανεώσεις των αδειών κινητής τηλεφωνίας και του ΟΠΑΠ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι έως το τέλος του μήνα πρέπει να βεβαιωθούν φορολογικά έσοδα ύψους 8,3 δισ. ευρώ, για να μη τιναχθεί στον αέρα ο φετινός άρα και ο επόμενος Προϋπολογισμός!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ