H επόμενη μέρα της έκρηξης -Βομβαρδισμένο τοπίο τα Εξάρχεια [εικόνες]

Τεράστιες είναι οι ζημιές σε διαμερίσματα, καταστήματα και αυτοκίνητα που βρίσκονται κοντά στην οδό Ιπποκράτους 22, όπου το βράδυ της Πέμπτης εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός.

Ο στόχος της επίθεσης παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος, ωστόσο οι Αρχές της αντιτρομοκρατικής περιμένουν προκήρυξη ανάληψης ευθύνης, για να ξεκαθαριστεί ποιος ήταν ο στόχος των βομβιστών.

Οι πιθανοί στόχοι, ή το βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη σκέψη» ή το σπίτι της εισαγγελέα Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη.

Από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε -ευτυχώς- κανείς, ωστόσο τζαμαρίες, είσοδοι πολυκατοικιών και αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί, με τους κατοίκους να ζητούν εξηγήσεις.

Το χρονικό του τρόμου

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 11:45 το βράδυ της Τετάρτης. Είχε προηγηθεί, στις 22:22, τηλεφώνημα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», από άγνωστο άνδρα ο οποίος είχε προειδοποιήσει για την έκρηξη, τονίζοντας: «''Δεν είναι φάρσα, πες στην αστυνομία ότι θα μαζεύει τους ανθρώπους από τα παράθυρα'', τόνισε χαρακτηριστικά ο άνδρας, ο οποίος υπαγόρευσε το κείμενο για δεύτερη φορά πριν κλείσει το τηλέφωνο», σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών». Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, ενώ ο μηχανισμός εξερράγη λίγα λεπτά πριν από την εκπνοή του χρονικού ορίου που είχαν θέσει οι δράστες.

Αρχικά υπήρχε η πληροφορία ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας, το οποίο μάλιστα ανήκε σε αστυνομικό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο διαψεύστηκε σήμερα. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν πιθανότατα μέσα σε σακούλα, δεμένη σε μία κολόνα φανοστάτη, σε ύψος περίπου ένα μέτρο από το έδαφος, μπροστά στο βιβλιοπωλείο και την είσοδο της πολυκατοικίας.

Έσκασε νωρίτερα η βόμβα

Τα πρώτα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από 1 κιλό εκρηκτικής ύλης (πιθανότατα ζελατοδυναμίτιδα), πυροκροτητή και ρολόι. Ωστόσο φαίνεται ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα στη συνδεσμολογία ή στα υλικά καθώς η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 8 λεπτά πριν τη λήξη του χρονικού ορίου που έθεσε ο άγνωστος άνδρας που τηλεφώνησε στην Εφημερίδα των Συντακτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ