Αυτογκόλ σε φόρους- εισφορές «βλέπει» το ΙΟΒΕ - iefimerida.gr

Αυτογκόλ σε φόρους- εισφορές «βλέπει» το ΙΟΒΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Επιδείνωση των φορολογικών εσόδων και των εισφορών στο ασφαλιστικό σύστημα από το τελευταίο τρίμηνο του έτους και μετά, προβλέπουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ ως αποτέλεσμα των ανατροπών που φέρνει ο τελευταίος συνταξιοδοτικός νόμος σε συνδυασμό με τις επιβαρύνσεις της φορολογίας.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία των απίστευτων αλλαγών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, ουδείς γνωρίζει ακόμα το πώς θα εφαρμοστούν ομαλά όλες οι μεταβατικές διατάξεις, κυρίως ως προς τον υπολογισμό των εισφορών με βάση το εισόδημα. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι οι πληροφορίες που φτάνουν στους άμεσα ενδιαφερόμενους- δηλαδή τους επιτηδευματίες- αναφέρουν ότι ως βάση υπολογισμού θα ληφθούν τα εισοδήματα του 2015 (!), χωρίς να μπορεί κανείς να απαντήσει με σαφήνεια πώς ακριβώς θα γίνεται η παρακράτηση αυτών των εισφορών σε συγκεκριμένες κατηγορίες όπως οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι».

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση του ΦΠΑ, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από 1η Ιανουαρίου 2017, βάσει του φορολογητέου εισοδήματος προηγούμενων ετών, αλλά και η παραμένουσα ασάφεια για το πως αυτός θα εφαρμοστεί, αναμένεται να οδηγήσουν σε ανακατατάξεις στις επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας από τους τελευταίους μήνες του 2016.

Αλλαγή έδρας και νομικής μορφής φέρνει το αλαλούμ του νόμου Κατρούγκαλου

Ως πλέον πιθανές εξελίξεις από αυτές τις μεταβολές θεωρούνται από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών , η αλλαγή νομικής μορφής από ένα τμήμα των επιχειρήσεων (σε ΙΚΕ ή ΑΕ) ή η μεταφορά της έδρας τους εκτός Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, το μεταβατικό στάδιο σε μια νέα κατάσταση θα επενεργήσει περιοριστικά τουλάχιστον φέτος στη δραστηριότητα όσων επιχειρήσεων εισέλθουν σε αυτή τη διαδικασία, με αρκετά πιθανή μια πτωτική επίδραση στα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές από το καταληκτικό τρίμηνο του 2016.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ