Ντράγκι:«Ανυπολόγιστοι οι κίνδυνοι αν διασπαστεί η Ευρωζώνη» - iefimerida.gr

Ντράγκι:«Ανυπολόγιστοι οι κίνδυνοι αν διασπαστεί η Ευρωζώνη»

διάσπαση ευρωζώνης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υψηλοί και ανυπολόγιστοι θα ήταν οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωζώνης, υποστηρίζει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι όποιες χώρες βγουν από τη ζώνη του κοινού νομίσματος θα αντιμετωπίσουν επώδυνες οικονομικές καταστάσεις.

Ο κ. Ντράγκι «κλείνοντας το μάτι» σε όσους διακινούν σενάρια εξόδου χωρών-μελών από την Ευρωζώνη τόνισε πως δεν θα αποφύγουν με αυτόν τον τρόπο τις σκληρές δομικές μεταρρυθμίσεις. Αν μάλιστα καταρρεύσει η ευρωζώνη τότε θα υπάρχει ένα διπλό φαινόμενο: από τη μια οι χώρες εκτός ευρώ θα βιώσουν πολύ επώδυνες οικονομικές καταστάση ενώ από την άλλη για όσες χώρες απομείνουν, θα «έχουν καταρρεύσει οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν ξέρουμε πού θα τελειώσει πραγματικά αυτό».

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης ήταν «πρωτοφανή», ενώ πρόσθεσε ότι τα ενισχυτικά μέτρα θα εφαρμόζονται «για όσο το απαιτούν οι συνθήκες». Επιπλέον ο κ. Ντράγκι φάνηκε αρνητικός στην προοπτική να ορίζει η ΕΚΤ τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων αλλά και των spread και υποστήριξε ότι θα πρέπει οι κυβερνήσεις να βασιστούν στα δικά τους «προγράμματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και δομικών μεταρρυθμίσεων και όχι να επαναπαυτούν στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ».

Παράλληλα ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ απέρριψε κατηγορηματικά την εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στα πρότυπα όσων υιοθέτησε η FED και η Τράπεζα της Αγγλίας με τη μαζική αγορά κρατικών ομολόγων, ακόμη κι αν η Ευρωζώνη περιέλθει σε βαθειά ύφεση.

«Το σημαντικό είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου -πολιτών κι επενδυτών- στην ήπειρό μας. Δεν θα το πετύχουμε αυτό καταστρέφοντας την αξιοπιστία της ΕΚΤ», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Ντράγκι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ